Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 квітня 2020, 11:36

Як зберегти заощадження у кризу — експерт Укрексімбанку

Начальник Управління організації та супроводження роздрібного бізнесу державного Укрексімбанку Вікторія Грецька

Як би на перший погляд тривіально не виглядала ця порада, головним пріоритетом у ваших діях з власними накопиченнями має бути саме їх збереження та отримання прибутку. Особливо під час кризи, коли багато хто змушений перебувати на карантині та не отримувати дохід від свого основного виду діяльності. Маючи навіть невеликий резервний фонд, ви гарантуєте собі фінансову стабільність принаймні на найближчі місяці.

Аналізуючи поведінку клієнтів Укрексімбанку, варто відзначити, що клієнти, які пережили з банком кризи 2008 і 2014 років, поводяться виважено і без паніки. Це підтверджують цифри: менше 20% вкладників приходить в період карантину забирати свої вклади після закінчення терміну дії, і переважним чином це клієнти, які зберігали свої заощадження протягом останніх двох років. Клієнти, які обслуговуються в банку більш тривалий період, продовжують зберігати свої кошти і отримувати дохід.

Тому основна порада – зберігайте спокій і холодний розум. Не варто здійснювати імпульсивні покупки або робити ризиковані інвестиції. Золото завжди надійне, але це довгостроковий інвестиційний актив. Ринок нерухомості досить чутливо реагує на процеси в економіці, до того ж її утримання постійно вимагатиме матеріальних вкладень. Товари першої необхідності варто закупати лише в розумних межах. Антикваріат та біржова торгівля – дуже тонка справа, в якій випадковий інвестор без досвіду практично не має шансів на успіх.

Тож найкращим та ледве не єдиним надійним засобом накопичення та збереження коштів для українців були і залишаються банківські депозити. Сьогодні банківська система набагато сильніша, ніж у 2008 та 2014 роках. Банки достатньо капіталізовані та мають як гривневу, так і валютну ліквідність. Нацбанк також підтверджує готовність забезпечувати необхідним фінансуванням, що він продемонстрував на початку квітня для вирішення питання дефіциту готівкових доларів, запропонувавши навіть більший обсяг валюти, ніж заявки банків.

Маєте сумніви щодо рівня інфляції або коливань курсу – розділіть депозити на різні валютні кошики. Укрексімбанк пропонує гнучкі умови вкладів з широким вибором валют, включаючи швейцарські франки.

Турбуєтесь, що у будь-який момент можуть знадобитися гроші – залиште частину на поточному рахунку або краще на платіжній картці, де ви теж маєте можливість отримати додатковий прибуток, якщо скористаєтеся послугою «Мої заощадження». Таким чином ви зможете бути фінансово мобільним без прив’язки до банківського відділення. Оформіть платіжну картку для отримання відсотків та розрахунків як в магазинах, так і через онлайн-сервіси. Обов’язково підключіть інтернет-банкінг або встановіть мобільний додаток для цілодобового контролю та управління коштами.

Зручним рішенням, яке дозволяє отримувати додатковий дохід та мати можливість швидкого доступу до коштів за необхідністю, до того ж – без втрати відсотків, є вклад «Оптимальний». Він розміщується на строк від 7 днів з пролонгацією до 210 днів. Виплата відсотків відбувається щотижня, а ставка збільшується у кожному періоді розміщення коштів і сягає 12% у гривні, 1,5% у доларах США та євро.

Варто звернути увагу, що вкрай необачно і небезпечно сьогодні забирати гроші з банку і зберігати їх вдома. Тому в крайньому випадку рекомендуємо скористатися індивідуальними банківськими сейфами – вільні скриньки наявні в багатьох установах Укрексімбанку. Але ми радимо використовувати їх насамперед для надійного зберігання важливих документів та цінностей. А гроші все ж таки повинні приносити вам дохід, стабільний і гарантований з банківськими депозитами надійного державного банку.

Укрексімбанк робить все можливе, щоб на період карантину його клієнти відчували себе у фінансовій безпеці і продовжували отримувати стабільний дохід від своїх заощаджень.

Коментарі - 1

+
+30
Mr YouSt
Mr YouSt
7 квітня 2020, 12:24
#
«вы сможете быть финансово мобильным без привязки к банковскому отделению».
Насмешили чудаки. Чтобы переоформить вклад у них на отделении возле Владимирского рынка нужно в череди высидеть вплоть до часа.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися