Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 січня 2018, 11:36

ФОП отримав кредит: чи буде дохід

Фізична особа — підприємець (ФОП) оформив кредит в банку. Чи включається до складу доходу від підприємницької діяльності, а відповідно чи виникає об'єкт оподаткування ПДФО такої операції. Про це повідомляє головне управління ДФС в Дніпропетровській області на своєму офіційному сайті.

Фізична особа — підприємець (ФОП) оформив кредит в банку.
Фото: ideabank.ua

Як повідомляється, об'єктом обкладення ПДФО є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю ФОП (п. 177.2 ПКУ).

Також, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОП як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

  • виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок або в готівковій формі безпосередньо ФОП або його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);
  • виручка в натуральній (негрошовій формі);
  • суми штрафів та пені, отримані від інших суб'єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, пов'язані із здійсненням підприємницької діяльності.

З огляду на те, що кредит, отриманий ФОП від банку на розрахунковий рахунок, підлягає поверненню, дана сума кредиту не підлягає включенню до складу доходу та не оподатковується ПДФО.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися