Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 травня 2019, 12:25

Лише 7 банків, виведених з ринку, розрахувалися з кредиторами й акціонерами

В Україні сім банків, виведених з ринку, змогли розрахуватися не лише з усіма своїми кредиторами, а й з акціонерами. Про це в ефірі радіо «Голос Столиці» розповіла заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Наталія Рудуха. 

За її словами, більшість неплатоспроможних банків не можуть навіть розрахуватися з Фондом за витрати, здійснені для розрахунку з вкладниками в межах гарантованої суми.

Чому так сталося

Як зазначила Наталія Радуха, частина банків, які здійснили розрахунок з усіма кредиторами, виводилася з ринку не через банкрутство, а через невиконання вимог нової редакції Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Вони друскали різні порушення. Так, банки на зразок ПАТ «Класикбанк» і АТ КБ «ТК Кредит», не змогли надати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарів.

А такі банки як ПУАТ «Смартбанк», працювали лише з юридичними особами і майже не обслуговували фізичних осіб. Але якщо останній вів цілком прозору діяльність, то ПАТ «Грін Банк» є класичним прикладом «кишенькового» банку для конвертації коштів корпоративних клієнтів у готівку. Оскільки він був практично розрахунковим центром, то фактично не мав жодних активів і зобов’язань. Як не парадоксально, кошти з неринкових банків не були виведені, тож вони змогли розрахуватися зі своїми кредиторами.

Хто покинув ринок

Нагадаємо, для виведення з ринку в управління Фонду було передано 95 банків. На початок квітня цього року в одному з них тривала тимчасова адміністрація, 88 – перебували у процесі ліквідації, 6 – ліквідовано.

Станом на 01.04.2019 задоволено вимог кредиторів на загальну суму 37 049,39 млн грн, з яких 9 450,95 млн грн виплачено забезпеченим кредиторам (в т.ч. 8 491,47 млн грн – НБУ).

Крім того, за останні два роки сім банків припинили банківську діяльність за власною ініціативою без ліквідації юридичної особи. Зокрема, регулятор відкликав ліцензії у АТ «БМ Банк», ПАТ «ДіВі Банк», ПАТ «КБ „Фінансовий партнер“, ПАТ „Апекс-Банк“, ПАТ „Промислово-фінансовий банк“ та ПАТ „Кредит Оптима Банк“, «Вернум Банк».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися