Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2020, 14:03

Nissan заплатить за особисті витрати Карлоса Гона

Представники податкового управління Токіо відмовилися визнати корпоративними витратами суму в мільярд ієн, яку колишній керівник автоконцерну витратив на особисті потреби. Ці кошти пішли на утримання літака, квартир і покупку люксових речей для Карлоса Гона. Сума буде стягнена у вигляді додаткового оподаткування з рахунків корпорації, зазначають в LBLV.

Мільярд ієн екс-глава компанії витратив на обслуговування приватного лайнера і оренду нерухомості у різних країнах світу. Фахівці податкового управління вважають, що такі витрати не є корпоративними, оскільки були використані для особистих потреб, тому компанія повинна виплатити податки з цієї суми у розмірі 250 млн ієн. Всього за останні вісім років правління Гона потрібно буде заплатити до фонду податкового управління 1,15 млрд ієн. Представники Nissan повідомили, що погоджуються з проведенням податкових виплат.

На початку цього року компанія Nissan звернулася до суду з вимогою до Карлоса Гону повернути на рахунки автовиробника 10 млн ієн як компенсацію за особисті витрати, гроші на які бралися з коштів корпорації.

У листопаді 2018-го Карлос Гон був затриманий за підозрою в ухилянні від сплати податків. Він декларував тільки частину своїх доходів, приховавши від податкових органів 9,1 млрд ієн. Також його підозрюють у використанні коштів компанії для погашення боргів, отриманих у результаті приватних інвестицій (сума збитків становила 1,85 млрд ієн). Карлос Гон розпоряджався фінансами підприємства для особистих потреб, допомоги у бізнесі друзям, пожертвування до ліванського університету та інших цілей.

Навесні минулого року екс-главу автоконцерну випустили під заставу і підписку про невиїзд. З Японії він втік до Лівану через Туреччину. Прикордонні служби Лівану відзначають, що Карлос Гон перетнув кордон держави без порушення місцевого законодавства.

На останніх торгах акції Nissan подешевшали на 1,14% – до 416 ієн за штуку, повідомляють експерти LBLV.

Максим Соколов, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін