Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2018, 8:02

Ринок M & A. Україна знов цікава інвесторам

Рівень активності укладання угод злиття та поглинання (M&A) вже перевищив піковий період перед фінансовою кризою у 2007 році, і не має тенденції до зниження. Про це свідчить 18-те дослідження EY Global Capital Confidence Barometer (CCB), що проводиться двічі на рік.

Рівень активності укладання угод злиття та поглинання (M&A) вже перевищив піковий період перед фінансовою кризою у 2007 році, і не має тенденції до зниження.
Фото: Divestopedia

Майже дві третини керівників (61%) очікують зростання кількості потенційних угод M&A у наступному році – у порівнянні з показником 36% у квітні минулого року. Кількість керівників, які прагнуть укласти більше угод у наступному році, збільшилась більш ніж удвічі (67% у квітні 2018 року, 33% — у квітні 2017 року).

Крім того, переважна більшість керівників (86%) сподівається, що світовий ринок M&A зростатиме у найближчому році (порівняно 39% минулого року). 80% респондентів прогнозують збільшення конкуренції за активи M&A у наступному році, тоді як 68% називають фонди прямих інвестицій (ПІ) найбільшим конкурентом. 

Владислав Остапенко, керівник відділу корпоративних фінансів і M&A компанії EY в Україні коментує: «Об'єктивно, за показниками інвестиційної активності Україна поки відстає, однак є позитивні сигнали. Досі в інвестиційних рейтингах як за кількістю, так і за обсягами угод переважають внутрішні інвестори. Все ж місцевим компаніям простіше розібратися в ситуації, вони вже працюють тут, а, отже, врахували всі локальні ризики. Іноземцям складніше прийняти рішення про першу інвестицію. Однак існує позитивний тренд ­– до українських компаній, якими повністю володіють місцеві бізнесмени, з 2017 року приєдналися українські підприємства, які належать іноземним інвесторам. Таким чином, ті іноземні інвестори, які до кризи інвестували в Україну, конкурують з місцевими компаніями за привабливі активи, чого не спостерігалося з 2014 року.

З огляду на наш досвід ведення проектів, ще два роки тому стандартною реакцією іноземної компанії, якої не було в Україні і якій ми пропонували придбати профільний для неї актив тут, була ввічлива відмова через незацікавленість у регіоні. Однак тепер іноземні інвестори активно включаються у процес, вивчають матеріали, приїжджають на огляди активів і зустрічі з власниками. Це свідчить про поступове відновлення інтересу, тож, варто сподіватися на повернення іноземних інвесторів на ринок капіталу України».

Коментарі - 1

+
0
Цой Жив
Цой Жив
27 квітня 2018, 15:20
#
Гарний сигнал.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися