Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 квітня 2023, 14:09

Готуються нові правила для водіїв: кого в Україні змусять перездавати на права кожні 5 та 10-15 років

Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури оголосив про плани переоформити всі водійські посвідчення в Україні. Громадяни повинні будуть поновлювати свої посвідчення кожні 10−15 років, а водії транспортних компаній повинні будуть підтверджувати свої права кожні 5 років. Про це заявила заступник голови комітету Юлія Клименко, повідомляє Avtosota.

Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури оголосив про плани переоформити всі водійські посвідчення в Україні.
Фото: mmr.net.ua

Читайте сторінку«Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

За її словами, такі правила відповідають нормам Європейського Союзу.

Крім того, процес отримання водійських прав в Україні було спрощено. Тепер громадяни можуть отримати водійські посвідчення в будь-якому місті, незалежно від того, де вони навчалися. Уроки водіння, іспити та водійські посвідчення надаватимуться у сервісних центрах по всій країні.

За даними МВС, всі громадяни України отримають посвідчення водія нового зразка, які можна буде отримати в будь-якому сервісному центрі країни. Міністерство внутрішніх справ також підтвердило, що практичні іспити вже можна складати, а посвідчення можна отримати в будь-якому з його сервісних центрів.

Нагадаємо

Раніше «Мінфін» писав про те, що українське посвідчення водія тепер можна обміняти у Німеччині. Наразі обмін можна здійснити також у Туреччині, Польщі, Чехії та Словаччині.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 39

+
+106
bonv
bonv
7 квітня 2023, 14:19
#
Плани переоформити всі водійські посвідчення в Україні. Нахрена? А якщо у мене відповідають нормам Європейського Союзу?
І для чого поновлювати свої посвідчення кожні 10−15 років? Що за нах?
+
0
neverice
neverice
7 квітня 2023, 14:56
#
Я так розумію, поновлювати треба виключно заради актуальної фотки. Бо водійське посвідчення — то є документ, що посвідчує особу.
Ну і ніде не сказано, що для поновлення потрібна якась перездача.
Єдине не зрозуміло, нащо кожні 5 років підтверджувати водіям транспортних компаній, якось дуже часто. Тут таке як вже з перездачею.
+
+143
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 15:48
#
Я так розумію, поновлювати треба виключно заради актуальної фотки
Ну це Ви наче з Марсу прилетіли і таке написали.
Це Україна, все що тут видумують чиновники виключно заради здерти з Вас грошей офіційно+дати черговий привів здирати хабарі своїм холуям.
+
+50
bonv
bonv
7 квітня 2023, 17:20
#
Це точно.
+
0
neverice
neverice
7 квітня 2023, 23:48
#
В даному випадку — це таки вимога норм ЄС, тобто ініціатива не суто від чиновників. Якщо не буде необхідності перездачі — то не бачу проблеми. Раз в 10 років зайти за новим пластиком — то таке.
+
+20
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 23:54
#
Та у нас все, що стосується розводу людей на бабки-то «вимога ЄС або МВФ», чомусь що пенсія у нас не як в ЄС нікого не цікавить, була 50 евро, зробили аж 58, і дивись нічого, як де то на ЄС можуть і не рівнятися.
+
0
neverice
neverice
8 квітня 2023, 15:35
#
Ну то ви вже уводите розмову в сторону. Пенсії — то завжди наслідок, а не причина. Спочатку реформи, потім економіка і лише потім пенсії. Навпаки не буває. Не можуть бути високі зарплати і пенсії при слабкій економіці. Не може бути сильної економіки за відсутності реформ. І затримка ефекту вимірюється роками. Як базову оцінку можете брати ВВП на людину. І побачите дуже чітку відповідність між ВВП та пенсіями.
+
+5
matroskin
matroskin
8 квітня 2023, 20:12
#
Ну в нас у багатьох чиновників зарплати вже давно більші ніж у їх європейських колег, і якось відносно себе Ваш принцип «потім економіка і лише потім пенсії» у них не спрацював.
+
0
nitrolog
nitrolog
7 квітня 2023, 19:04
#
Бо в ЄС водійські посвідчення мають термін дії, в нас хочуть зробити так само, що не зрозуміло?
Ми йдемо в ЄС, тож адаптуємо норми під загальні
Мати посвідчення не означає що у вас є практика, здавати періодично та підтверджувати що вмієте керувати ТЗ це нормально, бо в нас ті хто катають не вміють, а що казати про тих хто не катає
+
+20
BEZE
BEZE
7 квітня 2023, 19:14
#
Якщо відповідають то не треба обмінювати;))
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 квітня 2023, 15:46
#
Паспортные id-карты действительны 10 лет.
Так почему водительские права
должны быть бессрочными…
+
+91
Rumatha
Rumatha
7 квітня 2023, 15:54
#
Потому что если у меня есть права и я каждый день в дороге на авто, зачем мне ещё раз пересдавать?
а зная наших чиновников — предполагаю, что это очередная кормушка — пополнить и бюджет и карманы гос.служащих на местах.
+
+15
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 15:59
#
Те що хтось щодня на дорогах, не означає, що його знання ПДР від цього міцніє.
80% водіів памʼятають лише ключові моменти, а на решту плювати хотіли. Особливо ті, хто отримав права при СРСР.

Наприклад, ви без гугла пригадаєте що таке пункт 16.2? Я поки в Ха ровером їздив до війни, замахався дурням за кермом пояснювати, чому вони неправі і мають завалити пельку.
+
+14
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 16:34
#
Приведіть приклад щоб хоч раз за всю історію України, хоч 1 чиновник що видав/продав права поніс відповідальність, за те що той кому він їх видав абсолютно не знає правил.
Це як пожежники, вони за Ваш магазин піклуються куди більше ніж за свою домівку.
Собі додому вони чомусь не ставлять протипожежну сигналізацію, але ж в Вашому магазині має бути, причому не просто супер крута чи погана, а саме куплена і встановлена «перевіреною фірмою». Теж все виключно «з турботою про Вас», правда те що вона не допоможе, або взагалі не спрацює-то то виключно Ваші проблеми, головне щоб збить бабла «за прийомку» офіційно і через «перевірену фірму» собі любимому.
+
0
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 16:46
#
В мене були навіть у орендованому житлі датчік диму, датчік протікання на підлозі у ванній. На базі сигналки Ajax. Ніхто не вимагав, просто так жити спокійніше.

У вас завжди дуже цікаво у всьому винен хтось інший: екзаменатор, чиновник, пожежний інспектор тощо. Я теж відчуваю на собі тягар корупції в Україні. Але якщо кожен почне хоча б за собою слідкувати — це вже результат.

Я, наприклад, не певен, що бізнес не буде скорочувати видатки на безпеку, якщо їх показово не штрикати в с*аку. А він скоротить при першій ліпшій можливості. Хочете раптом згоріти як русня в їхній «вишні» в 2018 році?
+
+15
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 16:57
#
Ну от у Вас є, а я більш ніж впевнений що в жодного пожежного інспектора її нема, бо він то прекрасно розуміє, що від того що вона витиме-нічого не зміниться. Але при цьому він вимагає, щоб в ларьку вона стояла, причому не просто Ajax чи ще щось, а саме сигналізація яка куплена і встановлена конкретною фірмою, де ціни звісно врази вищі.
У вас завжди дуже цікаво у всьому винен хтось
Вибачте, а за що я тоді плачу? Якщо вже «сигналізація повинна бути» і я за це заплатив, то у разі, якщо вона не допомогла, хай той хто брав гроші за неї-компенсує збитки. А так виходить гра в одні ворота, гроші за перевірку беремо а толку нуль. Або не беріть гроші, хай кожен сам вирішує що і як ставити, або несіть відповідальність за те за що взяли гроші.
+
0
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 17:10
#
Так скажіть їм, нехай несуть відповідальність. Якщо треба, доведіть справу до успішного кінця в суді.

Як показує практика, найбільш невдоволені в інтернеті - в реальності сидять з язиком в дупі і ніколи не зробили ані кроку для захисту власних прав.

Біли б суди завалені справами проти пожежної інспекції та компаній інсталяторів, я б разом з вами дорікав долі. Але х*й там, всі ковтають навколішки.
+
0
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 17:29
#
У Вас якийсь комплекс неповноцінності.
Ви знову за своє: сказали платіть-значить треба платить мовчки, а далі ну як згорить ларьок, то знову платіть за суд за юристів і судітся.
Якщо законодавством не передбачена відповідальність чиновника за те що права отримав дурень, пожежна сигналізація не допомагає або не працює взагалі, то чому я маю оплачувати ці послуги? Ну це те саме, що Ви зобов’язанані комусь заплатити за стрижку, при цьому знаючи що він Вас стригти не буде і не зобов’язаний, просто все зводиться до купівлі бумажки що Ви «пострижені», яка абсолютно ні на шо, окрім Вашого гаманця не впливає.
+
+20
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 17:40
#
Наприклад, ви без гугла пригадаєте що таке пункт 16.2?
Ну я як і мільйони інших ураїнців отримали атестати і дипломи в часи коли букви «ги» не було в алфавіті.
То що тепер? Давайте скасуємо всі атестати і дипломи і всих пошлемо на платний перезахист, хай і держава підзаробить і екзаменатори. А ще в моїй шкільній програмі не було з половини предметів, які зараз є у внука, тобто дипломи та атестати можна теж вважати дійсними лише рік чи 3.
+
0
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 18:21
#
Якщо ви своєю професійною недбалістю можете когось вбити — так, перескладайте іспити. Водій керує засобом підвищеної небезпеки. На дорозі всі мають керуватись ПДР та тим, що інші ними теж керуються.
Якщо я знаючи 16.2 поїду на неругольованому перехресті вперед, а ви поїдете в мене — направо, бо ПДР тримали в руках останнього разу при Кравчуку — це нормально?
+
0
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 18:24
#
До чого тут комплекс неповноцінності? Спочатку хоч гугліть терміни:

Ко́мплекс меншова́ртості, ко́мплекс неповноці́нності — вияв непристосованої структури особистості, що страждає від відчуття переваги оточення над нею. Комплекс виникає внаслідок помилок чи невдач і суттєво впливає на поведінку людини.

Я як раз не відчуваю переваги оточення, бо за свої права горлянку перегризу не вагаючись.
+
+5
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 18:40
#
Якщо ви своєю професійною недбалістю можете когось вбити
Тобто якщо я заплачу 1000 грн за перездачу і скільки ж хабаря, це унеможливить вищесказане, а якщо недоведи Боже це станеться, мій екзаменатор розділить зі мною відповідальність? Ок, шукаю гроші іду на перездачу. :)
Але є одне але, а якщо приживеться? Чому б через місяць не змінить 16.2, або добавить 16.2а і знову мільярди до бюджету і скільки ж по карманам.
Чому Ви вважаєте, що хтось беручи хабар думає про Вас, а не про свою сім'ю.
+
+15
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 19:08
#
Так перездайте не за гроші, чи слабо?
Ви тут критикуєте владні рішення, а самі одразу формуєте лише один шлях і той корупційний.
+
0
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 19:16
#
Нажаль у мене не має часу, щоб їздити туди по 100 разів і годинами стояти в черзі та вислуховувати про «зависання ПК і т.п.», тому як і з реєстрацією авто-доведеться заплатити й забрати права через 15 хв.
Сподіваюсь відповів.
Від Вас же таки хотів би почути:
Чому Ви вважаєте, що чиновник (неважливо пожежник чи поліцейський) турбується про Вас, а не про себе? Чому він має приймати екзамен у Вас, якщо є черга з тих хто готовий за це віддати 500 грн, або 5000 грн щоб взагалі не здавати?
+
+15
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 19:27
#
Тоді годі базікати про корупцію.
Отакі дуже зайняті ії й фінансують.
+
0
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 19:37
#
Ну це я зрозумів і абсолютно згоден.
Ну таки хотів би почути відповідь на своє питання:
Чому? По якій такій причині чиновник має приймати іспит у Вас якщо є тисячі занятих готових заплатити реальні гроші, за те щоб «сервер одвис»?
І чиновник, і «заняті» прекрасно розуміють, що це лише формальність, він-ні за що не відповідає, вони-як їздили так і будуть їздить, хто хотів-той почитав і без екзамену, хто не хотів почитав перед або заплатив, вийшов забув і поїхав як їздив все життя.
У Вас є час і можливість їздити по 5 разів на день і питати чи не одвис сервер, у мене нема, мені раціональніше заплатити 1000 грн.
Як мій чи Ваш підхід впливає на знання чи культуру водіння абсолютно не зрозуміло.
+
0
nitrolog
nitrolog
7 квітня 2023, 19:07
#
Rumatha, а у вас що на лобі написано що ви водій зі стажем?
Окрім вас більше ніхто не знає скільки ви там в дорозі, більше того це не означає що ви нормально керуєте ТЗ
+
+14
Oleksii Ch
Oleksii Ch
7 квітня 2023, 19:15
#
Це більш того означає, що там повно стереотипів та норову.
А ПДР не відкривав є моменту складання теорії
+
+14
KValera
KValera
7 квітня 2023, 19:15
#
Регулярно сталкиваюсь с оленями которые едут навстречу по дороге с односторонним движением. Ответ оленей всегда один «тебе чё впадлу пропустить?»
+
+38
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 19:19
#
От як за перездачу заплатять так все й поміняється. :)
+
0
orsha5
orsha5
7 квітня 2023, 21:12
#
Виходить, в кого категорії А1 А В1 В-заміна, решта категорій перездають в залежності від віку водія?
+
0
Сергій Т
Сергій Т
7 квітня 2023, 21:45
#
Я декілька днів тому вирішив обміняти водійське посвідчення 2004 року через Центр адміністративних послуг «ВіЗа». Категорії АВС. Ніяких мед. довідок, ніяких екзаменів і проблем. Все робиться за один день. Вартість послуги близько 240 грн, дійсно на 30 років. Якщо є бажання, рекомендую всім так зробити, поки є можливість.
+
0
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 21:59
#
Вже немає, з 1 квітня посвідчення на механіку і АКПП різні. Як зараз з обміном «універсальних» старих х.з.
+
0
KValera
KValera
8 квітня 2023, 8:20
#
Если в удостоверении отметка механика, то можно ездить и на автомате. Если в удостоверении отметка автомат, то на механике ездить нельзя.
+
0
forest777
forest777
8 квітня 2023, 17:08
#
Ще один спосіб доїти народ, з цим розділенням посвідчення на механіку та автомат.
+
0
333777n
333777n
6 травня 2023, 12:27
#
Ну так це ж різні навики їзди та координації рухів…
+
0
matroskin
matroskin
6 травня 2023, 23:27
#
Та не кажіть, АКПП це ж тільки в травні 2023 з’явилася. До цього ж 80 років її просто не було, тому «навиками» ніхто й не переймався. Було б не погано ще окремо права давать на інжектор, як не як їздить без «підсосу» то теж навик. А ABS-теж окремий навик. Ще можна окремі права на передній/задній/повний привід, а також різний кліренс, погодьтесь це теж навик, і не менший ніж КПП. А мультируль? Я в 80х отримував права то тоді на рулі був лише сигнал…
+
0
333777n
333777n
9 вересня 2023, 23:20
#
Чудовий сарказм, але недоречний…
хто вчився на мкпп швидко зможе на акпп переключитись…
але хто вчився лише на акпп, то на мкпп далеко не зразу поїде…
і тут не питання коли винайшли акпп, а питання — хто коли пішов вчитись…

+
+15
matroskin
matroskin
9 вересня 2023, 23:45
#
Ви серйозно вважаєте, що вивчить як перевключаються передачі потребує окремого диплому? Так давайте вже окремі права на 4,5,6 ступеневі МКПП давать, це ж теж «наука».
Я отримував права при СССР, тоді про «автомат» ніхто й не чув, їздив років 20 на МКПП, потім купив «автомат», Ви не повірите, спитав у продавця як ним користуватися, от так прямо сів і з ринку поїхав, без жодних проблем, буквально через годину привик і все.
З, А на М думаю ще простіше, там поки не переключися нікуди не поїдеш. Можливо при гальмуванні забуватимеш щеплення нажать, ну нічого страшного, заглохнеш пару раз-навчися, це не смертельно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися