В украинских рестораторах сегодня паника: мол, молодежь от 18 до 22 лет уедет за границу — и кто тогда будет подавать кофе, гамбургеры и яичницу? Прогнозируют кадровый голод, а то и стагнацию рынка. Действительно ли проблема в отъезде молодежи, рассказал эксперт по публичным коммуникациям Андрей Черников. «Минфин» выбрал главное.
Рестораны закрываются из-за выезда молодежи. Почему бы не нанять официантов 50+
Кто работает в ресторанах
Если вы хотя бы пару раз были в странах Европы — Испании, Италии, Греции — то замечали: там официанты, в основном мужчины, могут быть и в возрасте 60+. Это никого не удивляет. Напротив, придает ресторану характер и теплоту.
С ностальгией помню маленький рыбный ресторанчик в итальянской провинции. Там все — от повара до официанта и даже мойщика посуды — были пожилыми мужчинами. Или кафе в Барселоне: шеф-повар — женщина под 80, ее муж — официант. И чтобы попасть в заведение на шесть столиков, приходилось выстоять очередь.
И вот теперь украинские рестораторы вздыхают: молодежь уезжает, и кто будет работать? Хочется иронически спросить: а разве нет иного выхода? Разве проблема не в том, что именно бизнес привил нам представление: обслуживать должны только юные девушки с улыбкой и ребята, похожие на модели?
Кафе и рестораны — это что? О красоте официанта или о вкусе и атмосфере? В Европе меня обслуживали люди старше меня на 10−15 лет, а то и больше. И знаете, я выжил. Не просто выжил — получил удовольствие от профессионального сервиса и ощущение настоящего дома.
В Украине же официанта 50+ почти не встретишь. Однажды я видел — во Львове. И все. И вот теперь, когда молодежь массово ищет возможности за рубежом, возможно, пора пересмотреть собственные стандарты? Потому что хороший сервис мало общего с возрастом или «картинкой». Он о другом — об опыте, уважении и настоящем умении работать с людьми.
Комментарии - 31
Ні, зі зрозумілих причин як раз 50+
В Україні стараються тримати високий рівень сервісу за рахунок низької оплати та рабських умов персоналу, який працює неофіційно не оформлений по 12+ годин, відповідно людина в 50+ не витримає цієї «гонки», ще й обманути важче. Нехай не ниє бізнес, а врахує реалії. Реальна купівельна спроможність населення знижується, інфляція, зменшення кількості відвідувань кафе та ресторанів плюс сезонність, тераси і площадки на вулицях закриваються. Про війну не забуваєм, чи від Києва відійшла, а далі «трава не рости». Залишаться дешеві забігайлівки і дорогі ресторани решта буде помирати. Ось такі реалії.
Аби так податки платили як ниють. Goga/Gaga оштрафована на 7 млн. грн…
Ну че ж занадто очевидно, бо в тих кому 50+ як правило є діти і сім`я, а значить в них запити по зп мають бути оптимальні, вони не будуть вже спину гнути за три копійки як голодна молодь, плюс тими кому за 50+ трохи складніше (в контексті бізнесу) управляти, вони роблять часто так як звикли, а не так як треба, ну і такі офіціанти не будуть терпіти погане ставлення керівництва, тому офіціантів 50+ якби по суті і немає, інша справа молоді голодні, готові за три копійки працювати (підпрацьовувати), але навіть для молодих робота офіціантом це швидше тимчасова зайнятість.
В більшості ресторанів саме вони і працюють
в мед.справочнике псих.заболеваний такой термин есть.
і не паритись та завжди була можливість закрити вакансію за пару днів.
Війна принесла багато змін і у бізнеса всього два варіанти:
— або пристосуватися;
— або закритися.
Назвіть хоч один закрившийся ресторан.
Уряд України оновив порядок перетину державного кордону для громадян України чоловічої статі у віці від 18 до 22 років включно.За оновленими правилами громадяни цієї категорії мають право виїжджати за кордон під час дії воєнного стану.
Це офіційна інформація
https://mvs.gov.ua/news/roziasnennia-shhodo-viyizdu-za-kordon-colovikiv-vikom-18-22-rokiv-vkliucno
А те що ти написав
Віледж продовжує підбивати підсумки 2024 року. Ми зібрали заклади, які запустили у Львові впродовж цього року. Тепер розповідаємо про найбільші закриття в Україні: Києві, Львові, Одесі й інших містах.
80 ресторанів, кав’ярень і барів, які закрили за 2023 рік у Києві
З тексту зрозуміло що ресторани не тільки закриваються, але і відкриваються. Але це взагалі не має жодного стосунку до теми статті про нібито закриття ресторанів через виїзд молоді. Уявляєш, ресторани можуть закритись з інших причин🤣
До слова скільки ресторанів закрилось в Німеччині (в якій за легендою ти нібито мешкаєш)? Це теж через те що молоді дозволили виїзджати за кордон?
Якщо ж платити мінімальну та ще й не завжди «білу» зарплату, то крім випускників шкіл, що не знайли більш оплачуваної роботи або студентів, яким потрібні кишенькові гроші — ніхто на таку роботу не предентуватиме…
В том же премьер-палаце, 10к ставка у официантов, тем не менее- там война за место.
тем не менее — там война за место.»
Хай «воюють» — тільки щоб без жертв…
Зарплата касира в «АТБ» в Україні варіюється і за даними
на кінець 2024 року, була від 14 000 до 29 000 грн.
Молодший приймальник товарів на вересень 2025 року — від 16 400 до 19 600 грн.
Довідково, Прем'єр-палац у Харкові всього один і його закрили після
влучання та всіх офіціантів звільнили — «відвоювались»…
А от праююих зараз магазинів АТБ більше 60…
«Отсылка была в киевскому…»
Прилетить «подарунок від росіян» - закриється й київський прем'єр-палац.
Уявляю оце щоб в 1943 країна обговорювала «проблему» нестачі офіціантів в ресторанах.
Кому що. Жах.
Трампу та в ЄС, напишіть хай офіціантів в ресторани пришлють, бо ми…