Світові ціни на продовольство знизилися в серпні п'ятий місяць поспіль після рекордного максимуму в березні 2022 року, та все ж на — 7,9% вище, ніж роком раніше. Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Світові ціни на продовольство знижуються п'ятий місяць поспіль — ФАО
► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини
Як змінився індекс
Індекс цін на зернові ФАО в серпні знизився на 1,4% у порівнянні з липнем, але на 11,4% вище значення серпня 2021 року.
У серпні світові ціни на пшеницю впали на 5,1%, зафіксувавши зниження третій місяць. Це зумовлено поліпшенням перспектив виробництва, особливо в Канаді та США і РФ, а також відновленням експорту з портів Чорного моря з України вперше за більш ніж п'ять місяців.
Проте світові ціни на пшеницю залишилися на 10,6% вище своїх значень у серпні минулого року.
Читайте: Світові ціни на продовольство знижуються — ООН
Індекс цін на рослинні олії на 3,3% менше в порівнянні з попереднім місяцем, значення індексу стало трохи нижче рівня минулого року.
Індекс цін на молочні продукти показав зниження другий місяць поспіль, але все ж на 23,5% вище його значення рік тому.
Індекс цін на м'ясо в серпні на 1,5% нижче, ніж у липні, що також стало другим поспіль місячним зниженням з рекордно високого рівня, досягнутого в червні 2022 року, але залишився на 8,2% вище свого відповідного значення рік тому.
Індекс цін на цукор на 2,1% менше, ніж у липні, що означає зниження четвертий місяць поспіль і досягнення найнижчого рівня з липня 2021 року.
Нагадаємо
Як писав «Мінфін», у липні середнє значення Індексу ФАО становило 140,9 пункту, що на 13,3 пункту (8,6%) нижче за його червневий рівень.
Світові ціни на продовольство у травні порівняно з квітнем знизилися на 0,6%. Зниження спостерігається другий місяць поспіль після рекордного зростання, зафіксованого у березні.
Світові ціни на продовольство в квітні незначно знизилися після рекордного максимуму в березні.
У березні світові ціни на продовольчі товари різко зросли та досягли максимального історичного рівня.
Коментарі