Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2019, 17:12

Зміцнення гривні: Нацбанк все зробив правильно?

Аномальне зміцнення гривні викликало радість у населення, але невдоволення Мінфіну. Багато експертів кажуть, що Нацбанк не повинен був допускати таку значну ревальвацію курсу. Мовляв, регулятор повинен був більш активно купувати надлишки валюти і не дати долару подешевшати.

Аномальное укрепление гривны вызвало радость у населения, но недовольство Минфина.
Зміцнення гривні допомагає Нацбанку в досягненні однієї з цілей - стримуванні цін. (Фото: http://ptsdsurvivors.info)

В НБУ дотримуються іншої точки зору. Як пояснив заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу Володимир Лепушинський в колонці на НВ, для регулятора важливо дотримуватися плаваючого курсу. І для цього є ряд причин.

В стратегії все написано

Досить голосно почали звучати заклики окремих експертів до Національного банку. Вони хочуть, щоб регулятор збільшив обсяги купівлі валюти та зупинив ревальвацію. На їх думку, таке стрімке посилення національної валюти шкодить економіці, а дії НБУ, який не перешкоджав посиленню гривні, зовсім незрозумілі.

Шукати особливий підтекст у діях Нацбанку на валютному ринку немає ніякого сенсу. Не існує ні секретних документів, що регулюють курс, ні таємного бункера, де приймаються рішення щодо інтервенцій. Всі дії НБУ підпорядковуються його довготерміновим стратегіям.

В останні роки НБУ жодного разу не змінював своїх підходів і чітко дотримувався Стратегії монетарної політики і стратегії валютних інтервенцій. Ці документи визначають, що «НБУ дотримується режим плаваючого обмінного курсу гривні», а «монетарна політика не спрямована на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу».

Ринковий курс гривні, який визначається попитом-пропозицією на валютному ринку, є головним запобіжником накопичення економічних дисбалансів. Про це українці знають краще за інших – валютні кризи 2008-2009 рр. і 2014-2015 рр. є хрестоматійними прикладами розплати за недалекоглядну політику штучного утримання неринкового курсу.

Для чого на ринку Нацбанк

У чому ж тоді сенс присутності Національного банку на валютному ринку? Сьогодні він спрямований на виконання двох основних завдань. Перше – згладжування надмірних коливань курсу, які приносять шкоду економіці, адже дестабілізують очікування і роблять неможливим нормальне бізнес-планування. Друге – накопичення міжнародних резервів, які виконують функцію подушки безпеки в разі погіршення макроекономічної ситуації.

Обидва завдання сьогодні справно виконуються.

Наприклад, на початку червня НБУ продавав валюту з резервів на тлі гучних, хоча і безпідставних розмов про дефолт України, що підсилили ажіотаж на валютному ринку. А в липні, навпаки, викуповував надлишок валюти, яку активно продавали іноземні інвестори для купівлі державних облігацій.

Тому інтервенції Національного банку в 2019 році згладжували короткочасні перекоси попиту-пропозиції як в одну, так і в іншу сторону. У той же час переважно сприятлива ситуація на валютному ринку НБУ дала можливість поповнити міжнародні резерви країни на суму понад 2,8 млрд дол США.

Депозити у валюті з бонусом від Мінфіну

Не йдеться і про накопичення дисбалансів в економіці. Хороша цінова кон'юнктура для українського експорту, високий урожай, значний приплив валюти від грошових переказів, порівняно низькі обсяги імпорту та репатріації дивідендів за кордон – все це обумовлює прийнятні показники платіжного балансу країни.

Фактори ситуативні? Чи ні?

Один з основних аргументів критиків НБУ – це те, що ревальвація курсу викликана виключно ситуативним фактором у вигляді припливу коштів нерезидентів на державні облігації України (ОВДП). Це повинно було означати, що НБУ слід викуповувати весь надлишок валюти для поповнення міжнародних резервів з метою нівелювання ризиків.

Проте ситуація, швидше, протилежна.

Приплив коштів нерезидентів на український ринок не є ситуативним фактором. Це новий фундаментальний фактор, який з'явився не випадково. Для того, щоб український ринок державних цінних паперів зацікавив іноземних інвесторів, НБУ і Міністерство фінансів повинні докласти чимало зусиль. Ситуація з доступом до ринку ОВДП кардинально змінилася з відкриттям у міжнародному депозитарії Clearstream рахунку в цінних паперах у НБУ наприкінці травня.

Спрощення доступу нерезидентів дозволяє знижувати доларизацію державного боргу, продовжити терміновість і зменшити вартість державних запозичень у гривні. Безумовно, більш відкритий і розвинений фінансовий ринок означає і більш високі ризики, пов'язані з впливом глобальних чинників.

Дійсно, в липні портфель ОВДП у власності нерезидентів збільшився на рекордні $1,3 млрд. В той же час співвідношення між викупом НБУ валюти і цими надходженнями склало 97%. НБУ активно поповнював резерви, проте не протидіяв посиленню гривні, як і передбачено його стратегічними документами.

Читайте також: Інвестиції у валюту призвели до збитків? Розбір причин і помилок

Звичайно, НБУ міг придбати ще більше валюти, зафіксувавши обмінний курс на визначеному рівні. Але такі дії грубо суперечили б його стратегії. В даному випадку послідовність монетарної політики і пов'язана з нею довіра до центрального банку є більш цінним активом, ніж поповнення міжнародних резервів.

Йти слідом за тенденцією

Чому для центрального банку важливо не ламати домінуючу на валютному ринку тенденцію, навіть якщо вона ревальваційна?

По-перше, дотримання плаваючого обмінного курсу є одним з принципів монетарної політики НБУ. Дотримання задекларованих принципів робить політику послідовною і сприяє якнайшвидшому досягненню цілей з цінової і фінансової стабільності, сталого економічного зростання.

Штучне утримання обмінного курсу від ревальвації за рахунок повного викупу валюти НБУ суперечить наміру знизити інфляцію до мети в 5%. Для досягнення цієї мети сьогодні НБУ проводить політику дорогої гривні. Це означає більш високі відсоткові ставки і укріплений обмінний курс.

Зате здешевлення гривні підштовхує ціни вгору, прискорюючи споживчу інфляцію. У разі штучної девальвації додаткову вигоду від продажу валюти отримували б тільки нерезиденти, на рахунки яких зараховувалося б більше гривні.

Умисна протидія зміцненню гривні за сприятливої ситуації на валютному ринку унеможливить зниження інфляційних очікувань, які зараз знаходяться на рекордно мінімальних рівнях. А низькі інфляційні очікування – це в перспективі запорука низьких відсоткових ставок за депозитами, і отже, за кредитами.

Читайте також: У Нацбанку пояснили, чому регулятор допустив обвал долара

По-друге, однакова ймовірність зміни обмінного курсу в обидві сторони (як девальвації, так і ревальвації) – необхідна умова зміцнення довіри до гривні та зниження рівня доларизації економіки. Хто буде довіряти гривні, якщо НБУ допустить тільки девальвацію, утримуючи при цьому курс від ревальвації?

У той же час, якщо після девальвації існує ймовірність «відкату» обмінного курсу на колишні позиції і навіть його зміцнення, то знецінення гривні вже не виглядає таким страшним. Зникає мотивація бігти і купувати долари при першій же можливості.

По-третє, фіксація обмінного курсу на заниженому рівні, як показує історичний досвід України та інших країн, також мотивує спекулянтів заводити «гарячі гроші» у великих обсягах. Коли через це в економіці посилюються дисбаланси (як правило, через прискорення інфляції), у центрального банку не залишається іншого виходу, окрім як відпустити курс. Це посилює ймовірність втечі капіталу, що безумовно прискорює девальвацію.

По-четверте, це завадило б зниженню довгострокових відсоткових ставок та продовженню строків запозичень. Якщо припустити, що НБУ не буде дозволяти обмінному курсу посилюватися, це буде свідчити про те, що в перспективі він буде прагнути тільки до однієї сторони – девальвації, або, в кращому випадку, просто залишатися незмінним. За таких умов на приплив довгострокових інвестицій розраховувати марно. Зате зараз Міністерство фінансів справедливо користується нагодою продовжувати терміни державних запозичень у гривні і знижувати їх вартість.

Тому фіксація обмінного курсу, навіть тимчасова, відноситься до категорії простих і швидких рішень, однак явно не належить до найбільш результативних у тривалій перспективі.

Коментарі - 20

+
+70
irakez
irakez
15 серпня 2019, 2:03
#
Курс снижается, цены растут. По-моему, это какое-то неправильное инфляционное таргетирование.
+
+53
irakez
irakez
15 серпня 2019, 2:07
#
«сглаживание чрезмерных колебаний курса, которые приносят вред экономике, ведь дестабилизируют ожидания и делают невозможным нормальное бизнес-планирование»

Вот этого сглаживания как раз и не произошло. Проседание курса до 25 — это чрезмерное колебание курса, которое противоречило всем ожиданиям, и делает невозможным не только нормальное бизнес-планирование, а еще и планирование на государственном уровне, о чем очень четко и ясно заявило министерство финансов.
+
+67
irakez
irakez
15 серпня 2019, 2:16
#
Нарисовать в бюджете курс 28 (если что, курс передает в минфин именно НБУ: https://minfin.com.ua/2019/08/01/38597392/), а потом обвалить его до 25 — да вы что, никакой дестабилизации ожиданий. Все по плану, как и задумано.
+
0
YuraNBU
YuraNBU
15 серпня 2019, 9:20
#
А кто сказал, что к концу года курс не будет 30? Как раз среднее на 28 и получится.
+
+13
irakez
irakez
15 серпня 2019, 12:15
#
Никак уже среднее на 28 не получается, даже если курс будет 30 (как обычно аж один день).
+
+8
lika197
lika197
15 серпня 2019, 12:48
#
Продолжение кражи денег и ростовщичество из народа невыносимо.
Мы все знаем, что доллар теряет более одной копейки в день из-за высоких процентов, даже если доллар будет 28, все равно коррупционеры, не только из старой власти, а и Зеленский, а и коррупционеры в администрации Трампа в том числе Стивен Мнучин, а и Goldman Sachs и их «кипрские компании» уже много украли от нас.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
15 серпня 2019, 10:43
#
«Искусственное удержание обменного курса от ревальвации за счет полного выкупа валюты НБУ противоречит намерению снизить инфляцию до цели в 5%. Для достижения этой цели сегодня НБУ проводит политику дорогой гривны. Это означает более высокие процентные ставки и укрепленный обменный курс.» - ребята это не влияет на ценник на картошку, цибулю, и т.д. Максимум это повлияло на ценник на яйца, курицу и т.д., потому что это производят у нас на фабриках. Остальное зависит от урожая и хотелок спекулянтов.


Инфляция в этом году будет на немалой, не смотря на то что цены на Газ упали до минимумов, Нефть также в этом году упала и сильно, но бензин почти не поколебим.
+
+31
bonv
bonv
15 серпня 2019, 12:13
#
Радість населення від 25 перетворилася в сум... Хочуть 28-29:)))  Всі у валюті по вуха.
+
+18
irakez
irakez
15 серпня 2019, 12:16
#
Потому что речь как раз об ожиданиях. НБУ сформировал определенные ожидания, а потом всех кинул. Но почему-то считает, что это повысило доверие к НБУ.
+
0
bonv
bonv
15 серпня 2019, 12:30
#
Народ заробляти навчився на різких коливаннях курсу а тут тільки ріст і ріст.. А відкати копійчасті..
+
+18
irakez
irakez
15 серпня 2019, 12:47
#
Народ, который зарабатывает на колебаниях — это 1% экономических паразитов, которые не создают никакой добавленной стоимости. Для 99% же нормальных экономических субъектов самое важное — это прогнозируемость.

Пусть будет постоянная, но небольшая и контролируемая девальвация — и если это будет полностью соответствовать ожиданиям большинства, то вся экономика будет в плюсе. Разве что паразитам придется переквалифицироваться и научиться создавать добавленную стоимость.

Интересно, на кого работает НБУ. Создается ощущение, что судьба реального сектора интересует только министерство финансов, а НБУ работает как раз на 1% крупных спекулянтов.

Философский вопрос, безотносительно данной ситуации. Вот если вдруг НБУ сошел с ума, у главы развилась шизофрения или еще что-то, и НБУ вдруг начал действовать против интересов Украины, что тогда делать с его независимостью? Прописана ли такая ситуация в законах?
+
+22
bonv
bonv
15 серпня 2019, 12:57
#
Народ який заробив цю валюту своїми руками, наприклад  за кордоном - має право продавати її коли хоче... От люди і чекають  можливості ще більше заробити.. Банки і  валютчики теж очікують..
Я більше скажу - саме НБУ є економічним спекулянтом і паразитом а не народ.. Якщо по великому:)
+
+10
irakez
irakez
15 серпня 2019, 13:04
#
Ну спасибо хоть на этом, убрали обязательную продажу и перестали доить по искусственному курсу в установленном партией порядке.

Про НБУ согласна. Остается небольшая надежда, что в самом НБУ есть здоровые силы, которые наконец-то заговорят громче и заставят НБУ работать в интересах реальной экономики Украины, а не на спекулятивный капитал, как украинский, так и западный.
+
+15
squeez
squeez
18 серпня 2019, 15:36
#
Bonv истину глаголит, НБУ всегда обдирал людей до щепки, и пока существует данная институция так и будет, в чьих руках власть, тот 1% как вы и сказали и зарабатывает, ну а люди так... копейки, кто успел в вагончик заскочить, как говорится, и то это жалкие копейки, лично у меня нет лярдов и даже миллионов, чтобы я мог хоть что-то на этом впоймать
+
+8
bonv
bonv
15 серпня 2019, 12:13
#
Та і банки валютою запаслись в надії:)
+
+8
bonv
bonv
15 серпня 2019, 12:14
#
А ще ринок землі відкриють то взагалі цікаво всім буде:))
+
+23
Игорь Коляда
Игорь Коляда
15 серпня 2019, 22:07
#
Укрепление гривны: Нацбанк все сделал правильно?

На мой взгляд,в НБУ просто не понимают смысл выражения «стабильность национальной валюты».
Да и в правительстве тоже проблемы с пониманием смысла слова «стабильность».
Одни думают,что увеличивая стоимость национальной валюты  через процентную ставку можно достичь стабильности этой самой валюты,а другие хотят построить стабильную экономику ... повышением цен и тарифов.
Молодцы.)))
+
+8
lika197
lika197
16 серпня 2019, 1:45
#
Неопытый НБУ «западные инвесторы» просто съедят через ClearStream.
+
0
Mess
Mess
18 серпня 2019, 22:22
#
Скажу против всех, хоть лично я где-то и встрял как экспортер, но все поддержую. Если выбрали такую политику то как не держат от роста так и от падения. Минфин должен был думать заманивая столько долларов через овгз за такой промежуток времени. И лично я вижу как экономика рванула (хотяб на уровне мелкого и среднего бизнеса), вижу это по тому как некоторые контрагенты при не маленькой цене ставят космические сроки из за загрузки мощностей.
+
+5
irakez
irakez
19 серпня 2019, 10:31
#
А 10% обвала за несколько месяцев - это что? Стабильность?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися