Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 травня 2020, 11:35

Битва за відсотки: банківський депозит VS інвестиції з заставою

Банківськими депозитами стає все складніше конкурувати по прибутковості з інвестиційними продуктами інших учасників ринку.

Банківськими депозитами стає все складніше конкурувати по прибутковості з інвестиційними продуктами інших учасників ринку.

Депозитні ставки в українських банках хоч і припинили різке падіння, але тенденція до зниження прибутковості все ж зберігається. За останні два тижні максимальна ставка за депозитними вкладами у гривні на 12 місяців опустилася з 16, 5% до 16,25% річних. На валютних депозитах можна заробити 4,5% річних.

Гривневі депозити втрачають прибутковість

Максимальне падіння ставок зафіксовано за депозитами на строк від 3 до 6 місяців – відразу на 5,83% річних. Падіння ставок за вкладами на інші терміни не таке суттєве. Депозити на строк від 6 місяців просіли на 1,5-2,5% річних, а вклади на термін від 9 місяців – на 0,25-1%. В цілому прибутковість по гривневих вкладах зараз коливається в межах 10-16,25% річних в залежності від банку.

Доларові вклади знижують планку

Ставки за доларовими депозитами і зовсім стартують від 0,73% річних. Максимальна прибутковість за валютними вкладами на 12 місяців становить 4,5% річних. Як заявляють самі банкіри, це ненадовго – вже з травня планується поступове зниження ставок за валютними вкладами.

Заощадження в євро один в один повторюють ситуацію з доларовими депозитами. За депозитами в євро банки також пропонують прибутковість від 0,73% до 4,5% річних.

У такій ситуації депозити стають радше інструментом захисту заощаджень від інфляції, ніж джерелом отримання пасивного доходу.

Але що ж робити тим, хто звик інвестувати свої вільні кошти і щомісяця отримувати високий процентний дохід? Рішення пропонують небанківські фінансові компанії, які активно розвивають власні програми кредитування.

Гідна альтернатива

В умовах, коли банки не пропонують населенню підвищену дохідність за депозитами, починають проявлятися переваги небанківського ринку. Порівняно з відсотковою ставкою за банківськими депозитами, пропозиції фінкомпаній для інвесторів виглядають набагато вигіднішими.

Прикладом можуть послужити інвестиції на ринку заставного кредитування. Таку можливість пропонує Royal Standard Group і згідно з її даними, інвестиції в ринок заставного кредитування дають інвесторам дивіденди в розмірі до 36% річних. Кредитний портфель компанії на кінець першого кварталу 2020 року склав близько 37,64 млн грн. Ознайомитися з річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом, що підтверджує її достовірність за 2019 рік ви можете тут: https://rsg.ua/investicii

Звичайно, виникає питання, за рахунок чого Royal Standard Group забезпечує інвестору таку високу прибутковість? Справа в тому, що залучені інвестиції компанія направляє на кредити під заставу авто та нерухомості в середньому під 42%-90% річних. І в умовах кризи, коли населення і бізнес потребують засобах, такі кредити користуються попитом. Це і забезпечує можливість виплати інвесторам прибутковості на рівні 36% за рік. Ви можете розрахувати свою прибутковість онлайн: https://rsg.ua/investicii

Природно, вклад у банку гарантований у сумі до 200 тис. гривень. Тим не менше, не можна сказати, що небанківські компанії не замислюються над ризиками, пов'язаними з можливим неповерненням кредитів.

Зокрема, кредитна політика Royal Standard Group побудована таким чином, що кожна гривня виданого кредиту забезпечена мінімум 2 гривнями «твердої» застави. В якості застав розглядається авто або нерухомість. Власне, в структурі кредитного портфеля компанії повністю відсутні беззаставні кредити.

Примітно те, що такі інвестиції є білими операціями — дохід від інвестування цілком легальний. Дивіденди щомісяця перераховуються на розрахунковий рахунок інвестора після сплати всіх необхідних податків та зборів. 2020 рік став характерний тим, що багато фінкомпанії почали шукати способи розширення своєї діяльності, для чого впроваджують програми залучення коштів інвесторів. Багато в чому це повторення європейських тенденцій, де активно розвивається ринок приватних інвестицій у сферу заставного кредитування.

Джерело: Мінфін