Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2020, 12:48

У НБУ розповіли, як криза вплинула на операційну діяльність і прибутки банків

У 3 кварталі 2020 року банки заробили в 1,8 рази більше, ніж у 2 кварталі, проте на 20,2% менше, ніж у 3 кварталі минулого року – 13,8 млрд грн. Як коронакриза вплинула на фінансові результати банків, ідеться в Огляді банківського сектору за листопад.

У 3 кварталі 2020 року банки заробили в 1,8 рази більше, ніж у 2 кварталі, проте на 20,2% менше, ніж у 3 кварталі минулого року – 13,8 млрд грн.
Фото: thepage.ua

Як в НБУ оцінюють вплив кризи

У НБУ зазначають, що досі криза мала помірний негативний вплив на операційну діяльність банківського сектору. Водночас відрахування до резервів зросли у зв’язку зі зниженням якості кредитного портфеля.

НБУ очікує подальшого зростання відрахувань у резерви, проте зазначає, що на сьогодні все ще складно точно оцінити можливі кредитні збитки банківського сектору внаслідок поточної кризи. Достовірну оцінку можна буде отримати до кінця поточного року, а імовірніше, лише протягом першого півріччя 2021 року.

Читайте також: Рожкова: Прибуток банків з початку року зменшився на 22%

У Нацбанку зазначають, що невизначеність макроекономічного прогнозу істотно знизилася, а банки вже мають можливість оцінити перспективи роботи окремих секторів та підприємств.

До кінця листопада фінустанови можуть провести необхідні коротко- та довгострокові реструктуризації без визнання додаткового кредитного ризику, якщо такі реструктуризації є життєздатними та не приховують фундаментальних проблем із платоспроможністю позичальників.

Хоча облікова ставка залишається незмінною, НБУ очікує подальшого зниження ставок за кредитами, оскільки потенціал для їх зниження ще не вичерпано.

Читайте також: Погіршення якості кредитів може призвести до зменшення прибутковості банків — НБУ

Водночас Нацбанк очікує поступового відновлення чистого процентного та комісійного доходу, зокрема завдяки відновленню кредитування.

У 2021 році НБУ планує провести регулярну оцінку стійкості банків, зокрема аналіз якості активів, щоб з’ясувати, чи коректно банки відображають кредитний ризик за активами.

Читайте також: Прибутковість банків у 2020 році нижча, ніж у 2019 року — НБУ

Нагадаємо

  • Найбільший прибуток за підсумками трьох кварталів 2020 року одержав державний Приватбанк — 21,28 млрд. За третій квартал він наростив свій фінрезультат на 5,08 млрд грн порівняно з першим півріччям.
  • У трійку найприбутковіших також увійшли Ощадбанк (4,73 млрд грн) і Райффайзен Банк Аваль (3,1 млрд грн).
  • Всього в 3-му кварталі прибутковими були 63 з 74 діючих банків.
  • Як писав «Мінфін», за січень — вересень платоспроможні банки України отримали 37,604 млрд грн чистого прибутку. Більше половини від цієї суми (56,6%) заробив державний Приватбанк.
  • У 2019 році українські банки отримали чистий прибуток у розмірі 59,634 млрд грн; у 2018 році — 21,7 млрд грн.

Рейтинг стійкості банків за підсумками 2 кварталу

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися