Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
28 квітня 2021, 9:34

Як працює і влаштований банкомат

 

Переважна більшість жителів розвинених країн мають банківські карти, якими можна розплачуватися в магазинах, під час здійснення покупок через Інтернет. Але, в житті залишається все ще багато ситуацій, коли потрібна готівка. Наприклад, під час походу на ринок банківська карта не знадобиться, люди продовжують розраховуватися «дідівським» способом, тобто, за допомогою паперових грошей. Також готівка може знадобитися в деяких торгових точках, які не мають з тих чи інших причин можливості обслуговувати банківські карти.

Зняти гроші з банківської картки можна в банкоматі. Банкомат представляє собою великий залізний ящик, зроблений з дуже міцного металу. Грубо кажучи, банкомат – це електронний сейф, який видає гроші клієнтам, і при цьому всі фінансові транзакції фіксуються банком по захищеній лінії зв’язку.

Пристрій банкомату
Будь-який банкомат складається з двох частин. У верхній частині розташований екран і клавіатура, за допомогою яких спілкуються банк і клієнт, комп’ютер, який керує роботою банкомату, приймач для карт і пристрій для зчитування, принтер, який друкує чеки за бажанням клієнта. У нижній частині банкомату знаходяться касети з грошима і механізм, який відраховує і видає гроші.

Гроші в банкомат завантажує спеціальна інкасаторська служба банку. Гроші знаходяться в спеціальних касетах, які формуються та опечатуються в банку. Усі купюри проходять ретельну перевірку на справжність, банк гарантує, що в банкоматі знаходяться тільки справжні купюри. Кожна касета містить близько 2,5 тисячі банкнот одного номіналу.

Як банкомат видає гроші
Для того, щоб зняти гроші з картки, клієнт повинен встановити її в картоприймач, карта буде захоплена спеціальним пристроєм, який зісканує дані картки, і передасть ці дані в банк. Клієнт повинен ввести ПІН-код своєї картки та вказати суму, яку він бажає зняти. Ці дані також передаються в банк. Якщо ПІН-код вказаний вірно, і на карті є достатньо коштів, банк зв’яжеться з банкоматом, і видасть дозвіл на видачу грошей. Спеціальний механізм відлічить потрібну суму, і видасть її клієнту. Після цього клієнту потрібно буде не забути забрати карту з банкомата.

Важливий момент. Банкомати деяких банків видають спочатку гроші, а потім карту. Деякі банкомати спочатку видають карту, а потім гроші. Клієнту важливо знати порядок видачі, і не забути забрати і гроші, і карту. У тому випадку, якщо гроші або картка не забирається протягом певного проміжку часу, вони забираються назад банкоматом.

Запобіжні заходи
Оскільки зняття грошей завжди пов’язане з певними ризиками, слід дотримуватися певних запобіжних заходів.

  • Знімати гроші краще в людних місцях, у світлий час доби, коли навколо знаходиться багато людей. Перевагу слід віддавати банкоматам, які знаходяться в приміщеннях, тут менше ймовірність потрапити на банкомат з встановленими скіммінгом.
  • При введенні ПІН-коду необхідно другою рукою прикривати клавіатуру, щоб не було видно, який код набирається.
  • У разі, якщо біля банкомата «вештаються» підозрілі люди, краще відмовитися від зняття грошей.

У разі, якщо трапилися якісь проблеми з банкоматом, і при цьому карта клієнта залишилася в банкоматі, необхідно негайно зв’язатися з банком і описати свою проблему. Співробітник розповість, що потрібно робити.

Переглядів: 5334, сегодня — 7
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися