Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
2 червня 2021, 17:30

Що таке скімінг

У сучасний вік великої електроніки та глобалізації Інтернету, час класичних кишенькових злодіїв йде в небуття. Їм на зміну йдуть кіберзлодії, які користуються електронними та програмними засобами для обману довірливих громадян, які безтурботно ставляться до безпеки своїх грошей.

Зараз знайдеться мало людей, у яких в гаманці буде лежати велика сума грошей. Як правило, готівки у гаманці лежить трохи, зате можна знайти з десяток банківських карт, на кожній з яких може лежати пристойна сума. Тому, кишеньковому злодію, який «зрізав» гаманець, доведеться ще постаратися знайти спосіб, за допомогою якого можна зняти гроші з картки.

Але, шахраї часто йдуть іншим шляхом, розміщуючи спеціальне обладнання на банкоматах, за допомогою якого зчитують дані з магнітної стрічки клієнта і дізнаються ПІН-код карти. Даний вид шахрайства називається скімінг.



Як працює скімінг
Скімінг передбачає установку спеціального устаткування на банкомат. Будь-який скімер складається з двох основних частин – накладної клавіатури, яка потрібна для визначення ПІН-коду і магнітної головки, яка буде зчитувати інформацію з банківської карти. Тому, скімери, як правило, встановлюють на банкомати, які знаходяться в нелюдних місцях, коли в темний час доби біля банкомата точно не буде людей. Коли клієнт встановлює карту в картоприймач банкомату, на який встановлений скімер, під час захоплення карти відбувається зчитування коду з магнітної смуги карти. Зчитування ПІН-коду відбувається в момент, коли клієнт набирає ПІН-код на накладній клавіатурі. Дані можуть передаватися віддалено, за допомогою радіозв’язку.

Як тільки у шахрая на руках опиниться вся інформація про банківської картки, виготовити її дублікат не складе великих труднощів. З дублікатом банківської карти шахрай йде до найближчого банкомату і знімає гроші з рахунку клієнта. При цьому, довести, що ця операція була здійснена шахраєм, дуже складно, бо, з боку банківської системи ніяких порушень не було.



Як захиститися від скімінгу
Для того, щоб не стати жертвою шахраїв, слід дотримуватися таких правил:

  1. Бажано користуватися банкоматами, які встановлені всередині приміщень – великих торгових центрів, відділень банків, малоймовірно, що шахрай буде настільки сміливий, що стане встановлювати обладнання для скімінгу в людних місцях, де, швидше за все, ведеться відеоспостереження.
  2. Перш ніж відправляти банківську карту в картоприймач банкомату, слід уважно оглянути клавіатуру і щілину картоприймача. У разі, якщо буде помічено підозрілі деталі, яких раніше на банкоматі не було, слід відмовитися від зняття готівки в такому банкоматі.
  3. На саму карту бажано встановити ліміт для витрат і ліміт на зняття готівки, а також мати СМС-повідомлення про проведення будь-яких банківських операцій. Якщо трапиться найнеприємніше, і шахрай зніме гроші з карти, необхідно терміново дзвонити в банк з проханням блокувати карту і повідомити про факт шахрайства.
Переглядів: 6265, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися