Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2018, 11:04

Оренда сервера в Латвії: чи вважається роялті і що з ПДВ

Згідно з умовами договору про надання послуг хмарної IT-інфраструктури, послуги резидента Латвії українському замовнику складаються з надання в користування/права на користування на певних умовах, у т. ч. на умовах оренди, сукупності технічних, апаратних, програмних засобів і програмного забезпечення. Про це розповіли податківці в консультації ДФС від 09.01.2018 р № 82/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Згідно з умовами договору про надання послуг хмарної IT-інфраструктури, послуги резидента Латвії українському замовнику складаються з надання в користування/права на користування на певних умовах, у т. ч.
Фото: kyiv.sfs.gov.ua

Як повідомляється, платежі, одержувані резидентом Латвії від резидента України в оплату наданих нерезидентом послуг, підпадають під термін «роялті», визначений п. 3 ст. 12 Конвенції між Урядом України і Урядом Латвійської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на майно, при виплаті яких застосовується ставка податку 10%, передбачена п. 2 ст. 12 Конвенції.

А згідно з п. 2 Порядку підключення до глобальних мереж передачі даних, затвердженого постановою Кабміну від 12.04.2002 р № 522, і Цивільного кодексу, сервер підпадає під поняття рухомих речей.

Таким чином, оскільки місцем поставки нерезидентом послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна (в т.ч. серверів) та інших послуг у сфері інформатизації резиденту-платнику ПДВ вважається місце, в якому такий резидент-платник ПДВ зареєстрований як суб'єкт господарювання ( митна територія України), то операція з постачання зазначених послуг є об'єктом обкладення ПДВ.

Якщо резидент-платник ПДВ на митній території України отримує від нерезидента послуги з надання в оренду (лізинг) рухомого майна (в т.ч. серверів) та інших послуг у сфері інформатизації, то цей резидент-платник ПДВ є відповідальною особою за нарахування та сплату ПДВ в бюджет за цією операцією.

Що стосується формування резидентом-платником ПДВ суми податкового кредиту за операціями з придбання у нерезидента послуг з оренди серверів та інших послуг у сфері інформатизації, а також відображення даних операцій у податковій звітності з ПДВ, фіскали відзначили:

«згідно з п. 198.1 та п. 198.2 ПКУ, до складу податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені / нараховані при здійсненні, зокрема, операцій з отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України».

Для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України датою віднесення сум податку до складу податкового кредиту є дата складання платником податків податкової накладної за цими операціями, за умови реєстрації цієї податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Обсяги послуг (з ПДВ), отриманих на митній території України від нерезидента, відображаються у рядку 6 розділу I «Податкові зобов'язання» та рядку 13 розділу II «Податковий кредит» податкової декларації з ПДВ.

Коментарі - 3

+
0
avantoffer
avantoffer
22 січня 2018, 13:02
#
Взять в аренду номер в гостиннице в Берлине — НДС в украине не платим, взять в аренду сервер в берлине — НДС в украине платим?
+
0
avantoffer
avantoffer
22 січня 2018, 13:05
#
А если брать в Берлине уже движемое имущество в аренду — Автомобиль с прицепом для проживания?
+
0
lukapacioli
lukapacioli
22 січня 2018, 13:30
#
Маразм не устает крепчать!
Налоговая в своем репертуаре — любать (облагать) все что движется и не движется!
везде и всюду…
а если операцию делать пациенту за рубежом? или обучение за рубежом? отдых за рубежом? и т.д…
при желании все это можно протрактовать как «роялти», и… обложить поверх платы за оказываемые услуги щедро приготовленными налогами.
но тут же ж имеется особый юмор! Надо ж еще и НДС уплатить! (по мнению налоговой, т.к. они искусственно шьют это к территории Украины)
Как Вы думаете — нерезидент будет оформлять для Вас некую налоговую накладную?
Вы правильно думаете — он повертиит пальцем у виска и рассмеется.
значит НДС даже нельзя будет задебетовать и уменьшить на эту сумму обязат-ва по уплате НДС в бюджет.
слов нет… «покращення»! очередное
за покращення — налоговой «Зачет», ай молодца, так тримати…
:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися