Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2020, 15:21

Німеччина запустила трирічний експеримент по виплаті жителям безумовного доходу в 1200 євро

Німеччина на цьому тижні починає експеримент, в рамках якого групі з 120 чоловік будуть щомісяця протягом трьох років виплачувати по 1200 євро без будь-яких вимог — безумовний базовий дохід. Про це повідомив Business Insider.

Німеччина на цьому тижні починає експеримент, в рамках якого групі з 120 чоловік будуть щомісяця протягом трьох років виплачувати по 1200 євро без будь-яких вимог — безумовний базовий дохід.
Фото: Андреас Геберт/Reuters

Мета експерименту — зрозуміти, як подібні грошові відрахування впливають на економіку і добробут людей.

Хто отримає виплати

Запропонована в рамках експерименту сума трохи більше німецького рівня бідності. Положення тих, хто отримає виплати, будуть порівнювати з 1380 людьми, які гроші не отримають.

Експеримент проводить Німецький інститут економічних досліджень. Бюджет на досвід зібрали пожертвами. В ході експерименту учасників попросять заповнювати анкети про їх життя, роботу і емоційний стан, щоб зрозуміти, наскільки значний вплив надасть базовий дохід.

Читайте також: Глава Twitter пожертвував $ 3 мільйони на програму безумовного доходу в 15 містах США

Базовий безумовний дохід означає собою ідею того, що держава повинна виплачувати певну суму грошей кожному зі своїх громадян, як правило, щомісяця, незалежно від їх доходу або працевлаштованості. Ці виплати можуть замінити собою соціальну допомогу, отримання якої ускладнено бюрократичною тяганиною.

Прихильники виплат вважають, що базовий дохід знизить нерівність в доходах і поліпшить добробут людей, забезпечивши їм більше фінансової впевненості, пише Business Insider.

Противники, навпаки, вважають, що це занадто дорога міра, через яку люди не матимуть мотивації йти працювати. Ідея привернула увагу західних країн в останні роки як наслідок фінансових криз і зростаючої нерівності.

Керівник експерименту Юрген Шлюпп заявив німецькій газеті Der Spiegel, що німецький досвід дозволить отримати нові наукові дані.

«Дискусія навколо базового доходу до цього моменту була схожа на філософський салон в хороші часи і на війну за віру в погані», — зазначив Шлюпп.

Читайте також: Іспанія почала виплату універсального базового доходу

За його словами, обидві сторони спираються на стереотипи: противники вважають, що люди з базовим доходом віддадуть перевагу лежати на дивані з фастфудом і дивитися серіали, а прихильники - люди, які  продовжать працювати, але будуть більш креативними і схильними до благодійності і збереженню демократії. Шлюпп сподівається, що німецький експеримент дозволить замінити ці стереотипи реальними даними.

Хто вже проводив експеримент

Аналогічний експеримент з базовим безумовним доходом проводився в Фінляндії з січня 2017 по грудень 2018 го. 2000 безробітних фінів отримували по 560 євро на місяць — це сильно нижче прожиткового мінімуму в Фінляндії (в 2018 році він складає 1160 євро).

В результаті експерименту рівень безробіття в країні не знизився, але учасники відзначали, що стали почувати себе більш щасливими і відчували менше стресу.

Деякі одержувачі виплат дійсно знайшли роботу, але їх частка виявилася не вищою за ту, що була в групі людей, які не отримували гроші.

11 вересня 2018 року жителі швейцарського села Рейнау проголосували на референдумі за отримання $ 2570 щомісяця у вигляді базового доходу.

Коментарі - 13

+
+59
Paul Burda
Paul Burda
20 серпня 2020, 15:29
#
Мне срочно нужно в Германию за второй зарплатой.
+
0
Heiter75
Heiter75
20 серпня 2020, 16:12
#
Поезжайте скорее, вас там ждут с большим нетерпением и мешком денег
+
+15
Dаrk Lite
Dаrk Lite
20 серпня 2020, 15:30
#
Давайте я попробую...я готов
+
+11
lika197
lika197
20 серпня 2020, 15:54
#
Прекрасно! Привлекать третий мир, так как доход хороший для них. Гетто становится всё больше и больше.
А среднему классу и рабочим нужно платить больше налог.

Почему б нет?
+
0
mphet26
mphet26
20 серпня 2020, 17:18
#
Эт не долго продлится. Готов поспорить на 1200 евро, что с вскоре объявится немецкий херр Джордж Флойд и все последующие последствия
+
+60
Rabotyahoff
Rabotyahoff
20 серпня 2020, 16:30
#
Для полноты эксперимента не хватает ещё третьей группы, которой выдавали бы плацебо. Например 1200 гривен.
+
+15
preyvanamor
preyvanamor
20 серпня 2020, 17:34
#
Уряди абсолютно всіх держав проводять такий експеримент постійно, просто в когось він швидше проходить, а в когось дуууже повільно! Наприклад в Зімбабве держава «видавала» громадянам ТРИЛЬЙОНИ грошей на душу і всі бачать чим це закінчилось.... В Україні також всі були мільйонерами 25 років назад. Так, це трохи інше, але суть залишається одна і та ж - тупий друк макулатури! І якщо в топових країнах, які хоч щось виробляють такий трюк просто відстрочить провал такого «експерименту», то у всяких Африках і Українах - видавай зарплату, видавай безумовний дохід, що хочеш видавай, але якщо це НЕ підтверджено кінцевим продуктом чи послугою, то.... І фінський експеримент це яскраво довів - безумовний дохід НЕ збільшив ні продуктивність праці, ні кількість працівників!
+
0
Wless
Wless
20 серпня 2020, 20:19
#
Если о Зимбабве речь то у них выплаты показал что делают деньги с людьми которым негде работать и все просто офигели от результата, но по просьбам населения был прекращён, а у всяких Африках, как Вы пишите, да ВЫ давно были в этих Африках видать, там небоскрёбы выше неба такое врядли кто в Киеве построит.
+
0
Ivan Zayets
Ivan Zayets
20 серпня 2020, 20:23
#
А то что в том эксперементе, цены тоже были миллионы и они раньше подымались чем давали больше денег то это не имеет для Вас значения,
+
0
SergS7
SergS7
20 серпня 2020, 22:48
#
У них інфляція близька до нуля, треба її розганяти
+
0
Wless
Wless
20 серпня 2020, 20:10
#
Всё будет как всегда результат превзойдёт все ожидания (работу никто не бросит но качество жизни улучшится), все захотят продолжения и расширения выплат, власти подумают и прекратят всё « по просьбе трудящихся».
+
0
Ivan Zayets
Ivan Zayets
20 серпня 2020, 20:31
#
Я не сторонник коммунизма, но это похоже на идею коммунизма. От каждого по способности, каждому по потребности. Все же эту идею хотят некоторые воплотить в жизнь и не оставляют попыток. Возможно когда то люди и придут к этому, но наверное нужно очень не мало времени, что бы люди стали более осознанными.
+
0
SergS7
SergS7
20 серпня 2020, 22:58
#
В постіндустріальній економіці раби на виробництві не дуже то і потрібні. Вигідніше платити сірій масі мінімум, щоб сиділи вдома і не заважали. А невеликій кількості білої маси платити максимум і вони все самі організують. Таким чином суспільство неминуче поділиться на дві касти: тих, хто може працювати головою і тих, хто є просто біомасою
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися