Для того, щоб залишити відгук, потрібно увійти або зареєструватися
bizonio1989 1 лютого 2026, 16:41
Хочу звернути увагу спільноти та представників банку на неприпустиму практику нарахування прихованих штрафів.

Я є клієнтом Monobank. Згідно з моїм договором (Паспорт кредиту), базова ставка складає 3,1% на місяць. Проте, починаючи з осені 2025 року, банк в односторонньому порядку почав списувати з мене 6,2% на місяць (74,4% річних).

На мої запитання підтримка відповідає, що підвищена ставка застосовується автоматично через виникнення простроченої заборгованості або овердрафту.

Чому це незаконно:

Згідно з Законом України № 2120-IX та змінами до ЦКУ, на період воєнного стану заборонено нарахування штрафів та пені за прострочення кредиту.

Ставка 6,2% (яка є рівно подвійною від 3,1%) включається ТІЛЬКИ у випадку порушення (прострочення). Отже, за своєю правовою природою це є штрафна санкція, яку банк просто перейменував на «підвищену ставку», щоб обійти закон.

НБУ неодноразово наголошував, що такі дії є маніпуляцією та порушенням прав споживачів.

Офіційну претензію на юридичну адресу банку та скаргу до НБУ я вже відправив. Вимагаю публічної відповіді представника банку тут: на якій підставі ви застосовуєте штрафні механізми під час війни, ігноруючи пряму законодавчу заборону? Вимагаю перерахунку боргу за базовою ставкою 3,1%.
monobankua 1 лютого 2026, 18:08
Робимо все можливе, щоб повернути %
Рішення буде в пуш у застосунку, впродовж 5 робочих днів 💪
DenderaDanylo 31 січня 2026, 16:50
АТ «Універсал Банк» (Monobank) безпідставно відмовляє мені у реалізації мого права на розірвання договору банківського рахунку згідно зі ст. 1075 ЦК України. Банк заблокував мої власні кошти та вимагає документи, які я не можу надати, при цьому відмовляється закрити рахунок і перерахувати залишок за моїми реквізитами в іншому банку. Прошу посприяти у поверненні моїх коштів та перевірити законність дій банку щодо термінів блокування без рішення суду.
31 січня 2026, 21:00
Розуміємо, що не розраховували на запит інформації
Нам теж не подобається бюрократія, але за законом потрібні документи про джерело коштів
Наразі надіслали вам повідомлення у застосунок моно
Nikolesco 30 січня 2026, 16:10
Постійно отримують всі перекази навіть вестерн юніон який являється миттєвими переказами і виплачуються миттєво без черги завжди спихають на інші установи банки партнери це при тому що є квитанця що гроші мені перевели, а моно кажуть що їм нічого не надходило постійно брешуть ні один банк так не затримує перекази таке враження що вони на ворога працюють
30 січня 2026, 20:24
Прикро, що у вас склалась така думка
Повернення зазвичай обробляється від 3 до 15 днів — такі правила платіжних систем
Якщо після 15 днів гроші не з'являться на картці — напишіть нам, і ми допоможемо повернути кошти через платіжну систему
Щодо зарахувань Вестерн Юніон — залишили вам особисте повідомлення, для уточнення
nadtochiy0601 30 січня 2026, 16:02
Висловлюю обґрунтоване обурення діями банку у зв’язку з невиконанням вимог Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Мій чоловік є військовослужбовцем Збройних Сил України. З метою отримання передбачених законом пільг та встановлення кредитних канікул мною було надано банку повний пакет документів, що підтверджують факт проходження військової служби, а саме: військовий квиток, довідку про проходження військової служби (форма 5), контракт та витяг з державного реєстру.

Незважаючи на це, банк відмовив у наданні кредитних канікул та додатково вимагає довідку за Порядком № 413 або форму № 12, які підтверджують безпосередню участь в АТО/ООС чи заходах з оборони України з 24.02.2022 року. При цьому статус учасника бойових дій не заявляється, а зазначені документи можуть бути видані виключно особам, які фактично брали участь у бойових діях.

Окремі представники monobank під час спілкування надавали неправдиву інформацію, стверджуючи, що військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, та члени їх сімей не мають права на кредитні канікули, що прямо суперечить чинному законодавству України.
monobankua 2 лютого 2026, 12:01
Розуміємо ваші емоції.
Дякуємо вашому чоловіку за службу та наш захист 🙏

Справді, закон передбачає пільги для військових та їхніх сімей. Для кредитних канікул важливий не тільки факт служби за контрактом, а й підтвердження участі безпосередньо в бойових діях.

Документи, які ви надали, підтверджують військову службу чоловіка — з цим все добре.
Але для канікул нам додатково потрібен документ про участь у боях — довідка за Порядком № 413 або форма № 12.

Це вимога на основі роз'яснень НБУ та Міноборони.

Якщо з'явиться можливість надати такий документ — надішліть, будь ласка, і ми знову все переглянемо.
Пилип Володимирович 29 січня 2026, 21:12
Я — клієнт monobank з багаторічним стажем та ідеальною кредитною історією.

Наразі я маю заборгованість по картці (понад 92 000 грн), яка виникла через життєві обставини пов’язані з війною.
Попри скрутне становище, я справно вношу всі платежі, не маю жодного дня прострочення і маю намір закрити борг повністю.

​Проте, коли я звернувся до банку з проханням про цивілізоване врегулювання (індивідуальний графік або тимчасове зниження відсоткової ставки), щоб легше вийти з цієї ситуації, я отримав лише шаблонні відмови.

​Навіть той факт, що нещодавно НБУ підтвердив помилку банку в моєму кейсі (надання некоректної консультації щодо термінів погашення), не став для monobank аргументом, щоб піти назустріч лояльному клієнту.
Банк формально виправив свою помилку, повернувши технічні кошти, але в реальній допомозі та партнерському підході — відмовив.

​Мій висновок: Якщо ви справно платите і сподіваєтесь на розуміння у важкий момент — у monobank ви його не знайдете. Тут ви цікаві банку лише як джерело понад 44% річних.

Дуже шкода, що багаторічна бездоганна історія стосунків для банку нічого не варта. Як банківський працівник, я розчарований такою короткозорою політикою щодо надійних позичальників.
30 січня 2026, 15:32
Розуміємо, що ситуація складна
Так, з нашого боку сталась помилка і ми її виправимо повністю, щоб це не вплинуло на погашення заборгованості
У нас є відповідальність перед вкладниками, тому безкоштовні кредити надавати не можемо. Але наша кредитна ставка — одна з найнижчих в Україні
roljand 29 січня 2026, 21:03
Вкрай розчарований підходом банку до виконання Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, а насправді до його невиконання.
Як чинний військовослужбовець, надав банку документи (посвідчення офіцера, довідку про проходження військової служби), необхідні для надання пільг з обслуговування, проте отримав відмову. Банк додатково вимагає довідку за Порядком № 413 або форму № 12, що підтверджує участь в АТО/ООС чи в обороні України з 24.02.2022. Тобто, представники монобанку інтерпретують норми Закону у вигідний фінустанові спосіб: ділять військовослужбовців за ознакою мобілізований/контрактник, брав безпосередню участь у боях/не брав і т.і. У Монобанку вважають, що людина, яка підписала контракт, захищає країну (хоча і не бере безпосередньої участі у бойових діях) не має права на пільгове обслуговування.
P. S. Колеги по службі, які перебувають у такому ж статусі і подавали такі ж документи до інших банків, наприклад, УкрСибБанк, отримали позитивну відповідь
30 січня 2026, 12:29
Хочемо детально все перевірити
Залишили вам особисте повідомлення, для уточнення інформації
Hamstell 29 січня 2026, 18:48
Без мого дозволу monobank самовільно відключив вхід у застосунок по відбитку пальця та змінив ПІН-код. Жодних попереджень, жодних пояснень — просто поставили перед фактом.
Найгірше починається далі: для відновлення ПІН-коду банк вимагає увімкнути геолокацію на телефоні.
Я — діючий військовослужбовець, і мені прямо заборонено вмикати геолокацію наказами МО України з міркувань безпеки. Це не «примха», не «не хочу», а службове обмеження під час війни.
Фактично банк:
ігнорує реалії воєнного часу
не пропонує жодної альтернативної процедури ідентифікації
блокує доступ до власних коштів через вимогу, яку я фізично не можу виконати
Позиція підтримки — формальна й байдужа: «без геолокації нічого зробити не можемо».
Тобто захисник країни залишається без доступу до своїх грошей через шаблонний алгоритм.
Такий підхід — не клієнтоорієнтованість, а цифровий абсурд.
Банк, який не здатен адаптувати процедури для військових, втрачає довіру.

Monobank, війна триває. А ви поводитесь так, ніби її не існує.
monobankua 29 січня 2026, 21:03
Вдячні вам за наш захист🙌
Хочемо все перевірити.
Написали в особисті повідомлення, щоб уточнити дані
Ariy5 28 січня 2026, 21:20
Звернення:
До керівництва АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (monobank)
ПРЕТЕНЗІЯ
Звертаюся до вас з метою досудового врегулювання ситуації, що виникла через некоректне оформлення кредитного продукту (розстрочки) на мій рахунок.
Обставини справи:
Приблизно місяць тому, перебуваючи в екстреній ситуації, що вимагала термінового фінансового рішення, я намагався скористатися функцією розстрочки на фактичну суму витрат — 4 800 грн. Проте, через специфіку інтерфейсу додатка та мій емоційний стан, було активовано розстрочку на весь кредитний ліміт — 14 000 грн.
Порушення з боку банку:
Відсутність належного інформування: Перший платіж у розмірі 1 432 грн було списано автоматично без будь-якого попереджувального сповіщення. Я чекав на підтверджувальне Push-повідомлення чи SMS з умовами, але отримав доступ до графіка платежів лише після того, як операція вже була здійснена та кошти списані.
Помилка у предметі договору: Згідно зі ст. 229 ЦК України, правочин, вчинений під впливом помилки щодо істотних умов (суми зобов’язання), може бути визнаний недійсним. Моїм наміром було отримання кредиту на 4 800 грн, а не на 14 000 грн.
Обтяжливі обставини: Правочин було вчинено за екстрених обставин (ст. 233 ЦК України), чим банк фактично скористався, нав’язавши послугу на значно більшу суму.
Моя пропозиція щодо врегулювання:
Я займаю конструктивну позицію і не відмовляюся від реального боргу. Я пропонував і наполягаю на наступному:
Негайне повернення суми, яку я не замовляв (різниця між 14 000 та 4 800 грн), з мого балансу в рахунок погашення тіла кредиту.
Реструктуризація залишку (4 800 грн) у розстрочку на 12 місяців згідно з вашими тарифами.
Перерахунок комісій, оскільки я не мав наміру та фактично не користувався сумою понад 4 800 грн.
Ваша попередня відмова у реструктуризації є порушенням моїх прав як споживача. У разі відсутності позитивного рішення протягом 3 робочих днів, я буду змушений передати цю претензію до Національного банку України та Держпродспоживслужби для захисту своїх прав та перевірки додатка на використання недобросовісних методів продажу послуг.
monobankua 29 січня 2026, 14:59
Взяли запит у роботу — розглянемо 👌
Як тільки з’явиться інформація, одразу з вами зв’яжемось.
Tetiana1980 28 січня 2026, 20:16
Сьогодні Монобанк неочікувано знизив мій кредитний ліміт з 45 тис до 650 грн. Я тільки кілька днів тому завела на рахунок велику суму після продажу деяких коштовностей і це мало мене підтримати в складній фінансовій ситуаціі. А тут виявляется, що банк просто забрав мої гроші одномоментно, хоча я розраховувала виплачувати кредит частинами. І служба підтримки не надала ніяких конкретних пояснень, хоча я ніколи не прострочувала платежі і не маю негативної кредитної історіі. Я подала заяву на підвищення ліміту, але вона була відхилена. Тобто, банк може оперувати грошима на моєму рахунку, і я ніяк на це не можу повпливати. Навіть не знаю, що робити.
monobankua 29 січня 2026, 19:19
Вибачте, що підвели вас цією ситуацією 🙏
Ми вже все перевірили та повернули як було
Мари Владимировна 28 січня 2026, 12:53
Залишилась дуже задоволена обслуговуванням у чаті Моно. Оператори швидко та професійно допомогли з оформленням кредитного ліміту, все детально пояснили й підтримували на кожному етапі. Особлива повага та подяка операторам — Анастасії та Валерії💘
Щиро дякую, за можливість користуватись найкращим для себе банком.
monobankua 28 січня 2026, 15:04
Нам дуже приємно! Дякуємо, що поділилися своїми враженнями! :)
Anastasiia04 28 січня 2026, 5:44
Відділення за адресою: Київ, пр-т Бажана, 3-В
Звернулася до банку щодо переведення мене на звичайну чорну картку з платинової, оскільки картка була видана самим банком не по моєму проханню. По перше всі 600 грн які я накопичувала милями згоріли оскільки моно відмовилися мені їх переводити в кешбек. Хоча я знаю, що так роблять деяким клієнтам.
Після цього я захотіла закрити картку, і потім від співробітника моно банку відділу мсб почала отримувати образливі слова і як виявилося співробітник що обслуговував мене в чаті розголосив співбітнику мсб Гричаникову Олександру про те, що на моїй карті є кредит.
Після цих ситуацій я написала дві скарги і моно сказали, що не було розголошено персональні дані мої, але ж звідки Гричаников знав про мій кредит. Рішення всієї ситуації мені запропонували картину яка нікому і даром не потрібна. Банк повне дно, хто буде це читати, знайте, що вашу банківську інформацію розголошують співробітники банку в соцмережах своїх та обговорюють в діскорд, знаю це, бо бачила.
monobankua 28 січня 2026, 12:03
За результатами перевірки порушень щодо розголошення персональних або банківських даних з боку наших працівників виявлено не було.
Іван Манєв 27 січня 2026, 10:41
Поки що тільки позитив. Подобається, що банк не стоїть на місці і постійно розвивається. Загалом все досить просто і зрозуміло. Окрема подяка підтримці за швидкі відповіді
27 січня 2026, 12:23
Нам дуже приємно! Дякуємо, що поділилися своїми враженнями!
0Houston0 25 січня 2026, 17:09
Сегодня разговаривала с оператором Мирослава.Что могу сказать? Выдайте ей премию! Этот человек максимально душевный и приятный, мне очень было тяжело объяснить свой вопрос, но девушка просто на лету снимала с языка и вручала ответы расставив по полочкам. Я осталась очень довольна вашим обслуживанием, готова от вас принимать звонки в любое время) сам банк очень превосходный, пользуюсь уже давно, менять категорично не собираюсь. Очень удобный, почти везде нет комиссий, самая лучшая функция которую могли придумать только гении это передача денег через номер телефона и мое любимое развлечение «потряси ». Это очень удобно и легко. У меня мало слов что б описать восторг от вашего обслуживания и от вашего банка. В конце скажу, спасибо что вы есть)
monobankua 25 січня 2026, 18:57
Раді, що залишили приємні враження!
Дякуємо! :)

=)

Zakhar Bochkor 23 січня 2026, 13:41
Замовляв новий пластик
Отримав навіть подарунок на др якого не очікував
23 січня 2026, 16:11
Раді, що підняли настрій)
Дякуємо за відгук!😊
Мінфін
Відповідь адміністратора
27 січня 2026, 17:51
Відгук не зарахований (на 27.01.2026).
Користувач не надав докази на запит адміністрації сайту, які підтверджують, що він є клієнтом або користувався послугами даного банку.
IhorIshchyk 23 січня 2026, 12:04
Команда монобанка завжди оперативно опрацьовує звернення, такого теплого спілкування з Банком ви не знайдете ніде! Руйнують всі стереотипи про те що банки це довго і нудно 🥰
23 січня 2026, 15:47
Дякуємо!
Нам дуже приємно❤️
Liubov Petrova 22 січня 2026, 19:14
Хочу виразити вдячність за допомогу у неприємній ситуації з шахраями. Оператор Максим (табельний номер 11806) підтримав інформаційно, зібрав усі можливі дані шахраїв та переказав їх колегам. А в часі спілкування був чуйним, уважним та терплячим. Загалом, праця Максима була дуже професійна. Дуже вдячна йому за допомогу і таку рідку в наш час людяність. Прошу керівництво Максима звернути увагу на його роботу і нагородити його за старанне виконання обовʼязків.
23 січня 2026, 15:30
Такі відгуки надихають!
Дякуємо🫶🏻
Євгеній Куковеров 22 січня 2026, 8:43
Негативний досвід із Monobank. Оплатив худі, але товар не отримав, очікування триває вже понад пів місяця. Товар втратив для мене актуальність, забирати його не планую.
Менеджер магазину тривалий час не відповідає та ігнорує звернення, що робить ситуацію ще більш проблемною.
У такій ситуації я розраховував на підтримку банку, але Monobank жодним чином не допоміг у вирішенні питання. Єдина «порада» — звертатися до поліції. Це виглядає як повне самоусунення банку від захисту клієнта.
Затягування процесу, відсутність реальних дій та відповідальності з боку банку — абсолютно неприйнятний сервіс. Довіра до Monobank серйозно підірвана.
22 січня 2026, 12:40
Написали вам в особистих повідомленнях, для уточнення інформації
mileafredmm 19 січня 2026, 20:08
Скільки є досвіду роботи з Монобанком, стільки і досвіду з їх технічної підтримкою, і переважно цей досвід або просто негативний, або дуже негативний.
Гроші було знято через Apple Pay для безпечної оплати на сайті «Шафа» 3 січня. Замовлення скасували, гроші обіцяли повернути протягом 7 банківських днів. Після того як пройшло більше двох тижнів, а грошей так і не було зараховано (технічна підтримка шафи мовчить і звісно не в курсі де гроші, які були надіслані їм на рахунок — звинувачує в цьому НБУ або протерміновану картку, яка НЕ є протерміновою) а Монобанк, який радо рекламував послугу черджбек і розповідав байки про те, що завжди дбає про інтереси свої клієнтів, тепер відмовляється будь яким чином вплинути на транзакцію і пояснює це вигаданами обмеженнями, з ними ніяк не пов’язанами. Особливо смішно це чути після того, як в кол-центрі на десятий день після здійснення транзакції запевнили мене, що їм варто телефонувати після 15, і тоді в них зв’явиться можливість вирішити проблему і повернути гроші :)
Всі необхідні чеки, скріншоти переписок, скріншоти платежу були надіслані на вимогу банку, «фахівці» їх довго і ретельно розглядали, а потім прийшли до вражаючого висновку — гроші повернути неможливо, що робити не знають, можуть тільки дати пораду як спілкуватися з сайтом, до якого є претензії, або чекати грошей, можливо, колись у далекому майбутньому їх все ж таки віддадуть.

Дякую, монобанк, за вашу сумлінну працю і безумовно цінну пораду. Вкотре довели, що ви є банком, який не цінує свої користувачів і особв’язково кине їх в складній ситуації.

Жахливий сервіс.
monobankua 20 січня 2026, 19:42
Розуміємо, як це дратує — чекати на гроші без чіткої відповіді.
Нам справді шкода, що склалося таке враження про сервіс.

Оскільки оплата через SHAFA проходить як переказ на картку, за правилами платіжної системи ми не можемо оскаржити таку транзакцію (запустити чарджбек). Тому зараз робочий варіант — повернення безпосередньо від торгової точки.

Також перепрошуємо за некоректну інформацію про можливість оскарження, яку вам раніше надали. Наш оператор справді припустився помилки. Ми вже розібрали цю ситуацію в команді та провели додаткове навчання.

Шкода, що зіткнулися з такою ситуацією і сподіваємося, що питання з поверненням все ж вирішиться найближчим часом.
iliushkolina17 19 січня 2026, 16:38
Мій чоловік є чинним військовослужбовцем. Раніше він проходив службу за мобілізацією, наразі — за контрактом (без перерви у службі). До нас звернувся банк для оновлення даних та продовження пільг за кредитом, надали всі запитані раніше документи: контракт, форму А5 та витяг з наказу.
Однак тепер банк вимагає довідку за формою 12, мотивуючи це тим, що статус контрактника нібито змінює умови обслуговування кредиту, та стверджує, що «кредитні канікули» (звільнення від відсотків) доступні лише за наявності посвідчення УБД.
Хочу зауважити наступне:
Законодавча база: Згідно з ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», право на звільнення від нарахування відсотків, штрафів та пені мають УСІ військовослужбовці (мобілізовані, контрактники, резервісти) з моменту призову або зарахування до списків частини.
Відсутність дискримінації: Закон не робить різниці між мобілізованим та контрактником у питанні кредитних пільг на час дії особливого періоду/воєнного стану. Факт підписання контракту не є звільненням зі служби, а є її продовженням.
Щодо УБД: Наявність статусу УБД не є обов’язковою умовою для отримання пільг за цією статтею Закону. Головною підставою є саме факт проходження військової служби.
Документальне підтвердження: Нами вже надано витяг з наказу та форму А5, що є належним підтвердженням проходження служби згідно з роз’ясненнями НБУ та чинним законодавством.
Вимагаю переглянути рішення щодо надання пільг (звільнення від нарахування відсотків) моєму чоловіку на підставі вже наданих документів. Прошу надати письмове обґрунтування, якщо банк продовжує наполягати на формі 12, посилаючись на конкретні норми законодавства, які б обмежували права військовослужбовців-контрактників порівняно з мобілізованими.
19 січня 2026, 17:50
Вітаємо!
Написали вам в особистих повідомленнях, для уточнення інформації
Роман Шатохін 18 січня 2026, 11:30
Нещодавно звертався в підтримку Моно щодо встановлення ліміту на переказ коштів. Мав деякі проблеми і потрібно було збільшити ліміт. Вислухали ситуацію, допомогли, надали супровід з процесом переказу. Все чітко, своєчасно, з увагою до деталей. Оцінка 5+. Дякую 🤝
18 січня 2026, 12:25
Дякуємо за відгук, постараємось і надалі радувати вас! ❤️

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝