Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 травня 2022, 16:10

Airbnb залишає Китай: відомі можливі причини такого рішення

Американський майданчик для розміщення оголошень зі здачі житла в оренду Airbnb повідомив про те, що з 30 липня припиняє свою роботу на території материкового Китаю. Сервіс розповів про це у своєму офіційному обліковому записі в соцмережі WeChat. При цьому жодних причин такого рішення його представники не зазначили, повідомили у LBLV.

Американський майданчик для розміщення оголошень зі здачі житла в оренду Airbnb повідомив про те, що з 30 липня припиняє свою роботу на території материкового Китаю.
Фото: LBLV

Один із творців компанії Натан Блехарчик розповів про те, що вихід виявився дуже важким для всієї команди Airbnb, адже за 6 років своєї присутності в Піднебесній їй вдалося допомогти з нічлігом понад 25 мільйонам гостей.

Що це означає для мільйонів клієнтів Airbnb із Піднебесної?

Туристи з КНР зможуть, як і раніше, користуватися бронюванням житла від Airbnb за кордоном. Всі подібні оголошення на території Китаю найближчим часом зникнуть, і розмістити їх буде неможливо.

На материковому Китаї компанія Airbnb почала працювати ще у 2016 році. Тоді для закріплення на ринку вона проводила колаборації зі вже локально відомими WeChat та Tencent. Конкуренцію сервісу в країні складали Tujia та Xiaozhu.

Чому західні компанії йдуть із китайського ринку?

Американські журналісти повідомляють про те, що головною причиною виходу Airbnb з китайського ринку є зростання конкуренції з місцевими стартапами та низька прибутковість. У період глобального локдауну компанія відчула на собі величезну кількість проблем, і вже кілька років отримує від роботи в КНР лише 1% від загального виторгу, зазначають в LBLV.

ЗМІ також говорять про те, що багато онлайн-майданчиків та корпорацій із США, як, наприклад, Alphabet, вже відмовилися від роботи з китайськими споживачами. Причини називаються різні: від зайвої цензури до проблем у роботі через логістичні збої, що виникли на піку коронавірусної епідемії.

Катерина Матвєєва, фінансовий аналітик LBLV

Джерело: Мінфін