Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 березня 2020, 16:40

Збиткові шахти закриють. На це знадобиться 15 мільярдів державних коштів

Уряд оцінює видатки держави на закриття збиткових вугільних шахт та виплату допомоги безробітним шахтарям у 14-15 мільярдів гривень. Закрити збиткові шахти мають протягом 5 років. Про це повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель в інтерв'ю Уніан.

Уряд оцінює видатки держави на закриття збиткових вугільних шахт та виплату допомоги безробітним шахтарям у 14-15 мільярдів гривень.
Фото: zik.ua

Чому шахти вирішили закривати

В уряді зазначають, що з 32 державних шахт прибутковими є лише 4, решта приносять збитки. А державі потрібно виділяти кошти з бюджету на виплату зарплати шахтарям.

На деяких шахтах є значні запаси вугілля, тому в найближчій перспективі закривати їх не планують. Загалом, закрити планують 21 державній шахті.

«Закриття однієї шахти і переведення її в екологічно безпечний об’єкт коштує від 200 до 500 мільйонів гривень. Додаємо соціальний пакет, який треба буде надати шахтарям. За нашою оцінкою, загалом реформа обійдеться в 14-15 мільярдів гривень», — повідомив Оржель.

Читайте також: Зеленський запропонував Ахметову купити державні шахти

Міністр зазначив, що внаслідок закриття шахт роботу втратять тисячі шахтарів. Їм держава виплатить допомогу по безробіттю. В уряді пропонують збільшити такі виплати, у разі якщо шахтар знайде собі роботу самостійно, щоб заохотити їх працевлаштовувати.

Передісторія із зарплатами шахтарів

  • Раніше, під час Всеукраїнської наради працівників вугільної галузі України, президент Володимир Зеленський заявив, що міністри не повинні отримувати зарплату, доки не погасять зарплатні борги перед шахтарями. 
  • Він попросив у найближчі два місяці – березень, квітень – закрити всі борги. Уже за кілька днів в уряді повідомили, що спрямували на виплату заборгованості 654 мільйони.

Скільки держава винна шахтарям

Президент нагадав, що деякі шахтарі мають зарплатні борги ще з 2014-2016 років, і на сьогодні цей борг уже становить 1 мільярд 100 мільйонів гривень.

Читайте також: Керівництво держшахт вкрало 500 мільйонів бюджетних коштів — СБУ

Коментарі - 2

+
+49
SergS7
SergS7
4 березня 2020, 20:37
#
Забрати гроші у пенсіонерів і заплатити шахтарям?
А тим часом телевізори Самсунг виробляють всі країни навколо, в тому числі клята Рашка, тільки не Україна. Думаю шахтарі з більшим задоволенням працювали б на заводі Самсунг, ніж під землею. І з більшою зарплатою
+
0
Lefert
Lefert
5 березня 2020, 2:54
#
Немного не так: забрать деньги для шахтеров у пенсионеров, которые забрали себе свои пенсии из бюджета, который должен был идти на образование, медицину, прочую социалку. Вор у вора- шапку украл.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися