Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 грудня 2018, 12:45

ЄС тестує детектор брехні для контролю своїх кордонів

Людей, які в'їжджають на територію Євросоюзу, незабаром на кордоні будуть контролювати не співробітники прикордонслужби, а спеціальна комп'ютерна програма, повідомляє Deutsche welle.

Людей, які в'їжджають на територію Євросоюзу, незабаром на кордоні будуть контролювати не співробітники прикордонслужби, а спеціальна комп'ютерна програма, повідомляє Deutsche welle.
Фото: thelocal.dk

У даній програмі анімаційний персонаж у вигляді поліцейського перевірятиме всі документи, включаючи візу, закордонний паспорт та докази фінансової спроможності. А також зможе задавати питання, наприклад, про вмісту валізи або мети подорожі.

Відповіді будуть зніматися на камеру і тут же аналізуватися. Нове, спеціально розроблене для цих цілей програмне забезпечення має по виразу обличчя людини визначити, бреше він чи ні.

Ефективність детектора брехні

Якщо людина успішно пройшла випробування на цьому своєрідному детекторі брехні, вона не буде піддаватися контролю з боку співробітників прикордонної служби. А ось в іншому випадку доведеться пройти повну процедуру прикордонного і митного контролю.

Де з'явиться таке ПО?

У 2019 така комп'ютерна програма в тестовому режимі буде встановлена ​​на окремих прикордонних ділянках уздовж зовнішнього кордону ЄС, зокрема, в Литві, Угорщині та Греції.

Автоматична система прикордонного контролю з вбудованим детектором брехні і анімаційним поліцейським — частина спільного дослідницького проекту iBorderControl, здійснюваного, в тому числі угорськими поліцейськими, литовськими прикордонниками і ганноверським Університетом імені Лейбніца.

Мета проекту

  • Зробити прикордонний контроль при в'їзді в ЄС більш швидким і надійним. Щорічно на територію ЄС в'їжджають 700 млн чоловік. І ця цифра постійно зростає.
  • Нова комп'ютерна система прикордонного контролю повинна допомогти виявити у великому потоці в'їжджають осіб нелегальних мігрантів і людей, пов'язаних з кримінальним світом.

Cумніви експертів

Незалежні експерти сумніваються в успіху цього проекту, вартість якого становить 4,5 млн євро. У професора Беннетта Кляйнберга з Інституту криміналістики при університетському коледжі Лондона перш за все викликає питання, чи можна по виразу обличчя і міміці точно встановити, чи бреше людина. Наукових доказів цьому немає, вказує професор. Застосування цієї техніки лише дає можливість зрозуміти, відчуває людина стрес чи ні.

Дуже часто під час подорожі стрес неминучий, наприклад, коли транзитний пасажир повинен встигнути на наступний рейс, або коли пасажири подорожують з дітьми. Тому існує ризик того, що людей, які проходили комп'ютерний прикордонний контроль, можуть необгрунтовано запідозрити у брехні і змусити пройти повну прикордонну і митну процедуру контролю.

Коментарі - 1

+
+15
mary27
mary27
3 грудня 2018, 9:14
#
Итнересно, как это поможет от толп нелегальных мигрантов, которые плывут в Италию?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися