Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 вересня 2020, 10:09

Захист споживачів: Рада обмежила розмір штрафів за мікрокредитами

15 вересня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №1109, який відносить мікрокредити – розміром до однієї мінімальної зарплати (до 5 тис. грн) та строком до одного місяця – до споживчих кредитів. 

15 вересня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №1109, який відносить мікрокредити – розміром до однієї мінімальної зарплати (до 5 тис.
Фото: antikor.com.ua

«За» схвалення законопроєкту №1109 у другому читанні та в цілому проголосували 310 депутатів.

Що змінює закон

Після набуття чинності закону на такі кредити будуть поширюватися вимоги закону «Про споживче кредитування» про розкриття повної вартості кредиту та права споживачів на отримання всієї необхідної інформації.

Нагадаємо, що сьогодні середній «чек» одного кредиту у фінкомпаній – це 3 711 грн, а середній строк – до одного місяця.

Як закон захищатиме права позичальників

Перше. Фінустанови повинні будуть вказувати повну процентну ставку за мікрокредитами.

  • Відтепер законодавство вимагає від фінансових установ розкривати повну процентну ставку за мікрокредитом, повні витрати клієнта. Тобто мають піти в минуле кредити «під 0%», які на ділі перетворюються в кредити під 1 700% річних.

Читайте також: Ольга Лобайчук: НБУ планує оновити вимоги до банківських договорів

 Друге. Фінустановам заборонено нараховувати штрафи та пеню за мікрокредитами понад максимальну планку.
  • Саме штрафи у випадку прострочки сьогодні можуть подвоїти-потроїти чи навіть збільшити вам борг у десять разів. Відтепер буде максимальна планка – штраф не може перевищувати подвійну суму кредиту.
Третє. Якщо клієнт порушує умови договору про мікрокредит, фінустанова не має права підвищувати ставку.
  • Фінансові установи сьогодні, на жаль, цим зловживають – автоматично збільшують ставку з першого ж для прострочки додатково до нарахування штрафів. Відтепер ставка за мікрокредитом не може змінюватися у гіршу для клієнта сторону.

Читайте також: Що змінить закон про захист прав споживачів фінпослуг

Нагадаємо

З 1 вересня на сайтах банків мали б запрацювати кредитні і депозитні калькулятори. З їх допомогою клієнти мають дізнатися реальну суму заробітку від вкладу і реальні суми платежів за позиками.

Наприкінці січня чинності набрав закон про захист прав споживачів фінансових послуг.

Новий закон зобов’язує банки й інші фінустанови розкривати реальну вартість фінансових продуктів. Тобто, разом із усіма комісіями, вартістю страховки, послуг нотаріуса, податковими відрахуваннями тощо.

Іншими словами, і в рекламі, і на сайті банки повинні вказувати ефективну процентну ставку. Особливо це стосується кредитів. 

Читайте також: Нацбанк посилить вимоги до кредитів фізосіб

Що чекає на порушників

Нацбанк обіцяє і надалі контролювати, як фінустанови виконуватимуть нові вимоги. З 1 вересня управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ здійснюватиме щоденний моніторинг вебсайтів і реклами банків.

Долучатися до цього процесу НБУ закликає і споживачів. 

Читайте також: Кращий відгук серпня: заплати комісію за однофамільця

При виявленні порушень регулятор почне із попереджень. Але якщо цього виявиться замало, переходитиме до жорсткіших дій.

«Мінфін» щомісяця розігрує 5000 гривень, щоб надихнути наших користувачів залишати цікаві та актуальні відгуки про банки.

Вони допомагають фінустановам визначити больові точки і вдосконалювати сервіс, а читачам — приймати правильні рішення при виборі банку.

ЗАЛИШИТИ ВІДГУК ПРО РОБОТУ БАНКУ

Коментарі - 9

+
+12
SergS7
SergS7
16 вересня 2020, 10:17
#
Алкоголікам, які беруть мікрокредити для купівлі горілки, все рівно який розмір штрафу. Вони все рівно не мають наміру ці кредити повертати
+
+53
Viach
Viach
16 вересня 2020, 13:35
#
Вони-то не мають, але в багатьох з них є мама, яка працює на 3-х роботах на додачу до пенсії, щоб сплатити за синулю черговий кредит бо йому погрожують зламати ноги, а вона його дуже любить. Штрафи як раз є ключовою фішкою цієї бізнес-иоделі, де та частина позичальників, що якось обслуговує кредити, платить за тих, хто не повертає і не париться.
+
+45
SergS7
SergS7
16 вересня 2020, 15:09
#
Тому я пропоную заборонити рекламу мікрокредитів, так само як заборонена реклама наркотиків. По загальнонаціональних каналах крутять рекламу барижної контори Манівео: візьми кредит, повернеш менше ніж взяв. Чим не наркотик для розумово неповноцінних громадян? Куди дивляться регулятори?
+
+27
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 вересня 2020, 11:27
#
Какие могут вообще быть штрафы от шараг, которые кредиты под паспорт в пластиковых киосках возле метро раздают? 
Там невозвраты в 30% случаев в бизнес модель заложены...
+
+13
yarg
yarg
16 вересня 2020, 11:32
#

а в цену водки в магазине заложен процент боя бутылок - 5 % . Но это не означает что если вы броситесь на стеллаж и начнете их бить - охрана вам похлопает.
+
+15
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 вересня 2020, 14:51
#
Да. но развод алкашей и пенсионеров на комиссиях прописанных мелким шрифтом это не то же самое, что водку в магазине продавать. Сам бизнес и методы работы микрокредитных шараг на грани легальности, им не штрафы ограничивать нужно, а самих штрафовать поголовно...
+
0
yarg
yarg
16 вересня 2020, 15:38
#
Та каким уже там мелким шрифтом ?  Уже последний бомж знает что все микрокредиты - под 1000 % годовых выдаются.  Аргумент о глупеньком населении - не конает. В этой игре - обе стороны хороши. И те кто дают , и те кто берут...... по хорошему - запретить и забыть , но если бы все так легко запрещалось...
+
0
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 вересня 2020, 16:39
#
Запретить то не сложно, достаточно закон протолкнуть и проголосовать.
Проблема в том, что те кто должен это делать, зачастую и есть собственники этого сомнительного «бизнеса»
+
0
yarg
yarg
16 вересня 2020, 18:17
#
Будем реалистами - запретить - это не просто принять нормативный акт. 
Давно бы запретили и бляхи и копание янтаря и финансовые пирамиды....
микрокредиты - выгодный бизнес. а значит просто так не отвалится. Уйдет в онлайн , будет маскироватся под что-то другое и т.п .ну и в принципе - где грань между «одолжить деньги» и «злобным запрещенным микрокредитом»... или просто одолжить тоже запретить....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися