Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2019, 12:58

Верланов про «кешбек»: Порушив — заплати штраф

Нові закони про РРО та «кешбек» змінили підхід до застосування штрафних санкцій. Він став жорсткішим. Про це в інтерв'ю «Мінфіну» повідомив голова ДПС Сергій Верланов.

Нові закони про РРО та «кешбек» змінили підхід до застосування штрафних санкцій.
Фото: Сергій Владикін для "Мінфіну"

Верланов про штрафи

«Щодо розміру штрафів, то на сьогодні, за невидачу чека або неповну інформацію в ньому порушник платить одну гривню. І тільки якщо таке порушення вчинено повторно – 100% вартість проданого товару (послуги). Що змінили нові закони? – Змінився підхід до застосування штрафних санкцій. Він став жорсткіше», — зазначив глава ДПС.

За його словами, підприємцям дали можливість адаптуватися.

Читайте також: 11 болючих питань про РРО для ФОПів

Як будуть підвищуватися штрафи

«Підвищення буде відбуватися у два етапи: спочаткуза першепорушення будуть стягувати 10% вартості проданого товару (послуги), потім, з жовтня 2020 року, з моменту впровадження механізму «кешбеку» – цей штраф за перший випадок порушення буде збільшено до 100%. Тобто такий же розмір, що і за другий випадок зараз», — розповів Верланов.

Голова податкової вважає, що такі розміри штрафів будуть правильними.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

«Чому я вважаю це правильним? Зараз деякі великі компанії, і це ви добре знаєте, тому що, напевно, і самі з цим не раз стикалися, продають товар через ФОПів. І такий ФОП може безкарно порушувати касову дисципліну. Бо кого ж налякає штраф в одну гривню? Тому схема така: попався на порушенні, заплатив гривню і «завмер». Далі товар реалізується вже через іншого ФОПа. І все повторюється знову. Коли почнуть діяти нові правила застосування штрафів, все зміниться: порушив – доведеться відповідати фінансово. Але, звичайно ж, порушення повинно бути належним чином доведено, задокументовано. А кожен платник податків має право на оскарження рішень податкового органу щодо процедур Податкового кодексу», — підсумував голова ДПС.

Раніше повідомлялося

  • Як відомо, Верховна Рада прийняла законопроект №1073 про кешбек, зараз він відправлений на підпис президента.
  • Згідно із законом, якщо підприємець видав покупцеві повністю або частково не фіскалізований чек на один або кілька товарів, кожен з яких дорожче 850 грн, покупець може написати скаргу в Податкову.
  • Якщо в результаті перевірки ДПС цей факт підтвердиться, підприємець заплатить штраф у розмірі 150% від вартості товару, проданого не за чеком. Частину штрафу в якості винагороди отримає покупець, частину — державний бюджет.
  • Багато підприємців не підтримують цей закон. А власник інтернет-супермаркету Rozetka навіть заявив, що готовий зупинити бізнес, якщо цей закон запрацює.

Повна версія інтерв'ю

Коментарі - 2

+
+42
Dostoevsky
Dostoevsky
22 листопада 2019, 15:04
#
Недавно довелось карманом прочувствовать пребывание в одном из тысяч государственных медучреждений. И с горечью убедиться, что с реформами в Украине что-то не так. Можно сказать, их вообще нет! Правда, в одном направлении наблюдается явный прогресс – в отделениях, оказывается, имеются детекторы банкнот. И не исключено, что в кабинете «повыше» и счётчик банкнот. В этом плане укомплектованность на 100%. Чего не скажешь об остальном, касающегося их непосредственной деятельности. Из лекарств, по словам медработников, абсолютный ноль. Даже на бинт, перчатки, спирт, дезинфицирующие средства чёрным налом в обязательном порядке с каждого пациента взимают. Деньги без стеснений собирает весь персонал. От уборщиц, санитарок, медсестёр, т.д. до «кабинетов со счётчиками банкнот»… І так практично в усіх сферах, куди звертаються пересічні громадяни, включаючи школи і дитсадочки. Ось вона тіньова економіка! Тіньовий податок для незахищених верств населення!.. Легче переложить всю ответственность на граждан. Столкнуть общество лбами. Пусть разбираются между собой. Как с ФОПами, например. С такими нововведениями похоронятся многие СтартАпы, углубится тенизация малого бизнеса, увеличится трудовая миграция уже семьями, часть из которых не вернётся, произойдёт зачистка для крупных монополий… Тому питання. З якого курорту ви поприїжджали? Чи знаєте про реальні умови життя більш ніж 90% українців. І ще, РРО для вищеописаних «тіньових кровососів» (вираз ЗЕ президента) з е-чеками не потрібне? Чи як?
+
0
sanch ☺
sanch ☺
22 листопада 2019, 18:09
#
«реализуется уже через другого ФОПа» - откуда столько ФОП-ов набрать? Или я чего-то не понял.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися