Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2022, 8:00

Мільярдер Річард Бренсон: бізнес-лідери повинні підтримати суверенітет України

Засновник Virgin Group Річард Бренсон закликав світовий бізнес об'єднати зусилля та відстояти суверенітет України в умовах російської агресії. У своїй статті «Мої думки про Україну та Росію» він наголосив: «Путіну не під силу виграти цей конфлікт». Ось як він пояснив, чому.

Зростання загрози

Бізнес-лідери у всьому світі з великою стурбованістю спостерігають за нарощуванням російських військ та техніки на кордонах України. Цей конфлікт тліє вже багато років, періодично спалахуючи. Наприклад, у 2014 році, коли Росія нелегально анексувала Крим.

Але ніколи за останні роки ризик масштабної війни на європейській землі — війни, як і багато війн до неї, без справедливої або законної мети — ще не був таким високим. (Нам всім важко приховати наше роздратування. Що робить країна, яка в 2022 році підводить танки до кордонів іншої країни?)

… Вісім років тому наміри Путіна щодо України стали очевидними для решти світу. Тоді ми спробували мобілізувати бізнес-лідерів Росії та України, аби вони виступили за мирне вирішення конфлікту між їхніми країнами. Я пам’ятаю численні зустрічі та телефонні розмови з лідерами та експертами з питань політики та економіки.

Ми змогли скласти набагато краще уявлення про динаміку сил, що стоїть за цим конфліктом. Ми також швидко зрозуміли, що хоча наші контакти в Росії висловлювалися проти російської військової інтервенції у приватних розмовах, жоден з них не був готовий зробити це публічно. Ми виступили з заявою, яку з радістю підписали західні та українські бізнес-лідери. Але ми не отримали жодного підпису від росіян — їхній страх перед реакцією Москви був надто великий.

Читайте також: Від євробондів до сировини: як загострення конфлікту з Росією вплине на різні активи

Ціна геополітичних амбіцій

Тоді, як і зараз, всі мої співрозмовники погоджувалися, що війна між Росією та Україною матиме руйнівні та жахливі наслідки. Почнемо з того, що вона ще більш ізолює Росію та її президента від решти світу і зруйнує російську економіку. І, звісно, вона заподіє величезну шкоду мирним людям, молодим та старим, з обох боків кордону.

Як це часто буває, найбільший тягар агресії ляже на плечі цивільного населення. Кривава громадянська війна у Сирії, в якій російські війська та найманці грають жахливу роль, є суворим нагадуванням про те, що стоїть на кону.

У довгостроковій перспективі президенту Путіну не під силу виграти цей конфлікт. Не схоже, що його цікавить думка світу щодо його геополітичних амбіцій, але йому варто замислитися про майбутнє його власної країни. В якийсь момент звичайні росіяни зрозуміють, що вони заслуговують кращого. Особливо, якщо повстання українців, що захищатимуть свій дім, свої села та міста, нагадає їм про провал СРСР в Афганістані, та скільки життів російських синів, братів і батьків він забрав.

Зараз бізнес-лідери мають згуртуватися та підтримати суверенітет України. Навіть якщо це матиме свою ціну, ми маємо надіслати чіткий сигнал про неприйнятність односторонньої агресії і про підтримку глобальною бізнес-спільнотою всього спектру санкцій проти будь-якої країни, що порушує суверенітет іншої країни.

Читайте також: Як російська агресія шкодить економіці України: що мають робити Кабмін та НБУ

Коментарі - 1

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
31 січня 2022, 9:45
#
Для різноманіття, сер Бренсон, міг би щось таке замутити в Україні… а не просто папір переводити на дописи… але і за то подякували.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися