Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 червня 2020, 11:13

Курс долара у вівторок: чому варто розраховувати на зниження котирувань

Як ми і попереджали у прогнозі за 15 червня — починаючи з понеділка ситуація на валютному ринку поступово змінюється.

Вчорашнє зростання котирувань долара в середині дня виникло за рахунок великих купівель нерезидентів (вони продовжують виводити гроші з українських облігацій), а їх повернення потім до ранкових значень понеділка — сталося завдяки активним продажам валюти Нафтогазом.

Фактично — держкомпанія через держбанки продала валюту по більш-менш прийнятному для себе курсу та її продажі не призвели ні до провалу котирувань, ні до їх великого зростання. Але не факт, що подібна ситуація триватиме постійно.

Вівторок пройде під знаком трьох чинників, які будуть істотно впливати на ринок та на курсовий тренд у найближчі дні:

1) Певна інтрига щодо аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП зберігається. Після консультацій з первинними дилерами чиновники Мінфіну залишили для розміщення гривневі папери тільки на 105 та 161 днів по 500 млн гривень кожних і на 616 та 973 дні — без обмежень.

Після зниження облікової ставки до 6% — це перший аукціон у нових реаліях і від його показників та доходностей при розміщеннях буде залежати ресурсний і опосередковано валютний ринки.

Ми зберігаємо свій прогноз — спроби чиновників по активному зниженню прибутковості не особливо спрацюють. Поки інвестори не готові психологічно сильно знижуватися, особливо по довгих термінах.

Дивіться відео: Дешеві кредити від уряду. Прогноз курсу валют

«Мінфін» очікує розміщення облігацій на суму максимум до 4,5-6 млрд гривень зі спробами чиновників грунтовно знизити прибутковість хоча б до рівня близько 8-8,9% річних за різними по терміновості облігаціями;

2) Господарська діяльність компаній і наближення днів бюджетних проплат. Середина місяця навіть у період наслідків карантину — найактивніший час для бізнесу, хоча в даний період показниками зростання він похвалитися не може. В основному — усі суто просіли. Проте — майбутні виплати авансів у поєднанні з необхідністю концентрувати гривню для розрахунків з державою — зіграє позитивно для нацвалюти;

3) Інтервенції НБУ та потенційні продажі валюти Нафтогазом. Нафтогаз найближчим часом чекають великі бюджетні виплати, що стимулює продажі цією держкомпанією значних обсягів валюти. Саме на ці кошти дуже розраховують ті потенційні покупці, хто може почекати зі своїми операціями та вичікує оптимально низький курс. У тому числі і нерезиденти, які вчора й були основними покупцями долара, який продавала держструктура. Це ж саме продовжиться і сьогодні.

Як тільки держбанки будуть активно продавати долар Нафтогазу — її надлишок стануть викуповувати нерезиденти та НБУ для поповнення резервів, а також і місцеві любителі придбати валюту подешевше. Цінники інтервенцій НБУ залишаться головним орієнтиром для валютного ринку за курсом.

За прогнозом «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні будуть перебувати у межах до $ 230-270 млн при укладанні до 630 угод. А курси обмінників протягом дня будуть повністю залежати від поведінки міжбанку.

За прогнозами «Мінфіну», у вівторок, 16 червня коридор по долару на міжбанку буде у межах 26,60-26,85 гривень.

Деяке зниження загального коридору котирувань відбудеться за рахунок розпродажів валюти великими клієнтами (в першу чергу — держкомпаніями, перед періодом податкових платежів).

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,65-26,70 і продаж 26,80 -27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,70 гривень та продаж 26,75-26,80.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 7

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
16 червня 2020, 11:29
#
+ :-)
+
+30
motoruller
motoruller
16 червня 2020, 11:39
#
Пока не ошибся.
Нефтегаз дораспродает свои $500млн на дивиденды в бюджет, а вот «нерезы» сбавили темп, за вчера только 320млн грн овгз.
Отсюда спроса недостаточно.
Можно констатировать начало бюджетного периода, неспеша сползем к 26.6
+
+62
AleksandrBank
AleksandrBank
16 червня 2020, 11:49
#
16.06.2020
Вы не поверите, кор.счета еще вверх на 6 млрд.грн и сейчас 68,7 млрд.грн., это выше даже широкого прогноза МинФин на эту неделю. 2-й день. Но у нас уже давно ликвидность не есть острый индикатор. Более важно действия крупных игроков с учетом карантина, а они легко прослеживаются: Нерезы (Сити в основном), Крупные гос.компании, Аграрии и металлурги и НБУ. Вчера Сити не слабо скупал, а Нафтогаз скидывал доллар, сегодня от Сити тишина, но «госы» скидывают, как итог еще до 20-го числа далеко, но уже курс пошел коррекцию.
Кто там говорил о возможном 27,20? Пока карантин — все туго, все в угоду гривне, плюс деньги от МВФ зашли и др.орг-й. Аванс на этой неделе + налоги = дают гривне поддержку и НБУ опять откупать.
Сегодня скорее НБУ возьмет свои 50-100 млн. с учетом движения курса вниз по доллару.
А пока митингуют Инвесторы УкрБуд возле АП, напоминают Президенту об обещании достроить квартиры, уже прошло 6 мес. же? А да, Референдум по «важным решениям» оказался очень дорого проводить, 2 млрд.грн тратить. Опять народ «шутку» Президента не понял. Уже привыкли.

Доллар 26,65-26,78
Евро 30,18-30,32
Рубль 0,3825-0,3845

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/143287/
+
0
CTPOUTEJIb
CTPOUTEJIb
16 червня 2020, 13:29
#
Интересно,как долго будет курс евро завышен относительно доллара или это нормальное отношение по котировкам???
+
+28
preyvanamor
preyvanamor
16 червня 2020, 13:33
#
Прийшов час задуматись, чому варто чекати на РІСТ котирувань!!! НБУ встановив 6%, що є абсолютно відірваним від реальності і жоден іноземний банкір не буде купляти ОВДП під такі низькі відсотки в такій продажній країні! Дно курсу по гривні було в кінці минулого року тепер або на місці топтатись буде долар, або рости. (хіба серйозні центр. банки інших країн почнуть знову друк своєї макулатури, але поки що це не світить)
+
+7
motoruller
motoruller
16 червня 2020, 15:23
#
Верно. Такой момент: нбу в доле с «нерезами». Снизив ставку он облегчил реализацию старых овгз на вторичке. Сейчас там доходность 9.5% под сброс. А мы помним что ниже 10% нерезы не брали, последний заход в овгз был в начале февраля.
После обеда Сити покупает. Что подтверждает, сброс бумаг резко усилился, мин 300млн/день, ранее до транша по 100млн/день.
Опять же не были уверены что там по мвф и пр, ждали снижения ставки
Завтра погашение процентов на 1.5млрд грн. Если сброс усилят то опустить курс не дадут.
Предложение валюты есть, но и спрос стабильный
+
0
Kanarej
Kanarej
16 червня 2020, 17:39
#
БОльшая часть тех процентов по старым выпускам, которые у нерезидентов могут быть разве что с вторичного рынка. Так что скорее всего на валютный рынок пойдет очень небольшая их часть.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися