Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 серпня 2020, 12:32

Як відреагують акції Alibaba на можливу заборону компанії в США

Що буде з китайським онлайн-ритейлером, якщо Дональд Трамп все ж вирішить заборонити роботу Alibaba в Сполучених Штатах? Це питання цікавить багатьох інвесторів, тому експерти LBLV вирішили розібратись у ситуації.

Що буде з китайським онлайн-ритейлером, якщо Дональд Трамп все ж вирішить заборонити роботу Alibaba в Сполучених Штатах?
Фото надано LBLV

Чого хоче домогтися Трамп?

Днями глава США повідомив, що допускає варіант заборони китайського ритейлера на території своєї держави. Його може спіткати доля Bytedance, власника ТікТок, і месенджера WeChat.

На відповідь журналістів щодо можливого блокування Алібаба, Трамп відреагував неоднозначно, але сказав, що це можливо. До складу цієї корпорації входить ряд компаній, серед яких: Alibaba.com, AliExpress.com, Alibaba Pictures та інші. Чому американський президент недолюблює Алібаба і до чого це може привести?

Експерти вважають, що такі дії Трампа мають політичний підтекст. Перед виборами він намагається сконцентруватися на невеликих перемогах, а також зафіксувати успіхи в переговорах. Не виключено, що компанія може постраждати лише через те, що має китайське походження.

Чи буде заборона Alibaba в США згубною для компанії?

Більшість експертів вважає, що американські санкції можуть негативно вплинути на хмарний сегмент Алібаба і розробку чіпів, що наразі активно розвиваються. Компанія знаходиться на третьому місці у сегменті хмарних технологій після американських корпорацій Амазон і Майкрософт (ще одна причина можливої ​​заборони в США – усунення конкурента). При цьому наголошується, що навіть якщо санкції і матимуть негативні наслідки, то незначні.

На хмарний сегмент бізнесу припадає близько 8% від загального виторгу компанії, а у Сполучених Штатах бізнес Alibaba представлений несуттєво: основний регіон для діяльності компанії – це Азія (зокрема, Китай). Заборона в США може привести до уповільнення темпів зростання бізнесу, а також збільшити волатильність акцій через невизначеність на ринку.

Як відреагують акції Alibaba?

На думку аналітиків, акції Alibaba будуть торгуватися на рівні 271 – 279 долара за штуку. На момент написання матеріалу, папери компанії торгувались по 259,44 долара. Сполучені Штати є важливим ринком для компанії, незважаючи на те, що він не приносить Alibaba істотних доходів. Аналітики LBLV нагадують, що виторг компанії в сегменті електронної комерції у першому кварталі склав 13 мільярдів доларів – 1 мільярд доларів припадає на світові ринки, а решту – принесла діяльність в КНР.

Володимир Кравченко, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін