Постраждав, бо мої персональні дані опинились в руках шахраїв.
Прочитав відгук Сергія Сініцина від 02.07.18 і побачив аналогію своєї історії, яка сталась 11.06.18.Хоча картками різних банків я користуюсь більше 10-ти років, у таку історію попадаю вперше.Шахрай подзвонив з номера 044 33 22 811.Я користуюсь кількома номерами телефонів, але подзвонив він саме на номер, зареєстрований у « Альфа-Банку». Представився працівником служби безпеки «Альфа-банку», знав мої персональні дані.Одразу зауважу, що він не міг отримати цю інформацію з соц.мереж, оголошень чи з інших відкритих джерел.Ввійшовши до мене в довіру, дізнався від мене коди з СМС, які мені надійшли… Сталось це близько 14.00.Через кілька годин, згадавши за цей інцидент, я вирішив перевірити інформацію і звернувся у відділення банку у якому обслуговуюсь (близько 17.00).Там зрозумів, що це було шахрайство, у результаті якого з моєї картки «пішло» майже 4000 грн.Написав заяву-претензію у банк, заяву у «Альфа-страхування» та у поліцію.Від страхової відповіді поки що немає, поліція теж мовчить.З банку прийшла відповідь зміст якої «це Ваша вина, відшкодування не буде».Підсумок-так, я визнаю і свою вину-повідомив шахраю інформацію, яку не можна було повідомляти.Але цього не сталось би. якби злочинець не заволодів моїми персональними даними, а отримати їх він міг тільки з банку.Далі-цікавіше. Кошти були переказані з моєї картки на картку іншого клієнта «Альфа-Банку»(Це видно з квитанції у МАБ). І банк нічого не зробив, щоб виявити шахрая-не заблокував картку, не ідентифікував особу, якій видав цю картку! Я був у відділенні через 3 год. після інциденту, можливо шахраї ще не встигли тоді зняти гроші і їх можна було повернути.Складається враження, що дехто у банку не тільки зливає дані клієнтів а й прикриває шахраїв.Написав у банк ще один лист з вимогою провести розслідування щодо витоку даних а також пояснити свою бездіяльність.Відповіді ще немає.4 зірки ставлю банку завдяки персоналу свого відділення-ввічливі та професійні працівники і тому, що до цього проблем з банком не виникало.
4 липня 2018, 11:32
kingcity, доброго дня. Дуже прикро, що сталася ця ситуація. Проте ви дійсно самостійно повідомили інформацію шахраям, завдяки якій вони змогли вивести кошти з рахунку. Банк не несе відповідальності за такі операції. Уточніть, будь ласка, в особистому повідомленні ваш ІПН, я уточню статус вирішення вашого питання.
відправити особисте повідомлення банку
Альфа-Банк, так, я допустив помилку-повідомив код з СМС шахраю і визнаю це.Банк не несе відповідальності за такі операції, але несе відповідальність за збереження персональних даних клієнтів і власне це мене зараз цікавить найбільше-яким чином ці дані опинились у шахраїв.Також дивує позиція банку-маючи інформацію, що кошти переказані на картку іншого клієнта цього ж банку, банк нічого не робить, щоб спробувати повернути кошти та виявити шахрая.
- Ответ банка
- Sense Bank
- 4 липня 2018, 12:56
Kingcity, я розумію вас. Проте хочу звернути увагу, що згідно ст.1071 Цивільного кодексу України банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Грошові кошти можуть бути списані з рахунку клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених договором між клієнтом і банком. При підозрі на шахрайство у банку немає підстав для списання — вирішити, що це шахрайство повинен суд. Згідно договірних відносин банк має право тимчасово заблокувати рахунок одержувача, і ми використовуємо цю процедуру при надходженні таких звернень. Шахрайські кошти знімаються буквально через кілька хвилин, тому зазвичай блокується вже порожній рахунок.
І у моєму випадку теж це було зроблено? Рахунок було заблоковано, але він виявився порожнім? Чомусь я думаю що нічого не робилося (можливо я і неправий, але таке враження складається).Чи може ідентифіковано особу власника картки (це ж картка «Альфа-Банку», це не складно зробити), встановлено де було знято кошти (на банкоматі може бути відеофіксація), чи куди кошти було перераховано далі? — це допомогло б правоохоронним органам у розшуку злочинців, та й служба безпеки банку теж мала б пошуком шахраїв займатись. Навряд чи щось з цього було зроблено.
І нарешті відкритим залишається головне питання (яке Ви вперто ігноруєте) — яким чином персональні дані клієнтів попадають з банку до рук шахраїв. Це головне питання, яке мене цікавить, як і пасивна поведінка банку у такій ситуації, питання повернення коштів у мене зараз не на першому плані (хоча теж актуальне), у порівнянні з іншими, тим же Сергієм Сініциним я втратив відносно невелику суму, а у порівннянні з тим, що втратили люди в Одесі ( https://www.facebook.com/groups/1910314892568942/permalink/2049074352026328/?hc_location=ufi ) — моя втрата взагалі мізерна.
- Станислав Косовцов
- 4 липня 2018, 16:37
Вам нужно больше полицию «пинать» по вашему вопросу. Сдался вам этот банк?! Он идет по пути наименьшего сопротивления. А персональные данные сливаются бывшими или действующими сотрудниками банков, которые имеют к ним доступ. Пока лидер у нас в этом деле приват, но вот уже похоже конкурент ему начинает на пятки наступать.
Від поліції толку небагато — заяву прийняли і на тому «з кінцями», принаймні поки що.Скоріш за все доведеться йти в прокуратуру — нехай і роботу поліції перевірять і діяльність банку в частині дотримання Закону «Про захист персональних даних».
- Станислав Косовцов
- 5 липня 2018, 14:25
Сначала жалобу на бездействие сотрудников полиции лучше руководству подать. А если не поможет, то тогда уже в прокуратуру.
Продовження історії. «Альфа-страхування», як і очікувалось, відмовила у виплаті відшкодування.На моє звернення у банк, про яке я писав вище (з вимогою провести розслідування щодо витоку персональних даних з банку а також пояснити бездіяльність служби безпеки) прийшов лист-відписка, інакше не назвеш.Короткий зміст — банк діє згідно чинного законодавства, захист персональних даних здійснюється належним чином.У ситуації Ви винні самі, відшкодування не буде.Про причини бездіяльності служби безпеки — ні слова.Наостанок порадили звернутись у правоохоронні органи, хоча у поліцію я звернувся на наступний день після інциденту. про що написав у листі і навіть приклав копію витягу з реєстру досудових розслідувань, але напевне у банку мій лист читали по принципу «строка через три». З цього листа очевидно наступне: 1) ніякого розслідування на предемет витоку інформаціх банк не проводив і проводити не збирається; 2)бездіяльність служби безпеки або вважається у банку нормою або її працівники просто некомпетентні. Який висновок з цього випливає: або банку просто «до лампочки» проблеми клієнтів і банк навіть при наявності можливостей не хоче навіть пальцем поворухнути, щоб допомогти у вирішенні проблеми або у банку просто прикривають шахраїв, маючи при цьому якийсь свій інтерес.Ну що ж, напевне доведеться для вияснення цих питань залучати НБУ та правоохоронні органи.