Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 вересня 2017, 16:50

Внесок за участь у аукціонах з оренди землі може зрости в 10 разів

Комітет Верховної Ради України схвалив в першому читанні законопроект, згідно з яким гарантійний внесок при реалізації на аукціоні права оренди землі буде збільшений в 10 разів.

Внесок за участь у аукціонах з оренди землі може зрости в 10 разів
Фото: nv.uа

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч.

«Існуючий сьогодні розмір гарантійного внеску 5% річної орендної плати призводить до того, що результати майже більшості проведених аукціонів анулюються, адже учасники пропонують свідомо завищений розмір орендної плати, а потім відмовляються підписувати договір оренди після перемоги на аукціоні. Участь цих осіб в аукціоні — виключно його зрив, а не перемога», — зазначив Кулинич.

Ці зміни визначені в проекті закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань в сфері розпорядження землями державної та комунальної власності»(№ 7060).

Також в законопроекті пропонують передавати в оренду під фермерські господарства 50% площ від загального обсягу земель сільськогосподарського призначення, які йдуть на земельні аукціони.

Окремо документ визначає перелік осіб, які мають право безкоштовно отримати від держави земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Кулинич підкреслив, що для зменшення кількості корупційних схем, пов'язаних із землекористуванням в Україні, розмір земельної ділянки, який можна отримати під ОСГ, буде зменшено з 2 га до 1 га.

Також в законопроекті забороняється змінювати цільове призначення ділянки, який отримано у власність безоплатно, або орендований без проведення аукціону, протягом 7 років з дня набуття права власності.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися