Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2019, 17:16

Прем'єр розповів деталі законопроекту про ринок землі

Кабмін затвердив перший законопроект про відкриття ринку землі в Україні. Про головні зміни, які передбачає закон, розповів прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає Уніан.

Кабмін затвердив перший законопроект про відкриття ринку землі в Україні.
Фото: ukranews.com

«Ми сьогодні затвердили проект закону, який є першим з пакету земельної реформи, і ми сьогодні подамо її в парламент. Ще ряд законів буде поданий до парламенту народними депутатами, які також доповнять цей пакет і які працюють з нами в одній робочій групі», — сказав Гончарук.

Які права матимуть іноземці

Прем'єр-міністр зазначив, що загальна логіка законопроекту полягає в тому, що українську землю мають купувати українські громадяни й українські компанії.

При цьому єдиний виняток, що міститься в законі, стосується права успадкування у власність землі іноземцями.

Утім, протягом року іноземець, за законом, зобов'язаний продати цю успадковану землю.

Читайте також: Відкриття ринку землі може вплинути на її орендну ставку

Це прямо написано в законопроекті і це єдиний випадок, коли іноземець безпосередньо, відповідно до цього закону, має право володіти земельною ділянкою в Україні", — наголосив Гончарук.

Антимонопольні вимоги

Другий принцип, за словами Гончарука, полягає в тому, що ніхто не може зосередити у своїх руках всю землю. Зокрема, пропонуються антимонопольні вимоги, які припускають, що в межах області ніхто не може купити більше 15% всієї сільськогосподарської землі.

Мораторій буде знятий не одразу

Прем'єр додав, що мораторій буде знято не одразу, оскільки існує ряд ризиків і необхідних заходів, які необхідно прийняти перед відкриттям ринку.

«Перше — навести порядок в Держгеокадастрі. Сьогодні ми зробили перший крок для цього. Я сподіваюся, що протягом наступних десяти днів ми проведемо конкурс і виберемо сильного менеджера, який наведе там порядок», — зазначив Гончарук.

Умови для фермерів

Прем'єр також наголосив на необхідності надати доступ українським фермерам до дешевих фінансових ресурсів.

«Нам потрібно зробити так, щоб через рік у фермера, у власника землі, умови були не гірші, ніж в іноземців, які заходять в Україну. Це завдання непросте, у нас вже готові додаткові законопроекти, які ми допрацьовуємо з народними депутатами», — зазначив прем'єр.

За його словами, ці законопроекти можуть бути подані вже наступного тижня як частина пакету законопроектів земельної реформи.

Що відомо

  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.
  • Президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Коментарі - 12

+
0
bonv
bonv
25 вересня 2019, 17:20
#
Як і передбачалося мораторій знімати ще не будуть… Торгуються з МВФ…
І бояться втратити прихильність зе-електорату…
+
0
QGS
QGS
25 вересня 2019, 17:31
#
Електорат как бы уже банерами выходил;)
+
+44
laa1999
laa1999
25 вересня 2019, 17:43
#
200 тыс.га в одни руки- это в 400 раз больше, чем можно получить в любой другой стране Европы...Такие латифундии разрешены только в Аргентине, которые ее и погубили...
+
+3
lika197
lika197
25 вересня 2019, 20:02
#
Да, 15% области очень, очень много. И как их «защитные меры» будут помогать с украинскими компаниями, там конечных бенефициаров кто и как будет монитировать, отличать между иностранцами и украинцами. Это очевидно, что всё недооценено и будет лазейки не в пользу Украины, поэтому иностранцы так спешат покупать гривну.

Украинцы не могут стать богаче чем иностранцы, даже с дешевым кредитом — и дешевый кредит сам по себе является сказкой, когда у нас 5% единый налог, всё в тени, и продаём овгз по 15%. Это всё закончится слезами

Кроме проблем собственности, корпоративные фермы принесут нам экологические проблемы. Если в других странах нет устойчивого развития, мы должны и кормить их нашей землей, и вредить окружению, и отдавать права собственности???
+
0
SergS7
SergS7
26 вересня 2019, 8:34
#
Зараз шановний Петро Олексійович має майже таку площу у Вінницькій області
+
+18
TAN72
TAN72
25 вересня 2019, 17:47
#
Те кто пишет- у вас хоть есть земля?
+
+4
TAN72
TAN72
25 вересня 2019, 17:48
#
Забыл добавить- своя.
+
0
QGS
QGS
25 вересня 2019, 17:54
#
14 г
+
+18
zaNOza :)
zaNOza :)
25 вересня 2019, 18:03
#
Первое — навести порядок в Госгеокадастре. Сегодня мы сделали первый шаг для этого
Брехня, Семенюк Валентина розробила і описала більшу кількість, за що її знімали, з посади відкривали справи і, в решті, вбили. А справу закрили. не має складу злочину…
+
+15
eastpakk
eastpakk
26 вересня 2019, 11:16
#
«Однако в течение года иностранец, по закону, обязан продать эту унаследованную землю.»
А если вот не найдет иностранец достойного предложения по цене, то что тогда? Можно не продавать?
Или такое ноу-хау только Порошенко запатентовал со своим Рошеном?
+
0
busypit
busypit
28 вересня 2019, 3:13
#
Вы мге напомнили историю с принуждением евреев покинуть Францию - все тот же год (если не изменяет память), как и в нашем законе, недвижимость. Думаете ненашедшим покупателей оставаться дальше разрешили.
Как вариант - принудительный выкуп государством по реестровой цене (чуть не за бесплатно).
+
0
matroskin
matroskin
27 вересня 2019, 22:41
#
Думаю что укр.земля уйдет за копейки по тем же схемам что ушла промышленность в 90-х.
Если б Зеленский указал распродажу земель в своей избирательной компании, всё было бы по другому, а так-нас опять развели.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися