Мінфін - Курси валют України

Встановити

Подзвонили висококваліфіковані шахраї

×

Введіть ваш E-mail
для оформлення передплати:

Підписатися

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!


Уважаемый Андрей!

У додатку до оформення підписки
ви можете також отримувати:

Підписатися

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!



Повернутися на сайт
×

Отримуйте по E-mail найголовніші
фінансові новини України і світу:

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!



Повернутися на сайт
Підписатися
ballistic 29 травня 2020, 22:12
Місяць назад подзвонили мені з 0567399129 на мій фінансовий номер.
Назвалися представником служби безпеки Привату. Назвали моє повне ПІБ і останні 4 цифри моєї картки. Спитали, чи я це я щойно зробив оплату на суму ~4635 грн на користь якогось інтернет-магазину. Я відповів, що не робив, тому мені сказали, що потрібно зупинити транзакцію, бо це хтось намагається скористатися моєю карткою з шахрайською метою. Для зупинки транзакції мені потрібно пройти авторизацію в найближчому банкоматі за допомогою моєї картки.
Я озвучив ідею зайти в Приват24 і перевірити, чи це дійсно так, на що мені сказали, що цього не можна робити, бо в такому разі сесія обірветься і служба безпеки не зможе повернути мої кошти. Також мене просили не класти трубку, бо в такому разі мені теж не зможуть допомогти. Банкомат Привату був поряд, я сказав, що зараз підійду і зроблю авторизацію. «Представник служби безпеки» сказав, шо зараз переключить мене на іншого співробітника, який проведе авторизацію і повернення коштів.

Коли я підійшов до банкомату, там була черга. Новий «представник» почав мені розповідати, що після авторизації потрібно буде зробити переказ коштів для їх повернення. Це мене насторожило, бо відміна транзакції в моєму розумінні не має бути з додатковим переказом коштів. Я спитав його, як я можу бути впевненим, що спілкуюся з представником банку. Він впевнено відповів, що вони не запитують мене ніякої секретної інформації, а авторизація буде проходити через банкомат. Я майже повірив. Але вирішив перестахуватися і загуглив номер з якого мені дзвонили. Номер був в одній з баз помічений як шахрайський. Я одразу обірвав дзвінок, зайшов в Приват24, побачив, що ніякого списання не було, заблокував картку. Потім подзвонив на 3700 і там мені підтвердили, що номер з якого мені дзвонили не є номером банку.

Раніше я мав досвід спілкування з шахраями, які дзвонили моїм батькам та тещі. Мені їх легко було розпізнати і я їм підігрував, диктував вигадані номери карток, щоб постібатися.
Але в даному випадку я втратив пильність.
Можливо тому, що я маю окремий фінансовий номер, який ніде не «свічу», раніше мені ніколи не дзвонили шахраї, тому дзвінок з 056* я автоматично сприйняв як дзвінок з Привату. Також висока технічна грамотність мови, відсутність відвертих шахрайських питань і страх втратити кошти приспали мою пильність.

Написав цей відгук після прочитання схожих кейсів і щоб привернути увагу. Мені здається слабким місцем безпеки, що банк не має єдиного номера, з якого він телефонує клієнтам. Коли мені дзвонить банк з численних номерів 056*, то як я можу бути впененим, що це саме Приват?
Приватбанк
Відповідь банку
30 травня 2020, 10:22
Добрий день!
Дякуємо за сигнал! Зі своєї сторони Банк гарантує високий рівень захисту коштів та персональних даних клієнтів. Персональні дані та одноразові паролі з повідомлень не можна надавати третім особам, навіть, якщо вони є співробітниками банку.
Ми склали декілька простих правил, дотримуючись яких, ви не станете жертвою шахраїв — https://privatbank.ua/informational-security
З повагою, ПриватБанк.

Коментарі - 8

+
+30
kingcity
kingcity
29 травня 2020, 23:39
#
Навіть якщо у банку буде єдиний номер для дзвінків клієнтам, це нічого не дасть. За допомогою IP телефонії будь-який номер підставлять - будете бачити у себе на дисплеї номер Привата, спілкуючись при цьому з шахраями.
+
0
ballistic
ballistic
29 травня 2020, 23:59
#
«За допомогою IP телефонії будь-який номер підставлять»
- тут я здивований.
+
0
kingcity
kingcity
30 травня 2020, 0:17
#
Пошукаю опис цього процесу, якщо знайду толковий і доступно написаний — скину посилання. Є сервіси, які дозволяють це робити, при чому сервер може знаходитись за кордоном — в Росії, Китаї, чи взагалі десь на Мадагаскарі. Вирахувати тоді реальний номер, з якого дзвонили — дуже проблематично. Якщо взагалі можливо.
+
+75
kingcity
kingcity
29 травня 2020, 23:48
#
Взагалі добре, що змогли вчасно зупинитись — думаю, що багато людей повелось на цей розвод після того як їм назвали їхнє прізвище та номер карти. Витік інформації з Привата очевидний, що вчергове розвіює міф про їхню супернадійність та високотехнологічність.
Почитайте відгук koleksandr нижче — там дзвонили з «приватівського» номера.
+
0
ballistic
ballistic
29 травня 2020, 23:58
#
Так, прочитав щойно. Це жесть.
+
0
Jokets
Jokets
30 травня 2020, 0:54
#
Действительно очень сложно узнать ваше ФИО век интернета, когда у каждого чуть ли не в его страничке соц сети номер виден)
+
0
ballistic
ballistic
30 травня 2020, 1:13
#
Мій окремий фінансовий номер знають лише банки і деякі юридичні компанії, більше я його ніде не залишаю.
І в соцмережах я телефонних номерів не залишаю взагалі, авторизація по email. На олх тимчасовий номер, який я періодично змінюю.

Тому у мене велике питання, звідки у шахраїв мій фінансовий номер і та останні цифри картки.
+
+15
Strelok123
Strelok123
30 травня 2020, 13:32
#
Только вчера в инете об этом писали, теперь надо быть всегда на чеку.  https://ubr.ua/finances/finance-ukraine/sberezhenija-v-privat24-pod-uhrozoj-denhi-kradut-dazhe-u-spetsialistov-po-kiberbezopasnosti-3893171?utm_medium=referral&utm_source=kurs_com_ua&utm_campaign=you_can_get_more
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 

Курс валют в Приватбанк

Валюта Купівля Продаж
EUR 41.9 42.9
USD 39.25 39.85
Всі курси банку

Курс валют в Приватбанк

Валюта Купівля Продаж
EUR 41.9 42.9
USD 39.25 39.85
Всі курси банку
Головна / Банки України 🏦 / Приватбанк 💰 / Відгуки про Приватбанк 📝 / Подзвонили висококваліфіковані шахраї