Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 липня 2019, 16:48

МЕРТ пропонує у 10 разів збільшити фінзабезпечення туроператорів

МЕРТ оприлюднило проект закону, яким пропонує збільшити фінансове забезпечення туроператорів в 10 разів і ввести штрафи за незаконне використання категорій готелями, пише Інтерфакс-Україна.

МЕРТ оприлюднило проект закону, яким пропонує збільшити фінансове забезпечення туроператорів в 10 разів і ввести штрафи за незаконне використання категорій готелями, пише Інтерфакс-Україна.
Фото: akzent.zp.ua

Вимоги до фінзабезпечення туроператорів

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненого на сайті МЕРТ, сума фінзабезпечення туристичного оператора повинна становити:

  • не менше 5% від річного обсягу продажів за попередній рік, але не менше 200 тис. євро для оператора, який пропонує послуги виїзного туризму (проти 20 тис. євро в чинному законодавстві);
  • не менше 100 тис. євро для туроператорів в'їзного і внутрішнього туризму (проти 10 тис. євро, не менш 50 тис. євро — для операторів внутрішнього туризму);
  • при цьому фінзабезпечення турагента має становити не менше 5% від річного обсягу продажу, але не менше 20 тис євро;
  • розмір гарантії для новостворених туроператорів дорівнює нижньому порогу залежно від обраного виду туризму, або 10 тис. євро для турагента.

Читайте також: АМКУ оштрафував JoinUP за обман і нечесну конкуренцію

МЕРТ також пропонує закріпити штрафи для порушників туристичного законодавства, зокрема за незаконне використання категорій об'єктів турінфраструктури і не забезпечення в'їзду-виїзду туриста згідно з договором – 100-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при повторному порушенні протягом року – 800-1000.

У документі також наведені деталі та умови укладення договорів про туристичне обслуговування, визначено поняття «бездоганна ділова репутація керівника туроператора».

Вимоги до готелів

Крім того, у проект закону додані норми про відповідність будівель готелів держбуднормам.

Так, не менше 10% номерного фонду має бути пристосовано для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Як зазначено в документі, законопроект розроблено з метою інтеграції національної турсфери в європейську.

Посилення відповідальності туроператорів

Як повідомлялося в травні, Кабмін прийняв постанову про посилення відповідальності туроператорів перед споживачами туристичних послуг і зобов'язав їх забезпечувати мінімальний розмір фінансової гарантії на весь термін дії ліцензії.

Згідно з прийнятою постановою для отримання ліцензії туроператор повинен забезпечувати фінансову гарантію перед туристами, а також відновлювати розмір фінгарантії протягом одного робочого дня у разі гарантійних виплат клієнтам.

Читайте також: В МЕРТ оприлюднили актуальний реєстр туроператорів

Туроператори також зобов'язані розміщувати на своїх веб-сайтах інформацію про кількість ув'язнених з туристами договорів, а також дані про турагентів, з якими працює туроператор, і про наявність у них фінзабезпечення.

Крім того, туроператори зобов'язані публікувати інформацію про затримку рейсів на чотири і більше годин, а також інформувати про це орган ліцензування – МЕРТ.

Постанова також передбачає створення туроператором необхідних умов для доступу до своїх офісів осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Крім цього, таких осіб потрібно інформувати про наявність необхідної для них туристичної інфраструктури в пакеті послуг перед продажем продукту.

Кращі кредитні карти для мандрівників

Закріплені також вимоги до штату туроператора, відповідно до яких не менше 30% співробітників повинні мати три і більше років стажу роботи у сфері туризму або вищу освіту.

Наголошується, що порушення будь-якої з цих вимог може призвести до анулювання ліцензії туроператора.

За даними МЕРТ, станом на 1 січня 2019 року тільки 617 з 2,737 тис. ліцензованих туроператорів підтвердили наявність чинного фінзабезпечення – гарантію банку або іншої фінансової установи.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися