Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 серпня 2020, 7:40

Курсове затишшя: що підтримає гривню

Наступний тиждень не несе особливих загроз стабільності гривні. Швидше навпаки – більшість факторів спрацюють на користь нацвалюти.

Наступний тиждень не несе особливих загроз стабільності гривні.
Фото: golos.ua

Майже весь минулий тиждень був позитивним для гривні. Відчувався надлишок пропозиції валюти на тлі стриманого попиту і розпродажів долара великими експортерами і держкомпаніями. Це дозволило Нацбанку викупити в резерви $223 млн, поступово знизивши свої цінники до кінця тижня з 27,6 грн/$ до 27,34 грн/$.

Не особливо жарко було і на міжнародних майданчиках по парі євро/долар. І це забезпечило відносну стабільність котирувань євро щодо гривні в Україні.

Майбутній період бюджетних платежів у клієнтів при низькому попиті на валюту формує у учасників ринку позитивні очікування щодо перспектив гривні і на цей тиждень.

Що впливатиме на валютний ринок

Факторами, що впливають на курс найближчим часом будуть:

1. Період основних бюджетних платежів у бізнесу і майбутні вихідні з нагоди Дня Незалежності.

До 20-го серпня компаніям треба закрити зобов'язання перед бюджетом. Нестача гривневих оборотних коштів простимулює активний розпродаж експортерами валютної виручки. А ось у імпортерів будуть обмежені можливості щодо викупу долара. І це зміцнить позиції нацвалюти.

Читайте також: Карантин не перешкода. Українці виводять гроші за кордон

Крім цього, три вихідних з нагоди Дня Незалежності України спровокують перекіс попиту і пропозиції валюти на міжбанку. З понеділка по четвер компанії активізують валютні розрахунки. У п'ятницю перед святами ділова активність піде на спад.

2. Проведення 18 серпня аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП.

На момент написання статті чиновники хочуть продавати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення на 189, 336 714 днів, а також доларові — на 232 дня. Така різноманітність пропозиції традиційно дозволяє Мінфіну залучити в бюджет солідні суми. Всі попередні аукціони з одночасною пропозицією гривневих і доларових паперів зазвичай давали обсяги розміщення в межах 10 млрд грн.

Після проведення консультацій з первинними дилерами Мінфін, швидше за все, залишить два варіанти розміщення гривневих облігацій (за нашими прогнозами, облігації на 189 та 714 днів) і збереже пропозицію валютних ОВДП на 232 дні, до яких є інтерес у нерезидентів.

Гривневі облігації в основному куплять держбанки і великі місцеві фінустанови. Таким чином, вони здешевлюють базу фондування: отримують рефінансування НБУ під 6% річних під заставу раніше придбаних ОВДП.

Валютні ОВДП будуть куплені як нерезидентами, так і українськими компаніями і банками. За нашими розрахунками, мінфінівцям вдасться розмістити ці папери на суму не менше $135-195 млн.

Такі значні клієнтські грошові потоки істотно вплинуть на поведінку ресурсного та валютного ринків у вівторок (день проведення аукціону) і в середу (день розрахунків за нього).

3. Інтервенції Нацбанку, ліквідність у банківській системі, поведінка готівкового ринку і спекулянтів.

Інтервенції НБУ. Спекулянти і великі гравці. Надлишок пропозиції валюти перед періодом бюджетних розрахунків дозволить Нацбанку і на цьому тижні активно поповнювати резерви.

Виходитиме НБУ, використовуючи Matching, і купуватиме валюту порційно (в основному траншами по $20 млн). За нашими підрахунками, без особливого тиску на ринок Нацбанк цього тижня зможе поповнити резерви в межах $90 — 145 млн.

Поведінка великих місцевих гравців і нерезидентів, які продовжують поступово виходити з українських ОВДП, істотно впливатиме на курсоутворення.

Читайте також: «5 в 1» або як оптимізувати свої кредити

Просідання валюти підштовхує іноземців, що вичикували мінімальних котирувань, виходити на торги з купівлею ВКВ.

Спекулянти продовжать активно працювати у форматі «дві сторони» і спробують розгойдувати курс протягом дня, підлаштовуючись під дії великих гравців. Продовжать грати вони і на різниці готівкових і безготівкових котирувань.

Ліквідність у банківській системі збережеться на високому рівні, незважаючи на клієнтські розрахунки з бюджетом. Поки банки володіють надлишком ліквідності, частину якої розміщують у депозитні сертифікати НБУ або на міжбанківському ринку. За розрахунками «Мінфіну», коррахунки банків на цьому тижні перебуватимуть в межах 41 — 66 млрд грн.

Але ліквідність у банківській системі, як і раніше, розподілена дуже нерівномірно. В результаті, в перших за розміром активів 25-30 банків вона в надлишку. А от інші фінустанови відчувають її дефіцит.

Готівковий ринок залишиться заручником поведінки міжбанку. При виставленні своїх цінників він буде орієнтуватися в основному на ситуацію з безготівковими котируваннями, а також на реальний попит та пропозицію з боку населення в даному регіоні.

Читайте також: Зарплатна мінімалка 5 тисяч: чи стануть українці багатшими

Власної гри на «підвищення» або на «пониження» власники обмінників зараз вести не будуть: у громадян немає вільної гривні для подібних розгойдувань ринку.

Більш того, перед і під час свят населення традиційно активніше здаватиме валюту для фінансування своїх гривневих витрат. Тож готівковий ринок по закінченні затяжних вихідних стане постачальником відносно дешевої валюти на міжбанк через операції банків з власної валютної позиції.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів

На готівковому валютному ринку спред по долару більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15 — 20 коп, в банках — 15-25 коп. По євро фінкомпанії збережуть спред в межах від 20 до 25 коп, а в банках — від 25 до 35 коп.

17 — 21 серпня «Мінфін» прогнозує в обмінниках фінкомпаній коридор по долару 27,15 — 27,6 грн/$, а в банках 27,15 — 27,7 грн/$. Коридор по євро в обмінниках фінкомпаній буде в межах 31,73 — 32,76 грн/євро, а в банках 31,73 — 32,8 грн/євро.

Міжбанк. З урахуванням всіх перерахованих вище факторів, коливання курсу на торгах у межах однієї сесії складуть, за нашими прогнозами, до 7-15 копійок по долару і до 6-18 коп по євро.

Спроби спекулянтів розгойдувати курс протягом дня триватимуть. Але особливого успіху не матимуть, оскільки все впирається в наявність платоспроможного попиту на валюту, а він зараз невеликий.

Основними гравцями залишаться великі місцеві компанії, Нацбанк і нерезиденти, які працюють з українськими ОВДП на первинному та вторинному ринках.

НБУ часто виходитиме на торги з інтервенціями, щоб згладжувати курсові коливання.

За розрахунками «Мінфіну», у період з 17 по 21 серпня коридор за безготівковим доларом на міжбанку  перебуватиме в межах 27,20-27,75 грн/$, а по євро — в межах 31,75-32,8 грн/євро.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

В понеділок — четвер — в межах $ 170-260 млн при укладенні до 510-700 угод.

В п'ятницю — істотне зниження ділової активності та обсягів валютних операцій у межах $130-160 млн при укладенні до 420-500 угод.

Коментарі - 2

+
+44
А. Г.
А. Г.
17 серпня 2020, 11:06
#
Я бы назвал статью: Что поддержит доллар? НБУ на прошлой неделе выкупил больше 200 млн дол излишков в резервы, что почти в 6 раз больше, чем неделей ранее. Если посмотреть состояние платежного баланса Украины за 1-е полугодие - то понятно, что НБУ будет помогать именно доллару. Вопрос только - зачем тогда так гордо рапортовать об увеличении валютных резервов - если это вынужденная мера, без которой доллар бы уже обвалился
+
0
vasylmelnyk
vasylmelnyk
17 серпня 2020, 23:09
#
Як навіщо рапортовать? Бо більше немає ніяких рухів. одним словом -«Гойдалки». Хто кого нагріє? Але є ще одна важлива деталь-час розплати по кредитам. І тут НБУ вигідно мати дешевий доляр. Менше буде боргова сума  в гривнях, яку потрібно буде пустити на скупку валюти.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися