Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 липня 2020, 8:30

Японський ритейлер дозволив співробітникам працювати до 80 років

Японський ритейлер електроніки Nojima дозволить своїм співробітникам працювати до 80 років, скасувавши поточний граничний вік у 65 років. Частково зміна кадрової політики пов'язана з тим, що в майбутньому компанія може зіткнутися з нестачею робочої сили, пишет Nikkei Asian Review.

Японський ритейлер електроніки Nojima дозволить своїм співробітникам працювати до 80 років, скасувавши поточний граничний вік у 65 років.
Фото: vneconomictimes.com

Що обіцяють у компанії

Можливість працювати до 80 років отримають ті, хто цього захоче. Це право є у всіх 3000 співробітників компанії з Йокогами, включаючи продавців у магазинах.

Тим, хто вирішить залишитися на роботі після 65 років, запропонують щорічно продовжувати трудові договори. При цьому такі деталі, як умови роботи, оплата, ще розробляються. Надалі Nojima також розгляне варіанти збереження місць для співробітників, які готові працювати і після 80 років.

Читайте також: Робота на знос: що написано в новому проекті Трудового кодексу, і чому його називають «рабським»

Причина прийняття рішення

Населення Японії є найстарішим у світі — в 2006 році Японія стала першою країною у світі, у яких частка населення у віці 65 років і старше перевищила 20%. На тлі старіння і скорочення населення японський бізнес стикається з нестачею робітників.

З наступної весни інші японські компанії будуть змінювати свою політику так, щоб їх співробітники могли працювати до досягнення 70 років, підкреслює газета.

Приклад Nojima, яка встановила граничний вік для фахівців на ще більш високій планці, може підштовхнути інших гравців ринку роздрібної торгівлі, який сильно залежить від людського капіталу і змушений рахуватися з нестачею робочої сили в Японії. Деякі ритейлери вже рухаються в тому ж напрямку. Наприклад, токійська мережа супермаркетів Summit підвищила пенсійний вік своїх співробітників до 75 років.

Читайте також: Робоча обстановка: в 2020 році зарплати будуть підвищувати вибірково, а працювати доведеться більше

Nojima— один з найбільших в Токіо рітейлерів електроніки. На відміну від деяких своїх конкурентів, Nojima не покладається на торгових представників від виробників в своїх магазинах. Тому старші співробітники відділу продажів, що володіють великими знаннями про продукти та навичками обслуговування клієнтів, є цінним ресурсом для компанії.

Через пандемію коронавірусу, яка змусила компанії перевести співробітників на віддалену роботу, Nojima також розглядає організувати роботу з дому для літніх людей, щоб зменшити стрес від поїздок на роботу і довгих годин знаходження в магазинах.

Коментарі - 2

+
0
Aguayo
Aguayo
27 липня 2020, 9:20
#
«те, кто этого захочет», ну да, люди ж мечтают работать в ретейле в 65+ лет. Это называется «те, кто к 65 годам так и не заработал на старость» и вот это печально, для третьей экономики мира.
+
+34
Олександр Грицкевич
Олександр Грицкевич
27 липня 2020, 10:23
#
Це скоріше про робочу культуру Японії, ніж про зубожілих літніх людей.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися