Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 липня 2019, 8:00

Мандруємо з Приват 24. Бердичів

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24»

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись в Бердичів.

Партнер матеріалу

Бердичів – волинський Єрусалим

Деколи по дорозі «в Рим через Бердичів» так і хочеться залишитися ненадовго в Бердичеві. Тихі вулички зі старовинними маленькими будинками, романтичні дворики, могутні храми, а ще — смачне місцеве пиво, так і спокушають зупинитися тут хоча б на короткий відпочинок.

Колись Бердичів вважався найбільш єврейським містом у всій тодішній Російській імперії, адже в певні роки тут проживало до 90% євреїв. Втім, на гербі міста є чотири зірки, як символ 4 націй – євреїв, українців, поляків і росіян. Колись тут проводилися велетенські ярмарки, по 10 на рік, найбільший з яких тривав до 6 тижнів. Так навіть з’явився призабутий вираз «пиши на Бердичів», який означав, що лист рано чи пізно знайде тут свого адресата, мандрівного купця, який прибуде на один з ярмарків. Також тут працювали 5 синагог і до 70 молитовних будинків.

Зараз у місті проживають близько 70 000 мешканців, а серед найвідоміших підприємств краю – пивоварний і солодовий завод, фабрика одягу, де шиють чоловічі костюми, хлібзавод і м’ясокомбінат. Виготовляють тут і промислове устаткування, бетонозмішувачі, ламіновані плити, дерев’яну підлогу, матраси та інше. В місті відбуваються спортивні події – міжнародні змагання зі стрибків в висоту на честь відомого тренера Віталія Лонського та міжнародний турнір з боксу серед молоді.

Читайте також: Мандруємо з Приват 24. Луцьк.

Топ-10 місць, які варто відвідати у Бердичеві:

1) Найбільша пам’ятка міста – величний Монастир Босих Кармелітів, який, на перший погляд, більше нагадує фортецю. Він був заснований у 1627 році і відомий своєю головною святинею – чудотворною іконою Божої матері Бердичівською. Оригінал ікони зник під час пожежі у 1941 році, а зараз в храмі знаходиться її копія, освячена Папою римським. Загалом ця ікона в період з 1756 по 1998 рік була коронована папськими коронами тричі.

Спочатку, у 1634 році, кармеліти заснували підземний Маріїнський костел, і тільки через сто років – вибудували над ним надземний. Архітектором виступив голландець Ян де Вітте, комендант Кам’янець-Подільської фортеці, а розписом займався італійський майстер Фредеріче Веніаміно. Бароковий костел, оздоблений багатим декором, різьбленням і позолотою дещо нагадує Собор Св. Юра у Львові, як і було задумано архітектором на прохання братії.

2) Поруч з монастирем знаходиться музей Джозефа Конрада, створений за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Музей несподівано вразить вас своїм сучасним виглядом та оформленням експозиції. Виявляється, майбутній письменник народився під Бердичевом, а за деякими даними – в самому Бердичеві, в родині збіднілого шляхтича. Інтерактивна експозиція розповідає про повне пригод життя автора – про кар’єру моряка, контрабанду зброї, політичні змови, невдале кохання, депресію і навіть спробу самогубства.

3) Музей історії міста Бердичів теж знаходиться на території монастиря з 2003 року. Перший історичний музей в місті з’явився ще 1926 року, а наповнення з понад 1200 предметів отримав з колекцій заможних мешканців міста. До війни в музеї зберігалося близько 3000 експонатів – картини, ікони, скульптури, антикварна література, килими, коштовності, розкішні тканини (шовк, парча). Під час Другої світової більшість цінностей була втрачена назавжди. Зараз в музеї близько 10 000 експонатів. Чесно кажучи, краще сюди зайти перед музеєм Конрада, бо після сучасної експозиції враження від «класики» вже не ті. Це відчуття може дещо виправити професійний екскурсовод, який з душею розповість про всі перипетії, що випали на долю Бердичева.

4) Костел святої Варвари відомий всім, хто знає історію знайомства і вінчання Оноре де Бальзака і Евеліни Ганської. Саме про цей день, 14 березня 1850 року, нагадує пам’ятний барельєф на стіні костелу. До речі, вінчання відбулося о 7 ранку.

Колись давно тут стояла дерев’яна капличка, але у 1759 році Варвара Радзивілл будує парафіяльний костел. Саме в цій будівлі колись вчився грі на музичних інструментах, а згодом займався реставрацією органа ніхто інший, як Фредерік Шопен. Саме тут хрестили Джозефа Конрада. Згодом тут був і склад, і спортивна школа. Тільки у 1991 році храм повернули вірянам.

5) Свято-Миколаївський собор зведений на початку XX століття на місці стародавньої дерев’яної церкви, в особливому стилі, в якому змішалися українське бароко і класицизм. Привертає увагу велична дзвіниця собору. Сам храм відомий ще й тим, що в 1831 році в ньому прийняла хрещення вся родина Рубінштейнів з 35 осіб, в тому числі дід і батько майбутніх відомих піаністів, диригентів, педагогів Антона і Миколи Рубінштейнів, які згодом стали засновниками Петербурзької і Московської консерваторій.

6) Троїцька церква знаходиться навпроти Монастиря, на іншому березі ріки Гнилоп’ять. Вона побудована на початку XVIII століття в класичному стилі, за підтримки родини Радзивіллів.

7) Музей єврейства в Бердичеві відчинився зовсім недавно. Тут поки що всього три зали, але можна довідатися про те, як жило місто, коли левову частку населення складали євреї. Про роль міста і його мешканців у світовій економіці XIX століття свідчить навіть той факт, що Бердичів був ланкою телеграфу Лондон-Калькутта.

8) Величезне єврейське кладовище, що існує з кінця XVIII століття здивує тих, хто раніше не бачив, виглядають єврейські надгробки у як формі «валянка» або дерева зі зрубаним гіллям, з різьбленими написами. Щороку сюди, до усипальниці одного з найвизначніших хасидських цадиків Леві-Іцхака Бен Меїра Бердичівського приїздять до 3000 паломників. Тут також знаходяться поховання багатьох інших відомих рабинів і цадиків з усієї Волині.

9) Вулиці Бердичева, на яких тут і там розкидані цікаві старовинні будинки, заслуговують на увагу самі по собі. Легко уявити, як колись тут вирувало життя, якщо звернутися до творів Шолома Алейхема. Класик єврейської літератури часто бував у місті, де знаходив чимало сюжетів для своєї творчості. Саме про такі будівлі писав і Бальзак: «Тут з подивом побачив я будиночки, що танцювали польку, тобто сильно похилені, один праворуч, другий ліворуч, третій вперед». Тут можна побачити цегляні споруди XIX століття, зі складними візерунками на стінах, а також унікальні кількаповерхові глиняні будинки.

10) Якщо потрібен банк, поруч із мальовничим парком ім. Тараса Шевченко, розташоване відділення Приватбанку, що працює щодня, крім неділі.

Як доїхати

Сервіс bilet.privatbank.ua підказує, що добратися з Києва до Бердичева можна кількома способами, найзручніший з яких – потяг 122Ш Миколаїв-Рівне. Відправляється він з Києва о 7.35 і вже за 3 години довозить вас до Бердичева (10.44). Ціна квитків: 161 грн за плацкарт, 247-310 грн — купе, 513 грн — люкс. Також до міста можна доїхати електричками Київ-Рівне, Київ-Шепетівка або автобусами.

Де зупинитися

Готелів у Бердичеві небагато, а ціни коливаються від 200 до 400 грн. Рейтинг у більшості з них невисокий, тому, як варіант, можна розглянути оренду квартири або й просто спробувати оглянути місто за один день.

Де поїсти

З кафе і ресторанами не все очевидно. Варто перед вибором кафе все ж таки переглянути відгуки про заклад в мережі на предмет скарг на сервіс та їжу. Якщо хочете погуляти, як на бенкетах бердичівців, то завітайте до «Княжого граду». Якщо є час – варто зазирнути до трохи віддаленого від центру клубу «Лагуна» з великою зеленою територією, де можна замовити страви на грилі та навіть відвідати сауну. Як варіант – можна закупити продукти і відправитися на пікнік в один з місцевих парків.

Куди поїхати на екскурсію

В Житомирській області, крім Бердичева, є чимало цікавих і маловідомих локацій, наприклад, розкішний, хоч і закинутий маєток «залізничного короля», барона фон Мекка у Копилові, який тісно пов'язаний з історією Чайковського (який, до речі, був учнем Рубінштейна, якого ми згадували вище. Саме Рубінштейн познайомив Чайковського з Надією фон Мекк), а також Дебюссі і Врубеля.

Можна відвідати романтичний острів кохання (він же — будиночок спілки рибалок та мисливців) у Старому Солотвині, на колоритному місточку до якого вже зроблено сотні відомих в усьому світі фотографій.

Цікаво побачити маєтки Терещенків: неготичний палац у Червоному, де колись розводили арабських скакунів та майстрували літаки, і другий, неоренесансний, в Андрушівці. Зараз перший потихеньку руйнується, а в останньому знаходиться школа, оточена старовинним парком з мальовничим ставком.

Поруч з Андрушівкою, в селі Гальчин, розташована єдина в Україні приватна астрономічна обсерваторія з романтичною назвою «Липневий ранок», куди теж можна завітати на екскурсію.

В селі Стара Котельня розташований Костел Св. Антонія Падуанського, побудований наприкінці XVIII століття в стилі бароко. Тут вам розкажуть, чим так відомий Святий Антоній, «Євангельський доктор», і чому його так поважали на цих землях, хоч народжений він був у Португалії.

Що привезти з Бердичева

Звичайно ж асорті з 10 сортів пива і модний костюмчик.

Ольга Фарима

Партнер матеріалу

Коментарі - 1

+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
28 липня 2019, 12:58
#
Среди исследователей нет единого мнения о происхождении названия Бердичева: одни считают, что название происходит от боевого топора «берда», другие от названия племени берендичей, третие – от Бередича, который основал здесь хутор в 1430 году. Именно с этого года и идет официальный отсчет истории Бердичева.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися