Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2017, 8:30

Гривня — заручниця дій НБУ та уряду

Минулий тиждень на валютному ринку був не дуже вдалим для гривні. Долар зріс майже на 21 копійку — з 25,56 / 25,59 гривень на ранок понеділка до 25,77 / 25,79 до кінця п'ятниці.

Долар росте на міжбанку: що сталося

Ще 28 і 29 серпня долар дешевшав – к закриттю торгів вівторка його курс впав до 25,44 / 25,465 гривень. Але вже в середу ситуація кардинально змінилася і за останні три дні тижня долар щодня зростав на 10-14 копійок. В цьому було винне зростання попиту на валюту, тоді як експортери не дуже поспішали її продавати.

Нацбанк був активним на ринку, намагаючись впливати на ситуацію. 29 серпня він ще зміг викупити надлишок долара в сумі $ 32,2 млн за ціною відсікання — не вище 25,4590 гривень. Але вже з 30 числа регулятор був змушений «гасити» валютні пожежі, продаючи валюту. 30 серпня і 1 вересня — в менш публічній формі «запиту кращого курсу», а 31 числа — в форматі аукціону з продажу долара (продав $ 44,3 млн).

Але благодійністю регулятор не займався. В ці дня він продавав валюту банкам значно дорожче, ніж сам її викуповував у них раніше. 30 серпня — не нижче 25,60 гривень, 31 числа — не нижче 25,68 гривень, а 1 вересня — за ціною близько 25,80 гривень. Проте, навіть такі дії Нацбанку ситуацію не врятували — долар продовжив зростати.

Готівковий ринок негайно відреагував на подорожчання валюти. Наприкінці минулої п'ятниці долар вже можна було купити тільки дорожче 25,85 гривень.

Це не можна поки що назвати ажіотажним попитом на валюту. Але такий стрибок котирувань був несподіванкою для фінансового ринку і самого Нацбанку. В подальшому таке зростання курсу знову вдарить по цінах і показниках інфляції — це факт.

Що буде впливати на валютний ринок найближчим часом

Ключові фактори, що визначатимуть поведінку учасників міжбанку в найближчі дні, це:

  1. Календарний фактор. У понеділок, 4 вересня, в США вихідний — День праці. Це зменшить активність і обсяги операцій клієнтів в доларах в цей день. Їм доведеться працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — цим днем, поставка валюти — наступним). Такі умови не завжди цікаві клієнтам, тому частину заявок буде перенесено на вівторок. Це спровокує ситуативні перекоси попиту і пропозиції 4 і 5 вересня. В умовах «зростаючого» ринку по долару це може призвести до продовження гри «на підвищення» в ці дні і до зростання котирувань. Як за рахунок реальних диспропорцій між заявками на покупку і продаж валюти (збільшиться нереалізований попит на валюту з боку клієнтів за понеділок), так і за рахунок дій спекулянтів.

У ці два дні дуже важливою буде оперативна реакція Нацбанку на ситуацію на ринку. Починаючи з середи ситуація поступово почне вирівнюватися. На міжбанк вийде обов'язковий продаж валютної виручки експортерів, зарахованої 5-тим вересня. «Мінфін» не очікує значних обсягів торгів 4 вересня через вихідний у США, але прогнозує їх поступове збільшення, починаючи з вівторка;

2) Початок чергових покупок валюти дочками іноземних компаній для виплати дивідендів за графіком, погодженим з Нацбанком. Це збільшить попит на міжбанку і буде працювати проти гривні;

3) Виплата в останній декаді серпня частини відшкодування ПДВ призвела до зниження потреби в продажу валюти у частині великих експортерів. Це зменшує обсяги пропозиції валюти на ринку. Але компанії швидко витрачають ці кошти, тому «Мінфін» очікує поступове збільшення пропозиції валюти на ринку для покриття гривневих витрат підприємств для ведення господарчої діяльності.

Серйозну приховану загрозу для курсу в цій ситуації становлять рекордні залишки коштів на Єдиному рахунку Держказначейства (61,15 млрд гривень на 1 вересня). Ці гроші поступово перейдуть у банківську систему у вигляді розрахунків держави з бюджетниками, а також у вигляді соціальних та інших виплат. Це може створити дуже серйозний «гривневий навіс» на валютному ринку, сплутати плани Нацбанку по стримуванню курсу і в решті-решт — вдарити по показникам інфляції. Так що від узгоджених дій Нацбанку і Держказначейства залежить стабільність ситуації на валютному ринку і в фінансовій системі в цілому;

4) Стан ліквідності банківської системи. В кінці минулого тижня коррахунки банків впали до 45,3 млрд гривень. Цього цілком достатньо для покриття нормативів банків по ліквідності, а також нормативу резервування в НБУ. Але їх зростання вище рівня в 49-50 млрд гривень може ще більше розв'язати руки спекулянтам. Особливо в дні календарних перекосів попиту і пропозиції — 4 і 5 вересня;

5) Дії спекулянтів і збільшення розриву котирувань між валютним готівковим і безготівковим ринками. Тренд на зростання долара на міжбанку спровокував активну гру «на підвищення» і на готівковому ринку. Населення почало активно скуповувати валюту, побоюючись подальшого зростання курсу.

Якщо до збільшення попиту на міжбанку приєднається ажіотаж на готівковому ринку, позиції долара суттєво посиляться.

У будь-якому випадку, Нацбанку треба бути готовим до спекулятивних атак на гривню як на безготівковому, так і на готівковому ринку. Регулятору буде важливо «гасити» ці сплески ще в самому початку, не даючи проводити масштабні спекулятивні розгойдування курсу на цьому тижні;

6) Збереження сприятливої ​​кон'юнктури на світових ринках для українських товарів і закріплення курсу євро проти долара в межах 1,185-1,19 долара за євро на міжнародному ринку. Враховуючи те, що вже майже 40% нашого експорту доводиться на країни ЄС — це додатково стимулює в гривневому еквіваленті наш експорт в ці країни;

Курс і активність ринку на цьому тижні

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує зростання котирувань долара і повну орієнтацію готівкового ринку на ситуацію на міжбанку. Курс прийому долара буде в межах 25,70-25,85 гривень, а продажу — на рівні 25,90-26,05 гривень. В обмінниках фінкомпаній спред буде нижче, ніж у банків — до 20 копійок, у самих фінустанов — до 25 копійок на доларі і вище.

На міжбанку активність на торгах у понеділок буде низькою завдяки вихідному дню у США та зниженню можливостей по роботі з доларом для українських клієнтів в цей день. У період вівторок-четвер торги поступово збільшать обсяги, а в п'ятницю (останній робочий день тижня) — традиційно вони знизяться.

Ринок буде надзвичайно залежним від дій великих гравців і поведінки самого Нацбанку. Спекулятивна складова посилиться. Особливо в понеділок і вівторок, коли ситуативні перекоси між попитом і пропозицією валюти на ринку будуть максимальними. У ці дні дії НБУ (в першу чергу, обсяги можливих інтервенцій та їх оперативність) можуть фактично диктувати курс на міжбанку.

У понеділок (4 вересня) «Мінфін» очікує обсяги операцій в межах до $ 170-200 млн при укладанні до 380-420 угод.

У вівторок (5 вересня) ми очікуємо зростання обсягів операцій в межах до $ 220-280 млн при укладанні до 440-500 угод.

У середу (6 вересня) — максимальний за тиждень обсяг операцій до $ 350-390 млн при укладанні до 530-570 угод.

У четвер (7 вересня) — обсяги торгів складуть до $ 285-320 млн при укладанні до 490-530 угод.

У п'ятницю (8 вересня) — зменшення обсягів операцій до $ 220-250 млн при укладанні до 460 угод.

В цілому, з урахуванням календарних перекосів попиту і пропозиції — «Мінфін» прогнозує на цьому тижні курсовий коридор по долару в межах 25,75-26,00 гривень з різким посиленням спекулятивної складової.

Основними гравцями на міжбанку залишаться: НБУ, держбанки, дочки великих іноземних банківських груп і 5-7 невеликих банків, що працюють зазвичай в режимі «в дві сторони».

Коментарі - 8

+
+54
Maleficarum
Maleficarum
4 вересня 2017, 9:10
#
«На наличном валютном рынке «Минфин» прогнозирует рост котировок доллара и полную ориентацию наличного рынка на ситуацию на межбанке. Курс покупки доллара будет в пределах 25,70-25,85 гривен, а продажи — на уровне 25,90-26,05 гривен. » Для того чтобы налик вернулся к указанным вами цифрам и торговля по оным шла- НБУ надо на МБ залить мультов 100-150 для начала… Чтобы излишки дешёвого доллара с МБ погасили спрос по налику… ( Короче гря- залить высокие биды надо и удовлетворить спрос) В противном случае- рынок закрепится на новых торговых рубежах далеко за цифры 26.50
+
0
kozyrev
kozyrev
4 вересня 2017, 10:06
#
Согласен, но думаю где-то около 26,30 гривен максимум (до конца сентября) и то — если начнется движняк у населения по-богаче. Большинство же давно в роли зрителя — уже не может реагировать на это — у них просто нет ресурса для этого.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 вересня 2017, 10:12
#
Сейчас уже это происходит
+
+25
gastgeber
gastgeber
4 вересня 2017, 9:39
#
У этого мифического населения то чемоданы денег для скупки валюты, и курс тогда вверх, то полное обнищание и курс соответственно.
+
0
kozyrev
kozyrev
4 вересня 2017, 10:04
#
Да нет у большинства населения денег уже давно — банкопад, инфляция и девальвация + тарифы — все давно у них уже съели. Деньги сконцентрированы в основном у властьпридеражащих. Достаточно посмотреть статистику по декларациям.А пересичному -уже давно особенно не до накоплений.
+
0
gastgeber
gastgeber
4 вересня 2017, 10:15
#
Подозреваю, что у декларантов тарифы на услуги не в гривне.
+
+9
zhenyaforeva
zhenyaforeva
4 вересня 2017, 10:13
#
И как обычно никто ничего не знал заранее, особенно это оказалось сюрпризом для НБУ!
+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
4 вересня 2017, 20:17
#
А что будет когда обьём операций выростит до докризисного 2013 года, когда он в день был по миллиарду $.Чем перекрывать импорт.Это вообще не дело когда проседание по 10 копеек в день, фиксированный курс нужен.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися