Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2020, 12:04

Першим у світі безготівковим суспільством може стати Китай. Хоча лідером вважають Швецію

Китай впевнено рухається до того, щоб стати першою в світі безготівковою економікою — 87% китайських споживачів користуються фінтех-послугами, а чотири з п'яти платіжних операцій припадають на мобільні платежі. Це дані з дослідження South China Morning Post, в якому відстежуються останні тенденції і майбутній вектор розвитку найбільшої в світі екосистеми фінансових технологій.

Першим у світі безготівковим суспільством може стати Китай. Хоча лідером вважають Швецію
Фото: ferra.ru

Китайський вектор

У звіті повідомляється, що оскільки Китай відкриває свою фінансову систему для іноземних гравців і готується до запуску першої в світі національної віртуальної валюти, її сектор фінансових технологій готовий серйозно впливати на світовий фінансовий ринок.

За різними оцінками, 87% китайських споживачів користуються фінтех-послугами, а обсяг ринку мобільних платежів у 2019 році становив $29 трлн.

Народний банк Китаю анонсував запуск електронних платежів в цифровий валюті (DCEP) вже до кінця цього року.

Ant Group готується до найбільшого в історії IPO.

Вражаючими темпами розвиваються мобільні платежі. На сьогодні вони становлять більше половини вартості всіх безготівкових роздрібних платежів у Китаї.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Величезний потенціал зростання вонлайн-управління капіталом. За прогнозами, реальні інвестиційні активи в Китаї зростатимуть у середньому на 10% — з $23 трлн в 2019 році до $42 трлн до 2025 року. Очікується, що до 2025 року через онлайн-платформи буде інвестовано $10 трлн.

У країні також очікується бум InsurTech. Страхові виплати онлайн на даний час становлять менше 8% від загальної ринкової вартості, і цей сектор чекає на довгий шлях для зростання. Але Китай, за різними оцінками, в цій сфері обжене США і до середини 2030-х років стане найбільшим ринком страхування у світі.

Експерти впевнені, що пандемія коронавіруса, яка призвела до зсуву парадигми в тому, як люди заробляють і платять, тільки прискорить зростання фінтех у Китаї. Схоже, прогнози щодо того, що Китай стане першою країною без готівки, можуть збутися.

Читайте також: У липні українці залишили рекордні чайові cashless

Колишній лідер

Раніше повідомлялося, що Швеція може першою в світі відмовитися від готівки. Ця країна завжди лідирувала в рейтингу держав, які рухаються в бік безготівкового суспільства. До того ж пандемія коронавіруса прискорила відмову країни від банкнот і монет. Очільник Центробанку Швеції Стефан Інгвес нещодавно зазначив, що деякі молоді шведи вже не уявляють, як виглядає готівка.

Але, за словами глави регулятора, безготівкове майбутнє несе певні ризики, такі як, наприклад, вихід цифрових мереж з ладу, кібератаки або елементарне вимкнення світла.

Переважним способом оплати є безконтактні платежі, оскільки несуть мінімальний ризик для здоров'я. За оцінками шведського онлайн-банку Klarna, 73% платежів його клієнтів користуються безконтактними картками порівняно з 63% до пандемії.

За останніми даними, на готівкові розрахунки припадає близько 1% ВВП Швеції. Для порівняння: в США цей показник становить 8,2%, в єврозоні — 10,9%.

Згідно з липневим дослідженням, проведеним на замовлення агенції Bankomat, приблизно три чверті шведів у віці від 18 до 34 років ніколи не використовують готівку або роблять це вкрай рідко.

Також у Швеції руйнується один з останніх бастіонів готівки — кишенькові гроші дітей. Тільки 16% шведських дітей отримують регулярні виплати у вигляді справжніх банкнот і монет згідно з опитуванням, проведеним Sifo в червні.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус»

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися