Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 вересня 2019, 7:00

Біржа позик

P2P кредит від англійського «peer-to peer» або «person to person» буквально означає кредит від персони до персони. По суті, це сервіс, який дозволяє приватним інвесторам кредитувати підприємців без участі банку.

В загальних рисах механізм такого кредитування виглядає наступним чином:

1) інвестори та позичальники реєструються на спеціалізованому віртуальному майданчику;

2) потенційні позичальники виставляють заявки на отримання фінансування для своїх проектів з описом мети залучення коштів, деталей проекту, застави або іншого забезпечення, очікуваної дохідності та термінів повернення грошей (приклади зустрічаються найрізноманітніші — від купівлі нових кавових машин в кафе до закупівлі товару в Туреччині для подальшого продажу на столичних ринках)

3) інвестори отримують доступ до заявок і обирають проект для фінансування з урахуванням власних уподобань, заявленої відсоткової ставки, термінів кредитування і рейтингу позичальника. Підприємці можуть отримати фінансування як від одного інвестора, так і від декількох;

4) коли проект збирає на платформі необхідну суму, угода щодо фінансування здійснюється;

5) після того, як інвестор знайшов відповідну заявку (або декілька), з посередництвом P2P платформи укладається кредитний договір. Посередник бере за свої послуги комісію — найчастіше, відсоток від суми позики.

Для оцінки ризику за тим чи іншим позичальником P2P сервіси, як правило, перевіряють його кредитну історію, надану їм інформацію про бізнес і цілі залучення коштів, а також оцінюють ризик неповернення коштів (дефолту). Залежно від отриманих від позичальників даних, кожній заявці присвоюється рейтинг, від якого в свою чергу залежить відсоткова ставка і, як наслідок, дохідність для інвесторів. Чим вище ризик — тим вище очікувана дохідність, і навпаки.

Перші приклади

В Україні P2P кредитування — це досить молодий сегмент ринку, тому компаній, які надають подібні послуги, не так вже й багато. «Мінфін» розібрався в умовах, які пропонують клієнтам лідери ринку.

Існуючі P2P майданчики надають своїм користувачам різні можливості і умови. Одні спеціалізуються на споживчих кредитах, інші — на позиках виключно для підприємців.

Наприклад, власник приватної автомайстерні може отримати короткостроковий кредит на суму 15 тис. грн. для закупівлі необхідних деталей або матеріалів. Інвестор від виконання такої заявки може отримати дохід в розмірі 20-30% від вкладених коштів. Залежно від того, яких масштабів бізнес веде позичальник, доступна сума кредиту може варіюватися в межах від 5 тис. до 500 тис. грн.

P2P майданчик

Мінімальна

сума інвестиції

Мінімальна/максимальна сума кредиту

Дохідність

Терміни інвестування

Гарантії

Finhub (споживчі кредити/кредити для бізнесу)

500 грн.

5100/20 000 грн.

від 20% річних

3-12 місяців

-

AFA (кредити для бізнесу)

10 000 грн.

до 500 тис. грн.

10%-20% річних

-

Застава

MOCash (кредити для бізнесу)

1 000 грн.

50/500 тис. грн.

25-35%

річних

6-18

місяців

Передбачена можливість страхування інвестицій

Finstream (кредити для бізнесу)

-

від $2000

Індивідуально, залежно від конкретного проекту та термінів

Визначає інвестор

Застава

Дохідність

Представлені на українському ринку P2P майданчики зараз обіцяють інвесторам дохідність від 20% до 35% річних, залежно від ступеня ризику.

Відзначимо, що Р2Р платформа може впливати на ставку залучення коштів за результатами оцінки кредитного рейтингу клієнта. Якщо позичальник вже має непогашені борги, система найімовірніше вкаже на підвищений рівень дефолту і встановить найвищу ставку.

Якщо кредитор любить «гратися з вогнем», він може обрати заявку, де рівень річного доходу становить близько 120%, але ризик неповернення в такому випадку — майже 20%.

Переваги

Однією з головних переваг P2P кредитування є максимально спрощений і скорочений шлях, який проходять гроші від кредиторів до позичальників. При цьому кошти інвесторів вкладаються не в безлику організацію. Навпаки — інвестор знає кому, під яку заставу, і на яких умовах дає гроші.

Завдяки тому, що більшість операцій автоматизовано, зменшуються витрати на організацію процесу кредитування.

До того ж, умови кредитування на P2P майданчиках більш гнучкі, ніж у банків. Позичальник самостійно вказує необхідну йому суму, мету залучення коштів і термін, на який йому потрібні гроші. Звичайно, немає гарантій, що гроші будуть отримані, але, якщо відносини з банками не складаються — це прийнятна альтернатива. Приватні інвестори, на відміну від банків, розглядають заявки, виходячи з власного «апетиту до ризику», фінансових можливостей і розуміння того чи іншого напрямку бізнесу.

Ще один плюс полягає в тому, що кожен інвестор може профінансувати не одну, а відразу декілька заявок. Таким чином портфель кредитів можна диверсифікувати. В результаті кредитор ризикує втратити тільки частину своїх грошей в разі неповернення кредиту одним з позичальників.

У будь-якому випадку, для приватних підприємців цей спосіб залучення грошей вигідний, так як ставки за P2P кредитами часто нижчі, ніж наприклад, за мікропозиками від МФО.

Ризики

Не дивлячись на переваги, P2P — це ризиковий вид інвестування. Так, деякі сервіси вимагають забезпечувати кредити запорукою, але в більшості своїй мова йде про беззаставне кредитування. У разі дефолту ймовірність втрати грошей інвесторами дуже висока. Що ж в цьому випадку пропонують компанії, що забезпечують роботу Р2Р платформ? Як правило юристи компанії беруть на себе роботу з боржниками, або ж компанія передає заборгованість колекторським агентствам.

Ризики можна знизити, якщо сформувати портфель кредитів. В такому випадку дефолт одного-двох позичальників не призведе до зниження загальної дохідності і втрати коштів. Деякі світові майданчики навіть дозволяють автоматично формувати портфель кредитів. В цілому практика показує, що очікувані втрати в разі дефолтів складуть близько 5-7% інвестованих коштів. Навіть з урахуванням цього показника підсумкова дохідність портфеля приватних кредитів може скласти близько 20%, що перевищує дохідність банківських депозитів в гривні.

Світові обороти

У світі P2P кредитування почало активно розвиватися в 2005 році.

За 2005-2006 роки у Великобританії і США перші такі компанії видали позичальникам більше $13 млрд.

Проте, перші сервіси мали багато недоліків і несли занадто високі ризики для приватних інвесторів. Як результат — високий рівень неповернень і розчарованих інвесторів. Але механізми відбору клієнтів постійно удосконалюються. У деяких випадках платформами створюються додаткові фонди гарантування або використовується послуга страхування фінансових ризиків.

До того ж у інвесторів з'явилася можливість отримувати значно більше інформації про позичальників, ніж це було раніше. Уже в 2016 році ринок прямого фінансування в світі виріс до $64 млрд.

В Україні ж Р2Р кредитування з'явилося порівняно недавно. Проте, зростає шаленими темпами.

Всього за пару років сфера прямого кредитування в Україні показала обсяг в 5 млрд. грн.

Зараз Р2Р — найдинамічніший сегмент кредитування в світі. Середньорічний темп зростання перевищує 120%. За прогнозами Transparency Market Research, до 2024 р обсяги Р2Р кредитування досягнуть $897,85 млрд.

Коментарі - 8

+
+163
54022684
54022684
19 вересня 2019, 10:57
#
Https://forum.finance.ua/topic213521.html?start=9000
Сам с финхабом «играл». Со своих 5000 еле-еле с опозданиями получил за год ~10% профита, и это я еще хорошо отделался, у многих большие убытки. Кто заинтересовался и хочет попытать удачи в этом деле, советую тщательно почитать форум по ссылочке выше.
+
0
lika197
lika197
19 вересня 2019, 21:07
#
Да, в США этот рынок тоже не успешно развивается, много, много дефолтов
+
0
PetrLund
PetrLund
19 вересня 2019, 23:19
#
Спасибо. А то как не ПАММ парят, так P2P-кредитование.
+
+42
bonv
bonv
19 вересня 2019, 13:01
#
Муж собирается на работу и спрашивает жену:
- Ты мой пиджак почистила?
- Да, дорогой.
- А брюки?
- Разумеется, дорогой.
- А ботинки?
- А у тебя и там карманы есть?
Инвестиции:)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
19 вересня 2019, 13:01
#
История о том, как некоторые «ушлые» люди хотят воспользоваться Вашими деньгами, а может Вам повезет и вы получите свой доход 10-20% годовых, вот только зачем за такие проценты играть в «лотерею» и нервы портить, когда есть более надежные инструменты.

А хотите рисковать и заработать за год 100%+, открывайте бизнес и продукте, перед этим тщательно все проанализируйте.
+
+12
bonv
bonv
19 вересня 2019, 13:04
#
Известно, что в науке большие деньги не делаются.
Это можно доказать и математически.
Используем две аксиомы:
1: Knowledge is Power.
2: Time is Money.
Если в формулу мощности
Work
--------- = Power
Time
подставить
Knowledge = Power и Time = Money
получим
Work
---------- = Knowledge
Money
Отсюда следует формула успеха :
___________________________________
Work
---------------- = Money
Knowledge
___________________________________
т.е. при знаниях, стремящихся к нулю, деньги бесконечно
возрастают, и наоборот. А объем работы при этом большого
значения не имеет.:)))..
+
+22
Oleksandr M
Oleksandr M
19 вересня 2019, 14:10
#
А что еще в эту хформулу можно подставить??
+
0
195195147
195195147
20 вересня 2019, 23:16
#
Финхаб НЕ рекомендую
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися