Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 липня 2019, 18:21

Мита на нафтопродукти з РФ посилять монополію групи Приват (аналіз)

Введення спецмит на імпорт російського дизпалива і скрапленого газу не є ринковим інструментом і спричинить поглиблення монополії групи Приват. Про це йдеться в аналізі можливих наслідків введення мит, який провела Нафтогазова Асоціація України.

Введення спецмит на імпорт російського дизпалива і скрапленого газу не є ринковим інструментом і спричинить поглиблення монополії групи Приват.
Фото: kp.ua

Аргументи

  • В аналізі зазначається, що, з погляду кінцевого споживача (автомобілісти, промисловість, оборона, агропідприємства), можливе зростання роздрібних цін на дизпаливо і зріджений газ.
  • З погляду національного виробника, є передумови для збільшення прибутковості вітчизняних нафтопродуктів.
  • З погляду імпортерів палива — можливе збільшення собівартості закупівлі дизпалива та скрапленого газу і, відповідно, можливе підвищення оптових цін.

Читайте також: Нафтогаз покликав Газпром на переговори щодо транзиту

  • З точки зору диверсифікації поставок дизпалива і скрапленого газу в Україну — таке рішення може підштовхнути ринок до пошуку нових джерел або розширення використання наявних, вважають у Нафтогазовій Асоціації.

«Якщо кошти, отримані від запровадження мита, а також від детінізації нафтогазового ринку і залучення додаткових інвестицій будуть спрямовані на створення в Україні мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів, розвиток морської перевалки та УЗ і нарощування внутрішнього виробництва нафтопродуктів — лише в цьому випадку підвищиться рівень енергонезалежності країни», — йдеться в аналізі.

Як стверджують в асоціації, складно спрогнозувати подальші дії РФ, яка потенційно може чинити тиск на Білорусь і Казахстан в енергетичній сфері, що може негативно позначитися на паливному ринку України.

В Нафтогазову Асоціації входять OKKO, WOG, Shell, «Укргазвидобування», SOCAR і інші компанії.

Нагадаємо, 17 липня Кабмін, у відповідь на розширення російських економічних санкцій, ввів спецмита на імпорт російського дизпалива (трубопровідним транспортом) та скрапленого газу.

Так, спецмито на дизельне паливо, що постачається трубопровідним транспортом, буде становити 3,75% з 1 серпня 2019 року і 4% з 1 жовтня 2019 року. Спецмито на постачання зрідженого газу становитиме 1,75% з 1 серпня і 3% з 1 жовтня.

Коментарі - 12

+
+66
Andrey Derkach
Andrey Derkach
24 липня 2019, 21:20
#
Мито на паливо з росії - це обов'язок влади. Митом потрібно обкладати все, що імпортується з держави агресора. Бажаний результат - обрив будь-яких економічних зв'язків
+
+38
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
24 липня 2019, 22:24
#
Слава Украине!!! Пока нам «вливали» в уши всякий бред, Яценюк и К освободил от уплаты НДС всех импортеров угля из России

https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/812-19

Слава Украине!!!
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
24 липня 2019, 22:36
#
Это все очень не понятно! Сколько будет стоить в октябре бензин и дизель??
+
0
huliolopez
huliolopez
25 липня 2019, 0:43
#
Навіщо вам бензин, сидіть вдома та дивіться «Сватів»
+
+57
demarin
demarin
25 липня 2019, 9:53
#
Видно що порохоботів стає менше, але все таки ще залишилися парочку, які вірні своєму господарю. А при чому тут «Свати»? ааа, ну через цей серіал нам так живеться погано і всі біди в Україні тільки від нього. Педро і ко тут ні при чому)  Педро на все горло кричав як він не любить Росію і навпаки, а тут обломчик такий виходить. Педро всіх дурив? а-я-яй)))
+
0
huliolopez
huliolopez
25 липня 2019, 11:05
#
Я помітив що зебіли не здатні пояснити свою позицію. Ти йому - чому Свинарчуки потрапили в «Слугу народа», він тобі - а от Порошенко... ти йому - чому зеленчук не посадив жодного корупціонера, він тобі - а от при Порошенко... ти йому - чому зеленчук не зміг правильно назвати столицю Канади, він тобі - а от Порошенко!
В України дві біди - зебіли і дороги.
+
+8
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
25 липня 2019, 11:20
#
Я не являюсь поклонником ни одних ни других! Но вам скажу одно - побольше такой риторики и в стране останутся только «правильные избиратели»! Правда голодные и нищие но правильные!!!
+
+35
demarin
demarin
25 липня 2019, 13:03
#
Видно що я не помилився і попав в самісіньке яблучко. Ви тільки підтвердили мої слова. В Україні дві біди - дороги, на яких Педро крав гроші і порохоботи, які йому за все вилизують)))) Більшого від вас годі і чекати.
+
+28
allexpl
allexpl
25 липня 2019, 13:43
#
Скудоумным порохоботам никак не дойдёт что победе Зе и его команды в значительной степени поспособствовал их же фаворит со своей ненасытной сворой :))
+
+38
Barreto
Barreto
25 липня 2019, 8:51
#
Дороже, но зато... а не знаю зато что, надо спросить свидетелей перемоги, они расскажут. Ну и группа Приват не в обиде.
+
+8
h740501
h740501
25 липня 2019, 14:41
#
Свободней дышаться же будет, очевидно же! Мы будем дышать выхлопами демократического дизтоплива (поставленного из Белоруссии), а не агрессивно-авторитарного! Ну и заодно европейские цены на бензин и ДТ европейскому государству! СУГС!
+
+16
squeez
squeez
24 липня 2019, 23:04
#
А что, думали просто так? - Борьба с терроризмом?  это just buisnes
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися