Минфин - Курсы валют Украины

Установить
vshapran
Виталий Шапран
Зарегистрирован:
5 октября 2011

Последний раз был на сайте:
16 апреля 2024 в 23:09
Подписчики (177):
Mikhail6759
Mikhail6759
54 года
rybnitska
rybnitska
DiGek
DiGek
Киев
swodnix
swodnix
torg879
torg879
20388156
Kyleta 12
Полтава
vetalmihey
vetalmihey
54 года, Запорожье
Romancho
Romancho
40 лет
24savage
24savage
ballistic
ballistic
3 года
nadiakema
nadiakema
Chronal
Chronal
все подписчики
экономист, финансовый аналитик
28 мая 2019, 15:02

Щасливого дефолту?

Днями український інформаційний простір означився шквалом обговорень, а чи потрібен Україні дефолт. Багато експертів та чиновників виступають і критикою дефолту, як дестабілізаційного явища. Втім, насправді з державним боргом в Україні не все гаразд, тому певну увагу цій темі варто приділити.

Що ми маємо?

У 2019 році Україна має витратити на погашення та обслуговування державного боргу 478,22 млрд грн, але цю цифру з моменту прийняття бюджету на 2019 рік вже кілька разів переглядали у бік збільшення. Плани на 2020 рік передбачають витрати на погашення та обслуговування у розмірі 321,32 млрд. грн, але, скоріш за все, і вони будуть збільшені. За попередніми оцінками, сума, яка повинна бути витрачена на погашення та обслуговування державного боргу у 2019 році, складатиме 12% від ВВП України або 46% від доходів державного бюджету. Звісно, частину цієї суми держава замістить новими ОВПД або іншими запозиченнями, але в цілому за обслуговування державного боргу у 2019 році доведеться сплатити щонайменше 123 млрд. грн – це більше 11% видатків державного бюджету і приблизно 6% від загальної суми державного боргу.

Ключова проблема в тому, що боргове навантаження на державний бюджет досить високе і має тенденцію до зростання. А Міністерство фінансів поставлене у ситуацію, коли не може не позичати, заміщуючи старі борги новими. На мій експертний погляд, Мінфін досить професійно керуєдержавним боргом, застосувавши кілька вдалих рішень.

По-перше, так зване пільгове фінансування від МВФ, Світового банку, Європейської комісії та інших західних кредиторів дозволили нам скоротити витрати на обслуговування держборгу, у т.ч. за рахунок стабільної гривні. По тому ж кредиту МВФ Україна сплачує відсотки приблизно у тричі менші за ринкові, по кредиту від Єврокомісії – відсотки менші за ринкові у 4-5 разів.

По-друге, валютні ОВДП, які було розраховані на внутрішній ринок, дозволили Мінфіну позичати на внутрішньому ринку у 1,8-2 рази дешевше ніж на ринку євробондів. Певною проблемою для України є занадто велика дохідність по ОВДП у національній валюті, але і тут потрібно дивитись на структуру їх портфеля за власниками. Станом на 28.05.2019 р. портфель ОВДП мав наступну структуру:

• 337,09 млрд грн (або 43,5%) – у власності НБУ. З початку 2019 року вкладення НБУ в ОВДП скоротились на 11 млрд грн.НБУ більше не купує ОВДП, а виплата відсотків по частині ОВДП в портфелі НБУ прив’язана до поточних темпів інфляції;

• 360,92 млрд грн (або 46,6%) – у власності банків. Тут важливо розуміти, що на вказану дату ОВДП на суму 325 млрд грн ОВДП належало саме банкам з державною часткою, тобто 90% ОВДП, які знаходились у власності банків, були у власності держбанків, що, як правило, було наслідком їх докапіталізації.

• Інші 9,9% ОВДП належать фізичним, юридичним особам та нерезидентам (5,4%). Станом на 28.05.2019р. нерезидентам належало ОВДП 41,429 млрд грн і спроби ЗМІ роздмухати проблему нерезидентів, м’яко кажучи, не витримують жодноїкритики, оскільки їх частка досить мала.

Вдосконалити майже досконале

​Дефолт для України, в нашому конкретному випадку, –це недієві та малоефективні ліки, які скоріш за все тільки нашкодять пацієнту. Такий висновок я роблю, виходячи зіструктури державного боргу. По ОВДП Мінфін не зможе об’явити дефолт, оскільки цей дефолт нічного не дасть: це дефолт перед самим собою (нагадаю, що на 28.05.2019 85,5% ОВДП належить НБУ і держбанкам). Під потенційний дефолт підпаде приблизно 11-12 млрд доларів, частина цих грошей – кошти МВФ, які і так обходяться нам втричі нижче за ринкову вартість.

В підсумку, за таку невелику суму ми знищим кредитний імідж держави і більше нічого не зможемо взяти в борг на зовнішніх ринках в найближчі роки. Більше того, такими діями ми позбавимо себе можливості брати у борг через механізм пільгового найдешевшого фінансування.

Досить спірним є і сам крок дефолту перед МВФ. Гарна кон’юнктура зовнішніх ринків у 2019 році і приплив валюти в Україну можуть дати можливість Україні просто припинити програму з Фондом та повернути йому фінансування. Звісно, при цьому ми втратимо частину ЗВР, але це буде відбуватись без знищення кредитного іміджу і, можливо, без глибоких девальваційних шоків.

Взагалі, гострота необхідності отримання чергового траншу від МВФ може залежати від того, з яким багажем Україна увійде у 2020 рік, особливо мене цікавлять ціни на новий врожай зернових у 2019-2020 рр. та ймовірність втрати російського газового транзиту. Може статись так, що дефолт перед МВФ буде виглядати як безглуздий постріл в ногу.

І все ж, я би зробив кілька кроків для того, щоб покращити вплив держборгу на економіку країни:

1. Потрібно добре попрацювати над зниженням вартості запозичень, при чому ринкову частину валютних запозичень, що зроблені через євробонди, можна заміщувати саме пільговим фінансуванням від МВФ, Світового банку та ЕС.

2. Я б рекомендував повернутись до ідеї позик на ринку євробондів під гарантії уряду США та (або) ЄС. Це дозволяло збивати дохідність по нашим облігаціям у 3-4 рази, і одночасно не так напружувало наших західних партнерів, оскільки гарантії – це ж не фінансування.

3. Потрібно значну увагу звернути і на те, що ЄЦБ все ще підтримує ставки, нижчі за Федрезерв, і скоріш за все така тенденція буде довгостроковою. Тому краще менше позичати у доларах і більше у євро, до того ж, вже помітна частина нашої зовнішньої торгівлі прив’язана до зони обігу євро.

4. Я би менш активно кликав на ринок ОВДП фізичних осіб, а відновив практику залучення коштів від населення через казначейські зобов’язання. Їх можна було б оформлювати у документарній формі та робити іменними, що значно знизило б залежність населення від тарифів зберігачів, та витягло б гроші з-під матраців.

5. Також потрібно менше говорити про дефолт, особливо у закордонній пресі. Самі такі розмови, навіть не на державному рівні, виконанню пунктів 1-3 сприяти не будуть. Бажано, щоб не тільки Мінфін та НБУ, але йінші гілки влади підтвердили публічно готовність до обслуговування боргів і разом працювали над зниженням їх вартості і збільшенням їх строків.

Віталій Шапран

Головний експерт Ради НБУ

Просмотров: 4620, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 44

+
+69
AleksandrBank
AleksandrBank
28 мая 2019, 16:29
#
«По-перше, так зване пільгове фінансування від МВФ, Світового банку, Європейської комісії та інших західних кредиторів дозволили нам скоротити витрати на обслуговування держборгу, у т.ч. за рахунок стабільної гривні. По тому ж кредиту МВФ Україна сплачує відсотки приблизно у тричі менші за ринкові, по кредиту від Єврокомісії – відсотки менші за ринкові у 4-5 разів.»
«1. Потрібно добре попрацювати над зниженням вартості запозичень, при чому ринкову частину валютних запозичень, що зроблені через євробонди, можна заміщувати саме пільговим фінансуванням від МВФ, Світового банку та ЕС.»


— эти пункты правильны и возможны только при реализации реформ, на которых строится сотр-во с МВФ и т.д. другими орг-ми. Коррупция, нежелание уходить с потоков, порука, суды которые не меняются у нас и принимают самые феерические решения, желание поставить своих людей на ключевые места чтобы себя обезопасить и т.д. не дает или тормозит доступ к таким финансам.
+
+24
bonv
bonv
29 мая 2019, 12:05
#
В основі передвиборчої кампанії Зеленського лежала ідея про те, що оскільки він нікому нічим не зобов'язаний, він зможе викорінити хронічну корупцію в Україні. Те, як Зеленський вирішуватиме давній спір українських властей з Коломойським, стане показником того, чи зможе він виконати свою передвиборчу обіцянку звільнити країну від влади олігархів, які чинили потужний вплив на політику України з моменту здобуття нею незалежності в 1991 році. Це також стане перевіркою для відносин України із західними урядами, які не хочуть бачити, як їхні гроші розсіюються всередині бізнес-імперії Коломойського. Хоча Коломойський стверджував, що не буде «тіньовим лідером і сірим кардиналом», він відкрито висловлював надію на те, що Зеленський звільнить тих чиновників Нацбанку, які стояли за націоналізацією «Приватбанку». Це було ще до його повернення з вигнання. Коментуючи тривогу Заходу щодо повернення Коломойського, колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більдт написав у Twitter: «Якщо він не дотримуватиметься обережності, це може призвести до краху Зеленського. Селективна реолігархізаціия стане для України катастрофою».
+
+30
bonv
bonv
29 мая 2019, 12:25
#
Боротьба з корупцією у нас тепер досягла таких висот, що вже ніяких хабарів ні на що не вистачає
+
0
Elena1997
Elena1997
29 мая 2019, 21:35
#
Спасибо командам Януковича и Порошенко.
+
+24
mary27
mary27
29 мая 2019, 22:40
#
Скоро будет «спасибо жителям Кривбаса»)
+
0
bonv
bonv
30 мая 2019, 23:05
#
Олена1997  дякувати не вміє - вміє тільки нити:)
Немає дефолту - ниє. Буде  дефолт- продовжить нити..
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
3 июня 2019, 11:29
#
Слушайте, а не надоедает? Всё время всё сводить к политике?
Народ, как оголенный нерв нынче.
Спросишь «который час?», а тебе в ответ: «сволочи страну разворовали» и понеслось.
Одно и то же.
Уже всем на форуме понятно кто и каких взглядов. :-)
+
0
bonv
bonv
3 июня 2019, 12:34
#
Запитайте це у того хто розказує нам що дефолт це добре для українців.. І що треба рівнятися на Венесуелу з 6-8 баксів зарплати за місяць..
А нитики це призначення «Олен».:)...
+
0
Elena1997
Elena1997
3 июня 2019, 13:19
#
Из команды Зеленского кто-то говорил про дефолт ?
+
0
bonv
bonv
3 июня 2019, 13:38
#
Засновник зе-команди, БЕ.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
5 июня 2019, 8:54
#
Колесо самсары...
«И в сотый раз я все начну сначала, пока не меркнет свет, пока горит свеча!» (с)
+
0
Tisha ™
Tisha ™
29 мая 2019, 8:19
#
«особливо мене цікавлять ціни на новий вражай зернових у 2019-2020 рр.» А тем временем, цена на пшеницу на СМЕ стремительно летит вверх, отыграв за три недели почти 13-ти недельное предыдущее падение. См график — пшеница на СМЕ
+
+15
Виталий Шапран
Виталий Шапран
29 мая 2019, 20:02
#
Это сезонное - склады пустеют - зерно дорожает.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
29 мая 2019, 22:49
#
Да как сказать, сезонные паттерны такого роста не предвещали. Сезонные паттерны (график).
+
+30
bonv
bonv
29 мая 2019, 11:59
#
Погоджуюсь з висновками Віталія і про дешевші транші які заміщатимуть взяті раніше дорожчі, і про стимуляцію населення, витягувати накопичення у валюті з матраців та 3 л банок для росту економіки.
+
0
mary27
mary27
29 мая 2019, 13:50
#
Про казначейские обязательства «а ля Янукович» не раз до того писал Кирш.
Но МВФ почему-то против.
+
0
Виталий Шапран
Виталий Шапран
29 мая 2019, 20:01
#
МВФ против потому как предлагали в документарной форме на предьявителя. Я против тоже. Нужно в док форме но именные, т.е. что бы был реестр и при утрате - краже серт. владелец мог его востановить. Это просто идеальный инструмент для физиков, т.к. доллары в сейфах и в подушках могут украсть, а тут 100% гарантия.... Просто этого не понимают те кто никогда не работал в банковской рознице :( а вот если на прдьявителя то тут да - это я бы сказал вообще Колумбия какая-то тут еще и под FATF можно попасть
+
0
mary27
mary27
29 мая 2019, 22:37
#
Что-то вроде именного депозитного сертификата?
Теперь понимаю)
+
+41
mary27
mary27
29 мая 2019, 14:02
#
Приятно читать аналитику от умного человека.
И жаль, что в руководстве страны теперь нет людей, способных эту аналитику понять.
+
+30
bonv
bonv
29 мая 2019, 14:09
#
Коломойський прагне реваншу і тому очі засліплені а зе продовжує розважати народ замість реальних дій..
+
0
Elena1997
Elena1997
29 мая 2019, 21:41
#
Мари27, в кабмине Гройсмана-Яценюка нет людей, способных понять эту аналитку ? 
Или среди депутатов Народного фоонта и бепепе нет таких людей ? 
Боже, кто страной правит пять лет :)
+
+39
mary27
mary27
29 мая 2019, 22:39
#
Мадам, проснитесь.
Яценюк давно не премьер, и даже не госслужащий.
А Гройсман сложил с себя полномочия.
Уже не правит.

А вы так и остались в прошлом)
+
0
Elena1997
Elena1997
30 мая 2019, 1:04
#
В Украине действует принцип непрерывности власти. Пока нет нового кабмина — работает старый.

Учите матчасть, мари27.

Очень жаль, что в действующем кабмине Яценюка-Гройсмана нет людей, которые понимают эту аналитику. Не удивительно, что Украина стала самой бедной страной Европы.
И, конечно, очень жаль, что в т.н. коалиции ВР, пока еще действующей, также нет таких людей, ведь именно они голосуют за поинятие законов своим т.н. большинством
+
+15
mary27
mary27
30 мая 2019, 18:13
#
Что мне в вас нравится, Elena1997, так это постоянство:
При любом режиме вам будет плохо и вы будете скiглiть)

Проблема не в президентах, министрах и депутатах, а в вас)
+
0
Elena1997
Elena1997
30 мая 2019, 20:50
#
Жаль что в руководстве страны теперь нет людей, способных эту аналитику понять. ( мари27 )

Да, мари, жаль, будем надеяться , что с формированием нового кабмина после выборов в ВР, появятся ;)
+
+15
mary27
mary27
30 мая 2019, 21:12
#
Ага, «скiнчилась єпоха бiдностi» (с).
Порошено, Яценюк, Гройсамн уже не мешают.

А вы все так же будете стонать и ныть)
+
0
Elena1997
Elena1997
21 августа 2019, 21:50
#
Конец августа, а кабмин тот же. Как они, научились понимать аналитику ? :)
+
0
bonv
bonv
30 мая 2019, 23:11
#
Україна тільки відривається від удушливих обіймів росії.. і при цьому активно євроінтегрується. Попри військову агресію раші та втрати більше 20% ВВП... 
Ти маєш найновішу ссилку, що Україна сама найбідніша країна Європи?
Чекаю на ссилку Олено, щоб не бути як завжди брехухою-балаболкою:)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 мая 2019, 10:32
#
Я прошу прощения. Если это не гос. тайна.
А можно в реальных цифрах озвучить?
«По тому ж кредиту МВФ Україна сплачує відсотки приблизно у тричі менші за ринкові, по кредиту від Єврокомісії – відсотки менші за ринкові у 4-5 разів.»
Это сколько? 1-2% годовых?
+
0
Виталий Шапран
Виталий Шапран
30 мая 2019, 10:58
#
ЄК надає нам позики під ту саму вартість за якою позичає на ринках сама 1% або меньше, МВФ має стандартну процедуру розрахунку ставки погугліть сайт фонду але приблизно буде 2-3%
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
3 июня 2019, 8:37
#
Спасибо за инфо. Действительно очень интересные ставки, а особенно для Украины.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 мая 2019, 10:48
#
«5. Також потрібно менше говорити про дефолт, особливо у закордонній пресі. Самі такі розмови, навіть не на державному рівні, виконанню пунктів 1-3 сприяти не будуть»
Собака лает, а караван идет.
Зачем государству хоть как-то реагировать на слова человека, который к власти не имеет никакого отношения? Господин Ко у нас разве министр финансов или?
Наоборот надо такое игнорировать.
Иначе это базарщина. Я сказал, а ты сказал.
Есть офиц. позиция государства через ее представителей (Минфин, НБУ и пр.) - их тишина говорит о том, что такой сценарий никто не рассматривает.
А вот как раз реагировать на слова Господина Ко - это как раз показать, что у нас не него ориентируются и еще слушают. Кто он вообще такой?
+
+16
Виталий Шапран
Виталий Шапран
30 мая 2019, 11:02
#
Правильне питання, але реагують на нього спершу не державні установи, а приватні інвестори у наші євробонди та овдп, тобто реагує ринок, ми лише пояснюємо тим хто реагує, чому дефолт є невигідним для краіни
+
0
mary27
mary27
30 мая 2019, 18:14
#
«государству хоть как-то реагировать на слова человека, который к власти не имеет никакого отношения?» - как это «не имеет никакого отношения»?
Это хозяин преЗЕдента.
Весь аппарат - его люди.
+
0
Elena1997
Elena1997
30 мая 2019, 20:53
#
Порошенко - один из создателей ПР и дал добро на приватизацию двух обл.энерго ДТЭКом. Значит, Ахметов хозяин прошлого президента.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
3 июня 2019, 8:41
#
Ну, раз он «хозяин», то обычно «хозяева» в тени остаются, а вот их «слуги» уже вкидывают в уши обывателей. Что это за хозяин, который сам должен всем и всё рассказывать? Не комильфо.
+
0
mary27
mary27
3 июня 2019, 18:00
#
Простое человеческое тщеславие?)

Слуги кстати активно рассказывают.
+
0
bonv
bonv
3 июня 2019, 18:01
#
Долго в изгнании.... Соскучился беня о славе:)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 мая 2019, 10:50
#
«4. Я би менш активно кликав на ринок ОВДП фізичних осіб, а відновив практику залучення коштів від населення через казначейські зобов’язання.»
Это а-ля ваучеры из 90-х?
+
+15
Виталий Шапран
Виталий Шапран
30 мая 2019, 11:07
#
Ні, це щось на зразок казначейських зобовязань уряду сша тільки іменні і у документарній формі, щоб не було витрат на зберігачів. Якщо проводити аналогіі із іншими цінними паперами то ближче за депозитний серт. Банку.
+
0
Artem Voloshin
Artem Voloshin
2 июля 2019, 19:52
#
Каежтся что с корупцией в стране вообще все отлично
+
0
Дмитрий Горунов
Дмитрий Горунов
21 августа 2019, 13:33
#
«5. Також потрібно менше говорити про дефолт, особливо у закордонній пресі.»
Вопрос может немного наивный, но каким образом можно повлиять на заграничную прессу?
+
+2
SAndreyS
SAndreyS
21 августа 2019, 14:08
#
Дмитрий, тут имеется ввиду - меньше нашим официальным и другим влиятельным лицам говорить о дефолте со СМИ.
А если и говорить, то с позиции - дефолта недопустим.
+
0
Дмитрий Горунов
Дмитрий Горунов
21 августа 2019, 15:10
#
Андрей, спасибо, теперь понял. Тогда да, действительно нужно такую риторику нашим держать
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться