Станом на кінець червня 2022 року Індекс доступності продовольства (ІДП) знизився до позначки 6.5, що на 47,6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче, ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче, ніж у травні. Про це свідчать дані KSE Агроцентр.
Індекс доступності продовольства у червні знизився на 48% у порівнянні з довоєнним значенням — KSE
► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіна»: головні фінансові новини
До вторгнення ІДП становив 12.4. Це означає, що людина із середнім доходом на кінець червня могла купити майже на 48% менше їжі в порівнянні з рівнем до вторгнення.
Причини зниження ІДП
Основна причина зниження Індексу доступності продовольства — це збільшення середньої ціни «кошика продуктів харчування».
Станом на останній тиждень червня (27 червня — 1 липня) ціна кошика зросла на 17,5% у порівнянні з ціною 23−27 травня.
Причиною такого значного зростання цін є сезонні чинники. Ранні овочі нового врожаю, які дорожчі за торішні, почали з'являтися в магазинах, що призвело до зростання цін на цибулю (+26%), картопля (+190%), морква (+29%) та буряки (+51%) станом на 27 червня — 1 липня у порівнянні з 23−27 червня.
Російська окупація регіонів-виробників овочів зробила це зростання ще помітнішим. Зокрема, сезонне зростання посилила окупація Херсонської області, яка є одним із лідерів виробництва овочів в Україні. Ціни продовжують зростати через перебої в ланцюгах постачання, проблеми з логістикою та зростання цін на фактори виробництва.
Читайте також: Росія вивезла з України зернових та рослинних олій на 613 млн доларів — KSE Агроцентр
Приблизно 19% усіх овочів у 2021 році було вироблено на окупованих територіях, причому для деяких овочів ця частка ще вища — 21% для огірків, 31% для перцю та 32% для помідорів.
Зростання цін
Найбільше зростання ціни «кошика продуктів харчування» у червні спостерігалося у Хмельницькій та Одеській областях: на останній тиждень червня (27 червня — 1 липня), у порівнянні з 23−27 травня, ціни зросли на 22,6% та 21% відповідно.
Станом на 13−17 червня, у порівнянні з 23−27 травня, більше зросли ціни на гречку (+16%), курячі яйця (+27%), капусту (+21%) та цибулю (+14%).
Зниження цін
У цей же період знизилися ціни на яловичину (-3%), сметану та олію (-1%). Станом на 27 червня — 1 липня, у порівнянні з 13−17 червня, продовжили дорожчати курячі яйця (+25%) та подешевшало борошно (-2%), пшоно (-5%) та яловичина (-1%).
Втім, як зазначають у Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр), на початок липня вже стали помітні позитивні тенденції щодо зниження цін.
Наявність продовольства
Станом на кінець червня у порівнянні з 23−27 травня середня кількість доступних товарів найбільше зросла в Чернігові (+8,4%), Дніпрі (+9,5%) та Рівному (+9,4%).
Ситуація з наявністю продовольства в Бахмуті - місті за лічені кілометри від лінії фронту, важкої у травні, протягом червня не покращилася. Станом на 21 червня середня кількість доступних товарів у категорії знизилася на 16,1% у порівнянні з 23−27 червня. Після 21 червня інформація про наявність продовольства у Бахмуті недоступна. Причиною є наближення лінії фронту безпосередньо до Бахмута.
Читайте також: Світові ціни на продовольство знижуються — ООН
Ще два міста, у яких спостерігається значне зменшення асортименту, це Івано-Франківськ (-11,4%) та Полтава (-12,2%). В інших містах суттєвих змін у червні не відбулося.
Станом на 1 липня, у порівнянні з 29 травня, наявність капусти збільшилася на 30,5% у зв'язку з появою нового врожаю в магазинах. Крім того, збільшилася наявність пшона (+14,1%) та цукру (+13,2%).
З іншого боку, значно знизилася наявність буряків (-17,5%) у зв'язку з окупацією Херсонської області, який є найбільшим виробником буряків в Україні. Наявність яловичини, відносно низької у травні, зросла на 6%. В інших категоріях істотних змін не спостерігалося.
Коментарі