Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2018, 10:07

Для відмивання коштів кіберзлочинці використовують Uber або купують продукцію Apple

Перетворити віртуальні гроші в реальну готівку так, щоб не зловили, — велика проблема для кіберзлочинців. За словами експерта з питань безпеки Зева Мадора, керівника досліджень в Trustwave Spiderlabs, зловмисники часто змушені проявляти чудеса креативності, коли «виводять» або відмивають гроші, які вкрали, пише ITC.

Перетворити віртуальні гроші в реальну готівку так, щоб не зловили, — велика проблема для кіберзлочинців.
Фото: tradevistas.csis.org

Причина цього криється в тому, що викрадачі кредитних карт мають обмежений час для отримання прибутку, так як в будь-яку хвилину жертва може заблокувати свою карту. Крім того, хоча викрадені номери карт можна просто продавати, виручка від таких операцій буде невеликою.

«Кіберзлочинці можуть намагатися підпільно продавати картки, але таким чином вони багато не зароблять, оскільки отримають лише кілька доларів за кожну», — пояснив він.

Тому зловмисники найчастіше йдуть іншим шляхом і використовують картки, щоб придбати цінні речі, такі як iPhone або Macbook. Ці товари популярні серед шахраїв, тому що, як правило, зберігають свою цінність при перепродажі.

«Зрозуміло, вони не купують по 100 штук iPhone за раз. Вони використовують багато різних кредитних карт в різний час», — сказав Мадор.

Він додав, що шахраї використовують спеціальні програми, щоб обдурити системи боротьби з шахрайством, які повинні визначати, що всі покупки — навіть ті, що зроблені за допомогою різних карт — здійснюються з одного комп'ютера.

Інша методика «виведення коштів» полягає в використанні подарункових сертифікатів великих роздрібних мереж, таких як Amazon і Walmart. Вона має на увазі придбання подарункового сертифіката за допомогою викраденої кредитної картки, який потім перепродують з великою знижкою. Наприклад, клієнт може придбати сертифікат номіналом 400 доларів за півціни. При цьому існує ризик блокування сертифіката, якщо торгова компанія помітить, що його придбали за допомогою вкраденої кредитки.

Але є і більш спритні шахраї, які для відмивання готівки використовують Uber і інші подібні сервіси. Дослідники в сфері кібербезпеки не раз зустрічали в інтернеті оголошення про пошук водіїв, згодних взяти участь в афері.

«Вони шукають водіїв Uber для шахрайських платежів, або людей, які можуть зареєструватися на Uber і фальсифікувати поїздки», — стверджує Мадор.

Крадені кредитні карти використовуються для оплати фіктивних поїздок, за що водій отримує частину грошей у вигляді оплати. Такого роду шахрайство найбільш поширене в Іспанії і США.

Варто зазначити, що шляхом бесід із засудженими кіберзлочинцями дослідники виявили, що багато хто з них брали участь у незаконній діяльності з дуже приземлених міркувань: близько 15% використовували свої доходи для погашення іпотечних кредитів та інших рахунків.

Ті ж, хто шахрайськими шляхами заробляють багато грошей, схильні витрачати їх на статусні речі, кажуть експерти в сфері кібербезпеки.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 вересня 2018, 12:56
#
Участники кибер-преступной группировки Cobalt организовали ряд фишинговых кампаний, направленных на румынский банк Carpatica Commercial Bank /Patria Bank и российский НС Банк.

Подробнее по ссылке Кибергруппировка Cobalt вновь атакует банки

.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися