Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2019, 11:04

Відкриття ринку землі може вплинути на її орендну ставку

Відкриття ринку землі може істотно вплинути на ставку її орендної плати. Про це на засіданні Комітету з права «Українського клубу нерухомості» (URE Club) повідомив керуючий партнер Юридичної фірми TOTUM Богдан Яськів.

Відкриття ринку землі може істотно вплинути на ставку її орендної плати.
Фото: agropolit.com

Що це значить

На його думку, ринкова вартість гектара землі та сума, яку люди готові будуть плати, досі є незрозумілою. Звідси й неможливість визначити потенційні орендні ставки за землекористування.

«Також на кінцеву ціну паїв впливатиме відкритий тіньовий ринок, який де-факто вже існує в країні. Наприклад, землі обтяжені емфітезисом (довгостроковим речовим правом користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб з метою отримання доходів) не будуть привабливими для потенційного інвестора і будуть виключені з обороту», — розказав Богдан Яськів.

Читайте також: Милованов розповів про «правила гри» для майбутнього ринку землі

На думку експерта, якщо ринкова вартість гектара буде більшою за озвучені прогнози щодо її вартості, то постане питання економічної доцільності.

Наприклад, якщо вартість землі буде на рівні прогнозованих 3000 доларів за га, то землевласник задумається, чи буде йому економічно вигідно надавати землю в оренду агрохолдингу, що буде готовий сплатити 5000 доларів за 5 років користування.

«Якщо гіпотетично у власника паю буде вибір, продати чи перепідписати договір оренди і йому буде вигідніше здати ділянку в оренду, це спровокує збільшення орендної ставки за землю», — наголосив він.

Читайте також: Міністр розповів, куди підуть гроші від продажу землі

Богдан Яськів також зауважив: за умови, що українська земля не буде продаватися іноземцям, то навряд чи в середині країни знайдеться достатній фінансовий ресурс, що створить попит в середині країни.

«Низький попит, пов’язаний з низькою фінансовою спроможністю громадян України та без державних механізмів надання безвідсоткових позик чи довготривалих кредитів для фермерів, може фактично знівелювати всю запроваджену реформу. Звідси – ціна на землю може впасти щонайменше на 25-30% до 2000 доларів за га», — підсумував він.

Що відомо

  • Глава держави доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а ВР — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

  • Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 19 вересня заявив, що Кабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

  • Раніше президент Зеленський заявив, що після запуску ринку землі сільгосппризначення її зможуть придбати лише українці або українські компанії. Водночас прем'єр-міністр Гончарук назвав умову доступу іноземців до купівлі землі.

Коментарі - 7

+
+15
bonv
bonv
25 вересня 2019, 11:26
#
Все гіпотетично і без розуміння...
+
+41
Рапрапр Прапр
Рапрапр Прапр
25 вересня 2019, 11:32
#
Какие 5000 долларов за 5 лет, вы летаете в облаках! В Луганской области (на нашей территории) 2-8 тыс. гривен в год люди получают за 7-10га земли! Это просто издевательство! Рынок надо открывать немедленно.
+
+22
bonv
bonv
25 вересня 2019, 11:34
#
На його думку, ринкова вартість гектара землі та сума, яку люди готові будуть плати, досі є незрозумілою. Звідси й неможливість визначити потенційні орендні ставки за землекористування. Він так і написав, що некомпетентний..
+
0
Toxa David
Toxa David
25 вересня 2019, 13:46
#
Какие 5000 долларов за 5 лет, вы летаете в облаках! В Житомирской области 1500-1700грн за 2га пахотной земли аренды в год.
+
0
squeez
squeez
26 вересня 2019, 20:48
#
Да что вы говорите, 2 тысячи грн за га дают - Сватовский - Кременской районы, там езжу по работе в СХ сфере, не нужно рассказывать нам тут, в Троицком еще больше дают денег... Проснитесь
+
+15
TAN72
TAN72
25 вересня 2019, 12:14
#
Так по формуле ротердам не ниже как в европе- слабо или это не в интересах барыг.???
+
0
QGS
QGS
25 вересня 2019, 12:16
#
Без комент;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися