Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 квітня 2021, 9:54

Злиття з компанією-«пустушкою». Конкурент Uber вийде на біржу при оцінці в $39,4 мільярда

Сінгапурський сервіс таксі і доставки Grab вийде на біржу шляхом злиття з компанією-«пустушкою» при оцінці в $39,4 млрд. Компанія планує залучити до $4,5 млрд. Про це пише vc.ru з посиланням на Fast Company.

Сінгапурський сервіс таксі і доставки Grab вийде на біржу шляхом злиття з компанією-«пустушкою» при оцінці в $39,4 млрд.
Фото: inventure.com.ua

Компанія Grab повідомила, що об'єднається зі спеціальною компанією без активів Altimeter Growth Corporation, акції якої вже торгуються на Nasdaq. Точна дата лістингу невідома, але Grab заявляє, що вийде на біржу в «найближчі місяці».

► Підписуйтесь на телеграм канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

Сервіс планує залучити $4,5 млрд після виходу на біржу. Розміщення Grab стане найбільшим серед компаній з Південно-Східної Азії.

Читайте також: З початку року компанії-пустушки залучили в США $83,5 мільярда

Що відомо про Grab

Grab був заснований в 2012 році і розвиває сервіс таксі і доставки їжі. Сервіс — найбільший в Південно-Східній Азії і працює в Сінгапурі, Таїланді, В'єтнамі, М'янмі, Малайзії, Камбоджі, Індонезії та Філіппінах.

У Grab понад 187 млн користувачів у більш ніж 350 містах восьми країн.

Серед інвесторів сервісу — SoftBank, Microsoft, Toyota і Hyundai Motor. Виручка компанії виросла під час пандемії і склала $12,5 млрд.

Читайте також: Скільки можна заробити на «порожніх» акціях

Що таке SPAC-компанії

SPAC (special purpose acquisition company) — це спеціальні технічні компанії для злиття, які торгуються на біржі. Вони не мають ані активів, ані історії діяльності, ані бізнес-плану — це фактично пустушки. SPAC збирає гроші у інвесторів і обіцяє укласти угоду з реальною приватною компанією.

Компанія з реальним бізнесом згодом займає місце SPAC на біржі. Завдяки такій процедурі стартапи можуть вийти на біржу за спрощеною схемою, оминаючи процедуру класичного IPO. Як правило, SPAC шукає приватну компанію близько двох років. Якщо за цей час вигідну угоду знайти не вдається, SPAC повертає гроші інвесторам.

Однією з найвідоміших компаній, що вийшли на біржу за допомогою SPAC, стала космічна фірма Річарда Бренсона Virgin Galactic, яка почала торгуватися на Нью-Йоркській фондовій біржі у 2019 році.

Читайте також: Чому компаніям-пустушкам загрожує доля доткомів

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися