Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 січня 2020, 16:14

Реальна зарплата в Україні зросте на 10% в 2020 році — міністр економіки

Купівельна спроможність середньої заробітної плати вже суттєво перевищила докризовий рівень 2013 року. Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр економіки Тимофій Милованов. 

Міністр зазначив, що зростання заробітної плати високими темпами відбувається вже четвертий рік поспіль. За перші 11 місяців 2019 року заробітна плата в реальному вимірі була на 9,6% вищою, ніж у аналогічному періоді 2018 року.

«З урахуванням високої ділової активності та попиту на ринку праці очікуємо, що темпи зростання реальної заробітної плати і в 2020 році залишатимуться високими — близько 10%», — прогнозує Милованов.

На його думку, від цього виграють ті українці, хто має кваліфікації, потрібні для галузей, в яких відбуваються інвестиції. Там будуть нові вакансії і більш високі зарплати.

Також збільшення зарплат буде зменшувати міграцію робітників ща кордон, а в певних галузях та певних регіонах, де є найбільший попит на робітників, люди будуть повертатись.

Читайте також: За підсумками 2019 року трудові мігранти перекажуть в Україну біля $11,5 млрд

«Зростання зарплат — погані новини для певного типу бізнесів. А саме тих бізнесів, де не відбувається інвестицій в розвиток продуктивності. Їхня собівартість робітників буде зростати. А прибутки падати. Тому що продуктивність працівників залежіть від місця роботи. В одній компанії створені всі умови для високої ефективності роботи, в іншій — нічого не зроблено. І ці компанії конкурують за тих самих працівників. Працівники підуть до компаній з вищою зарплатою. А вищу зарплату можуть платити ті, де працівник буде більш продуктивним», — прогнозує міністр.

Як зростали зарплати в 2019 році

Як писав «Мінфін», розмір середньої номінальної зарплати в жовтні 2019 року склав 10 727 гривень, що на 16,4% більше, ніж за аналогічний період 2018 року. 

  • Найвищі зарплати в жовтні отримували працівники, зайняті у сфері фінансів і страхування, — у середньому 19 571 гривень на місяць. 
  • Працівники ІТ-галузі в середньому отримували 17 057 гривень у жовтні. 
  • Найменші зарплати в Україні отримували працівники сфери охорони здоров'я. У жовтні лікарі отримали в середньому 7002 гривні. 

Коментарі - 2

+
0
Lefert
Lefert
2 січня 2020, 17:25
#
С учётом украинского экспорта и валютной выручки от этого, заробитчане- это вынужденная мера для Украины. Не будет заробитчан- валюты станет меньше, так что, так себе идея, уменьшать их количество, не разобравшись с торговым балансом.
+
0
Владимир Бойко
Владимир Бойко
3 січня 2020, 21:36
#
Температура по больнице нормальная ....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися