Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2019, 14:46

Вклад «Яскравий»: скільки можна заробити на депозиті за півроку

«Мінфін» вивчив умови за 6-місячними вкладами у найбільших українських банках.

Банківський ринок оговтався від кризи і гроші українців знову потекли на депозити. За даними НБУ, в минулому році вклади населення в українських банках зросли на 14,8%. Це цілком закономірно: тримати гроші вдома під «матрацом» дуже небезпечно. Зростаюча статистика за квартирними крадіжками — наочне тому підтвердження. До того ж, всі знають правило про те, що гроші повинні працювати. Інакше накопичення буде з'їдати інфляція. За минулий рік, наприклад, ціни в Україні зросли на 9,8%. Тобто ті, хто тримав гроші вдома, втратили кожну десяту гривню.

За таких умов депозит — оптимальний вихід. По-перше, ситуація у фінансовій системі вже стабільна. Після «чистки» НБУ на ринку залишилися тільки здорові і фінансово-стійкі банки, яким можна довірити заощадження без усілякого побоювання. По-друге, після підвищення регулятором облікової ставки, зросла і дохідність вкладів.

Українські банки пропонують величезну кількість депозитних програм, розрахованих на будь-які запити — вклади в гривні і валюті, короткі 3-місячні та річні, депозити з капіталізацією відсотків або виплатою доходу в кінці терміну. Серед цього розмаїття легко розгубитися. Тому важливо визначитися — що саме ви хочете від депозиту.

Для більшості відповідь буде очевидною — заробити якомога більше відсотків. Виходячи з цього запиту, найвигіднішим буде депозит в гривні. За даними «Мінфіну», максимальна ставка за такими внесками на 12 місяців в деяких банках на кінець лютого сягала 18,5% річних. Тоді як за доларові заощадження банки готові платити, максимум, 5%.

Але є істотний нюанс: розлучитися з грошима на такий значний термін готовий не кожен. Обставини можуть змінитися, тому «консервувати» кошти на рік — досить ризикований крок. Адже більшість банків не дозволяє розривати депозит раніше терміну. А якщо хтось і дає таку можливість, то вводить штрафні санкції. Якщо клієнт захоче забрати гроші раніше, то втратить значну частину нарахованих відсотків.

Тому краще обрати депозит коротший, але з максимальною ставкою. Програми на 3 місяці для цієї мети не підходять — як правило, ставки за ними помітно нижчі. Те ж стосується і депозитів з можливістю дострокового зняття коштів.

Оптимальний варіант — піврічний внесок. Він дозволяє вкладнику мати порівняно швидкий доступ до грошей, і при цьому отримувати високі відсотки.

«Мінфін» вивчив ринок і відібрав найцікавіші програми українських банків строком на 6 місяців.

Найвищу дохідність серед учасників нашого огляду пропонує банк «Південний», який в березні запропонував клієнтам акційний вклад «Яскравий». Це депозит строком на 6 місяців зі змінною ставкою. Максимальний дохід банк нараховує вкладнику в перший місяць — 22% річних. Потім ставка щомісяця поступово знижується. Незважаючи на це, середня дохідність вкладу становить 17,5% річних. Це один з найвищих показників на ринку.

Мінімальна сума депозиту — 10 000 грн. Дострокове зняття коштів і поповнення рахунку договором не передбачено. Спеціальна пропозиція діє до 3 травня 2019 року. Депозит можна оформити у відділеннях банку або онлайн — в Південний MyBank.

Райффайзен Банк Аваль пропонує депозит зі зростаючою ставкою — «Бонус». Термін вкладу — 1 місяць з 5-ма обов'язковими пролонгаціями. У перші 3 місяці банк нараховує дохід за ставкою 10%, 4-й місяць відсоток зростає до 13%, 5-й — до 16%, а 6-й місяць — до 19% річних. Але незважаючи на те, що ставка зростає, середня дохідність вкладу не дуже вражає — 13% річних.

Відмітна особливість цієї програми — можливість частково знімати кошти з рахунку. Клієнт отримує доступ до грошей у пільговий період — протягом 7 днів після закінчення кожного повного місяця. Але залишок на його рахунку не повинен впасти нижче мінімальної суми у 2000 грн. Внесок також можна закрити достроково, але в цьому випадку банк перерахує відсотки. За період від дати пролонгації до дати повернення вкладу дохід буде налічуватися за ставкою, яка діє для поточного рахунку.

Приватбанк за 6-місячним гривневим депозитом «Стандарт» готовий платити 14,5% річних. Але в цьому випадку вкладник не зможе забрати гроші достроково. За вкладом з правом дострокового повернення клієнту нарахують дохід за ставкою 12% річніх. Вклад можна поповнювати, але є обмеження: місячна сума поповнення не повинна перевищувати початкову суму депозиту і бути не більше 50 000 грн.

В Ощадбанку дохідність 6-місячної програми «Мій депозит» становить 13,5% річних. Мінімальна сума вкладу — 1000 грн. Гроші знімати достроково не можна, але рахунок можна поповнювати — на суму від 200 гривень в місяць. Банк виплачує відсотки щомісяця або капіталізує дохід (в кінці місяця нараховані відсотки додаються до тіла депозиту).

Депозит «Дохідний» від ПУМБ дає можливість заробити 15,9% річних. Вклад не можна поповнювати, також не дозволяється знімати гроші до закінчення терміну вкладу. Можливість дострокового розірвання не передбачена. Мінімальна сума вкладу — 500 грн. при оформленні в ПУМБ online або 5000 грн — у відділенні банку. Підхід до виплати відсотків гнучкий — щомісяця або в кінці терміну.

Альфа Банк Україна пропонує клієнтам депозит з поповненням на 6 місяців. Ставка за ним може варіюватися, залежно від періодичності виплати відсотків. Якщо вкладник отримує їх кожен місяць, ставка за вкладом становитиме 16,25% річних. Якщо клієнт згоден почекати і отримати весь нарахований дохід в кінці терміну, він зможе заробити більше — 17,25% річних. Мінімальна сума вкладу — 5000 грн. Протягом всього терміну депозит можна поповнити не більше ніж на 200% від початкової суми. Тобто якщо ви поклали на рахунок 5000 грн, максимальна сума поповнення за півроку — 10000 грн.

В ОТП Банку строковий вклад на 6 місяців з виплатою відсотків в кінці терміну дає можливість заробити максимум 11,5% річних. Якщо ж клієнт обере програму з можливістю дострокового розірвання договору, ставка знижується до 10,5%. Більш того, якщо клієнт забере гроші достроково, банк нарахує йому відсотки за ставкою всього 1,5% річних. Умови не передбачають часткового зняття або поповнення вкладу. Мінімальна сума — 2000 грн.

Банк Кредит Дніпро обіцяє вкладникам дохід за 6-місячним депозитом 14-15% річних, залежно від періодичності виплати відсотків — в кінці терміну або щомісячно. Для тих, хто відкриє депозит онлайн, мінімальний поріг буде всього 500 грн. Ті ж, хто відправиться до відділення, повинні будуть покласти на рахунок не менше 25000 грн. Депозит не можна розірвати достроково, часткове зняття коштів також не допускається. А ось поповнити рахунок можна, але тільки протягом першого місяця дії договору. Сума поповнення не повинна перевищувати розмір початкового вкладу.

Назва банку

Ставка на 6 міс в гривні, % річних

Виплата відсотків

Можливість часткового зняття/поповнення

Мінімальна сума, грн

Південний

17,5

щомісячно

-/-

10000

Приватбанк

14,5

Щомісячно або капіталізація

— /+

-

Ощадбанк

13,5

Щомісячно або капіталізація

— /+

1000

ПУМБ

15,9

Щомісячно або в кінці терміну

-/-

500 або 5000

Райффайзен Банк Аваль

13

Щомісячно або капіталізація

+/-

2000

Альфа Банк Україна

17,25*/16,25**

В кінці терміну або щомісячно

-/+

5000

ОТП

10,5/11,5

В кінці терміну

-/-

2000

Укргазбанк «Терміновий з пролонгацією»

14,5

В кінці терміну

-/+

1000

Кредит Дніпро «Надійний»

15*/14**

В кінці терміну або щомісячно

-/+

500 або 25000

Таскомбанк

15,5*/15,25**

В кінці терміну або щомісячно

-/-

1000

  • * — ставка при виплаті % в кінці терміну

  • ** — ставка при щомісячній виплаті %

Висновки

Як бачимо, шестимісячні депозити в гривні — одні з найвигідніших на ринку. Цей інструмент дозволяє вкладнику не розлучатися з грошима надовго, але при цьому дає можливість заробити практично стільки, скільки на річному депозиті. Наприклад, якщо найвища ставка за вкладом на 12 місяців досягає 18,5% річних, то за піврічним вкладом можна отримати 17,5% річних. Саме стільки зараз готовий платити клієнтам банк «Південний» за депозитом «Яскравий». Таку ставку отримають вкладники, які встигнуть оформити акційний депозит до 3 травня 2019 року.

Коментарі - 3

+
0
mary27
mary27
14 березня 2019, 14:57
#
Банальный прогрессивный вклад.
+
0
avantoffer
avantoffer
15 березня 2019, 10:26
#
«средняя доходность вклада составляет 17,5% годовых»

можно ли доверить деньги банку, который дурит маркетингом еще на входе?
+
0
mary27
mary27
15 березня 2019, 11:25
#
В каком месте он дурит?
На сайте все расписано.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися