Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 12:59

10 фактів про Джо Байдена

Байден перемагає на виборах президента США, набравши від 273 до 290 голосів виборців при необхідних 270. РБК зібрав десять фактів,  які найяскравіше характеризують головного суперника Дональда Трампа.

Байден перемагає на виборах президента США, набравши від 273 до 290 голосів виборців при необхідних 270.
Фото: pravda.com.ua

Спроби стати президентом

Джо Байден поставив собі за мету стати президентом в 21 рік, а вперше спробував здійснити цю мрію в 46 років, висунувши кандидатуру на первинних виборах Демократичної партії. Тоді він зазнав невдачі і знявся з перегонів на тлі звинувачень у плагіаті: Байден використовував уривки з промови, з якою в 1987 році виступив лідер британської лейбористської партії Ніл Киннок. До та після невдалої спроби балотуватися, Байден обіймав посаду сенатора від штату Делавер.

Вперше він був обраний в сенат від штату в 1973 році і займав цю посаду до 2009 року. У 2008-му політик виставив кандидатуру на первинних виборах вдруге, проте знявся відразу після перших праймеріз, зрозумівши, що не зможе нав'язати конкуренцію головній парі претендентів — Хілларі Клінтон та Бараку Обамі.

У серпні 2008 року Обама запросив Байдена стати його партнером і балотуватися в віце-президенти. З 2009 по 2017 рік він займав цей пост. Байден замислювався, чи не брати участь у виборах 2016 року, але вирішив цього не робити, в тому числі за порадою Обами.

Читайте також: Вибори в США: Байден перемагає Трампа

Найстаріший президент США

Байден стане найстаршим президентом США — на дату інавгурації в січні 2021 року йому виповниться 78 років (народився 20 листопада 1942 року). Зараз найстаршим президентом в американській історії є Дональд Трамп — він зайняв цю посаду в 70 років. Байден з родини довгожителів: його батько прожив до 86 років, мати — до 92.

Як і його суперник на виборах від Республіканської партії Дональд Трамп, Байден зовсім не п'є. Кандидат від демократів пояснює це проблемами з алкогольною залежністю в його родині. «Я не приймаю нічого, що може стати для мене милицею», — пояснив Байден в одному з інтерв'ю, маючи на увазі залежність від хімічних речовин.

Зразковий сім'янин

У 1966 році Байден одружився на Нелі Хантер, з якою познайомився на першому році навчання в коледжі. У пари народилося троє дітей: сини Бо і Хантер і дочка Наомі. У 1972 році, через кілька тижнів після перемоги 29-річного Байдена на виборах в сенат від штату Делавер, Нелія і 13-місячна Наомі загинули в автокатастрофі.

Байден хотів відмовитися від поспдисенатора, але в підсумку вирішив продовжувати політичну кар'єру. Щоб бачитися з дітьми, він щодня їздив на поїзді з Вашингтона додому в Вілмінгтон (штат Делавер) — відстань близько 180 км. У 1975 році Байден познайомився з нинішньою дружиною — вчителькою англійської мови Джилл Трейсі Якобс, на якій одружився через два роки.

У 1981 році у подружжя народилася дочка Ешлі. У 2015 році, на 47-му році життя, від раку мозку помер старший син Бо. Хантер Байден мав проблеми з наркотиками, зараз займається бізнесом, став фігурантом скандалу з українською компанією Burisma.

У дитинстві страждав від заїкання

«Коли я перебував вдома зі своїми братами і сестрою, разом з моїми друзями або грав в футбол, то все було в порядку, але коли я потрапляв в нову ситуацію або нову школу, повинен був читати перед класом або хотів запросити дівчину на побачення, я просто не міг цього зробити», — писав він у своїх мемуарах.

Зрештою Байден зміг перебороти порушення мови. Про боротьбу з заїканням кандидат в президенти розповідав в ході дебатів на первинних виборах, погодившись дати свій номер тим, хто відчуває проблеми з промовою.

Зараз він відомий своїми частими перекручуваннями. Наприклад, використовував нецензурну лексику в прямому ефірі, привітавши Барака Обаму з підписанням закону про охорону здоров'я.

Голосував проти війни в Перській затоці і за вторгнення в Ірак

Байден проголосував проти війни в Перській затоці (1990-1991), в якій США і Багатонаціональні сили, що включали контингенти з європейських і близькосхідних країн, вдалося перешкодити анексії Кувейту після вторгнення в цю країну Іраку. Але підтримав вторгнення США до Іраку в 2003 році, яке, на відміну від першої інтервенції Америки в Іраку, прийнято вважати провальним для Вашингтона.

Пізніше Байден назвав рішення помилкою і звинуватив адміністрацію Джорджа Буша-молодшого в некомпетентності при діях в Іраку.

Виступав проти війни в Лівії

Байден висловлював сумнів в доцільності вторгнення до Лівії, коли цей крок обговорювався в адміністрації Барака Обами в 2011 році. У числі скептиків були Байден, глава Пентагону Роберт Гейтс, директор ЦРУ Джон Бреннан і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Майкл Маллен, написав Гейтс в своїх мемуарах. До втручання в конфлікт у Лівії на боці опозиції Обаму закликали постпред США при ООН Сьюзан Райс, член Ради національної безпеки Саманта Пауер і держсекретар Хілларі Клінтон. В результаті Обама неохоче погодився надати військову підтримку інтервенції в Лівію, стверджував Гейтс. Згодом Обама заявив, що відсутність підготовки до наслідків повалення режиму Муаммара Каддафі — головна помилка його президентства.

Байден і Росія

Байден демонструє негативне ставлення до Володимира Путіна і був прихильником жорсткої лінії у відносинах з Москвою після конфлікту в Україні в 2014 році.

Читайте також: Більше половини учасників опитування вважають, що перемога Джо Байдена більш вигідна для України

Робить ставку на особисті відносини

Кандидат в президенти часто спілкується з іншими політиками і зарубіжними партнерами, а також відверто висловлює свої думки в приватних бесід.

Розбагатів після відходу з поста віце-президента США

У 2014 році Байден був одним з найменш забезпечених держслужбовців — Центр відповідальної політики розташував його на 501-му рядку з 505 в рейтингу політиків і чиновників з найбільшими статками.

У 1998-2009 роках річний заробіток Байдена і його дружини Джилл становив менше $ 300 тис. Дохід подружжя виріс приблизно на $ 100 тис. на рік до моменту зільнення Байдена з посади віце-президента, пише The Washington Post.

Байдену вдалося зміцнити своє фінансове становище за рахунок публічних виступів і публікацій. Наприклад, він і його дружина отримали $ 8 млн за публікацію книг.  Байден придбав будинок для відпочинку за $ 2,7 млн, а також знімає особняк, місячна плата за який оцінюється в $ 20 тис.

Читайте також: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів (відео)

Коментарі - 4

+
+108
Иво Бобул
Иво Бобул
9 листопада 2020, 14:30
#
Нормальный такой дедуган... положительно смотрится со всех сторон!
+
0
Teilor
Teilor
10 листопада 2020, 10:34
#
Со всех сторон кроме возраста, да и здоровье не очень.
+
+81
Teilor
Teilor
10 листопада 2020, 10:32
#
Украине повезло с американским президентом но не повезло с украинским.
+
+35
valeriyodessa
valeriyodessa
10 листопада 2020, 19:05
#
«Например, он и его супруга получили $8 млн за публикацию книг.»
А случайно это событие произошло после победы «святого майдана» ???? ))))
Самое классное отмытие денег. Писали они эти книги или нет, продавались эти книги или нет - пофиг, и не подкопаешься ))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися