Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2020, 13:16

Частка акцій Apple у портфелі Баффета — 43%

Всесвітньо відомий інвестор Уоррен Баффет на особистому досвіді показує – диверсифікація портфеля не є обов'язковим правилом. Як стало відомо LBLV, з 213,6 мільярда доларів активів Berkshire Hathaway 91 мільярд доларів припадає на акції компанії Apple.

Чому диверсифікація не завжди виправдана?

Уоррен Баффет є одним з найбільш шанованих інвесторів у всьому світі. Це не просто слова, адже за 55 років акції його компанії подорожчали на 2 744 062%. Для порівняння, за цей же час індекс S&P 500 збільшився на 19 784%.

Він ніколи не виступав за диверсифікацію портфеля, оскільки впевнений – у цьому немає сенсу, якщо інвестор знає, що робить. Свою теорію він підтверджує на практиці, адже сьогодні майже половину його портфеля займають папери крупного технологічного гіганта. На другому місці – акції Bank of America. Інвестиційна компанія Баффета володіє паперами банку на суму 22 мільярди доларів. При цьому в портфелі інвестора є акції ще 45 корпорацій, але їх частка незначна, зазначає lblv.com.

Чому саме Apple?

В інтерв'ю CNBC Баффет назвав Apple «неймовірною» компанією, відзначивши, що, на його думку, це найкращий бізнес у світі. Також він зізнався, що змінив свій старий телефон Samsung SCH-U320 на найновішу модель айфона і шкодує, що не зробив цього раніше.

Досить довго Уоррен Баффет відмовлявся інвестувати у технологічні компанії. Він обирав корпорації з вираженими конкурентними перевагами, сильною командою і стійким брендом. Саме такою є Apple. За результатами досліджень, сьогодні компанія контролює 58% ринку смартфонів.

Зараз Баффет є другим акціонером в Apple. Він почав купувати акції компанії у 2016 році, поступово збільшуючи свою частку в «яблучному» бізнесі.

Цього року папери Apple подорожчали на 24%. На торговій сесії 6 липня акції компанії оновили максимум, піднявшись до 374 долара за папір. За підрахунками аналітиків LBLV, тільки за останні півроку вкладення в Apple принесли компанії Баффета 18 мільярдів доларів.

Дмитро Доронін, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін