Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2020, 17:10

Коли зарплати українців повернуться на докарантинний рівень

Кабмін розглядає два сценарії розвитку економіки України в найближчі роки – оптимістичний і кризовий. Як кожен з них може вплинути на рівень зарплат в Україні, йдеться в статті 24 каналу.

Кабмін розглядає два сценарії розвитку економіки України в найближчі роки – оптимістичний і кризовий.
Фото: central-ua.tv

Сценарії Кабміну з відновлення економіки

За прогнозами Кабміну, у разі вщухання Covid-19 економіка почне підніматися з колін вже восени, і в період 2021-2024 ВВП буде зростати приблизно на 5,4% щорічно.

Кризовий сценарій спрацює, якщо буде друга хвиля пандемії і поглибиться глобальна економічна криза. У такому разі ВВП України в 2021 році впаде десь на 5-7% і в 2022-2024 буде рости повільно – лише на рівні 2,5% щорічно.

Читайте також: Кабмін очікує більш помірного падіння економіки України, ніж МВФ

Але ще більш песимістичний прогноз щодо майбутнього економіки України дає МВФ. Він передбачає падіння ВВП на 8,5% в цьому році, а в наступному – зростання всього 1,1%.

Від чого залежить зростання зарплат

Всі ці сценарії відновлення економіки досить умовні, оскільки ситуація з коронавірусом в Україні змінюється дуже динамічно. Але треба серйозно враховувати відсотки ВВП, бо саме від цього залежить, чи буде зростати реальна заробітна плата в Україні, кажуть експерти.

Читайте також: У Центрі зайнятості розповіли, які зарплати зараз пропонують шукачам роботи

Відновлення в Україні докарантинного рівня зарплат відбуватиметься по мірі збільшення доходів підприємств. Це може тривати від трьох місяців до року.

Багато експертів називають ще менш оптимістичні терміни. Тому що падіння рівня зарплат було дуже істотним.

Читайте також: Зеленський: $250 — це маленька зарплата, але не бідність

На скільки знизились зарплати

За даними Держстату, протягом 2019 року середня зарплата українців стабільно зростала. І на початок карантину в березні 2020 року вона становила 11 446 гривень на місяць (у березні 2019 було 10 237 гривень).

Читайте також: Реальний прожитковий мінімум становить 4300 грн — міністр соцполітики

Але вже в квітні середня зарплата зменшилася майже на 10% до 10 430 гривень, а за травень показник буде ще нижчим.

Мінімалку планують підвищувати

У другому півріччі мінімальна заробітна плата має зрости. Про це заявила міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

«Я вважаю, що мінімальну зарплату вже з другого півріччя цього року потрібно підвищувати. Міністерство фінансів і Міністерство економіки проводять розрахунки, якою повинна бути ця зарплата. Те, що вона виросте не на 500 грн, це точно. Зараз прораховується, як цей мультиплікатор спрацює на країну», — сказала Лазебна.

Читайте також: Названо мінімальні зарплати в європейських країнах

Раніше повідомлялося

  • Середньомісячна зарплата цього року становитиме від 10 686 до 12 300 грн, а в наступному році збільшиться приблизно на 1200 грн. Такі дані містить консенсус-прогноз «Україна в 2020-2021 роках: наслідки пандемії», підготовлений Мінекономіки разом з представництвом ЮНІСЕФ в Україні.

Коментарі - 2

+
0
arhimandrit
arhimandrit
22 червня 2020, 17:34
#
Чудесные перспективы, ящетаю. зеленые профессионалы ведут страну в пропасть.
+
+26
oleg p
oleg p
22 червня 2020, 18:31
#
Тут першочерговий фактор коронавіруса і карантину...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися