Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 липня 2020, 8:14

«Допоможіть, я в лікарні»: НБУ просить українців не перераховувати гроші «нічним» шахраям

Національний банк попередив українців про часті випадки шахрайства, коли громадян телефонують вночі під виглядом поліцейських або медиків. Про це повідомляє пресслужба регулятора у фейсбуці.

Національний банк попередив українців про часті випадки шахрайства, коли громадян телефонують вночі під виглядом поліцейських або медиків.
Фото: delo.ua

«Ви теж чули про такі випадки: вночі дзвонить співробітник поліції або лікарні з повідомленням, що ваша дитина або інший родич потрапив у біду і потрібно терміново перерахувати гроші на певний рахунок? Якщо таке трапилося з вами, то швидше за все ви потрапили в руки шахрая. Адже це - класична шахрайська схема», - наголошується в повідомленні.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили вкрасти в українців 362 мільйона

Що робити. Поради НБУ

  • ні в якому разі не перераховувати гроші, а спочатку зателефонувати дитині або родичу;
  • якщо додзвонитися до близькій людині неможливо, потрібно попросити абонента передати трубку дитині або родичу, який нібито потрапив у біду;
  • зателефонувати на 102 або повідомити кіберполіції про шахрая.

Читайте також: Подзвони мені, подзвони: які надсилають смс шахраї

Нагадаємо

За 2019 рік шахраї викрали з банківських рахунків громадян 362 млн грн. У 2018 році йшлося про значно меншу суму — 245 млн грн.

Коментарі - 1

+
0
kingcity
kingcity
23 липня 2020, 9:41
#
Мою маму такими дзвінками діставали. Але шахрай представлявся не поліцейським і не лікарем, а «її сином» (не називаючи при цьому  імені) і стверджував що скоїв ДТП, потрібні гроші для слідчого, щоб «відмазатись».Можливо, що накладали щось на трубку, щоб голос звучав нерозбірливо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися