Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2020, 7:50

Як українці можуть заробити на легалізації канабісу

Під час місцевих виборів Президент Володимир Зеленський запропонував українцям відповісти на декілька питань. Одне з них — чи підтримують вони легалізацію канабісу в медичних цілях, для зменшення болю у важких хворих. Близько 65% учасників опитування підтримали таку легалізацію.

«Мінфін» вирішив поглянути, які економічні наслідки може мати часткова легалізація канабісу. 

Ми підготували цю статтю в рамках нової рубрики «На прохання читачів». Редакція попросила користувачів розповісти, про що вони хочуть прочитати на порталі. Читач під ніком AleksandrBank поцікавився, що вже дала легалізація канабісу іншим країнам та як вона відобразилась на тютюновому й алкогольному бізнесі.

«Мінфін» шукав відповіді на ці питання.

Що таке легалізація

Існує два види легалізації канабісу: рекреаційний і медичний. Перший дозволяє вживати наркотичні засоби для власного задоволення, другий – лише у випадку певних захворювань та за рецептом лікаря.

Першим канабіс легалізував Уругвай. Ще у 2013 році країна повністю декриміналізувала вирощування, купівлю і використання марихуани. Другою країною, яка повністю легалізувала «траву» на всій території, стала Канада.

Ще 30 країн частково легалізували рекреаційне використання канабісу. Серед них США, Великобританія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Чехія, Австралія, Хорватія, Індія.

Особливості часткової легалізації канабісу в кожній країні свої. Наприклад, у США 11 штатів легалізували рекреаційне вживання «трави», а решта – медичне. В Німеччині дозволена для побутового використання «невелика кількість» марихуани, в Португалії – можна мати до 25 грам «трави», в Іспанії дозволено особисте вживання, але за публічне вживання передбачено штраф.

Ще 14 країн дозволяють використання канабісу виключно у медичних цілях. Серед них — Польща, Швейцарія, Македонія, Туреччина. Особливості медичного використання теж можуть відрізнятись. Наприклад, держава може визначити вузький перелік захворювань, при яких дозволяється вживати препарати, виготовлені на основі канабісу, або більш широко дивитись на це питання, дозволивши вживання, наприклад, у випадку порушення сну.

Навіщо потрібне медичне використання

Коли мова йде про медичне використання канабісу, найчастіше мають на увазі його знеболюючі властивості. Таким чином він використовується при важких хронічних болях – онкології та ревматичних захворюваннях.

Як пояснює лікар і куратор проекту «Медицина розбірливим почерком» Святослав Лінников, зараз такі пацієнти часто використовують наркотичні препарати на основі морфіну, які призводять до побічних ефектів, а їхні дози з часом доводиться збільшувати. «Пацієнтам можуть допомогти препарати канабісу. В комплексному лікуванні такі препарати знижують необхідність в морфіні, допомагають боротись з побічними наслідками хіміотерапії, послаблюють судоми у хворих розсіяним склерозом», — зазначає медик.

За словами колишнього міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, препарати на основі канабісу могли б допомогти сотням тисяч онкохворих в Україні. Їх також потребує близько 20 тис. дітей із фармрезистентними формами епілепсії, що не піддаються лікуванню традиційними препаратами.

Варто пояснити, що для лікування використовуються не сама трава, а канабіоїди – речовини, що містяться в канабісі. Деякі з них не мають психотропних властивостей і саме вони часто застосовуються у медичних препаратах.

Є ще ряд хвороб, при лікуванні яких використовують канабіоїди. Зокрема, це хвороба альцгеймера, синдром подразненого кишківника, глаукома. Також в ряді країн світу канабіоїди використовують при посттравматичному синдромі.

Як легалізація впливає на економіку

За оцінками Barclays Bank, минулого року розмір легального ринку канабісу сягнув $28 млрд. Він зростатиме навіть у тому разі, якщо до нього не приєднаються нові країни. Якщо ж медичне використання канабісу легалізують на федеральному рівні у США і у всіх державах ЄС, — вже за 8 років ринок подвоїться і сягне $55 млрд.

Серед тих, хто зароблятиме на «легалайзі», — аграрні підприємства. За розрахунками асоціації Rete Canapa Sicilia, якщо вирощування пшениці приносить італійським фермерам близько 250 євро прибутку з кожного гектару, то конопля – 2500 євро. За словами професора сільськогосподарських наук в Університеті Палермо Даріо Джамбалво, вирощування канабісу дозволяє диверсифікувати землеробство та засіяти покинуті і менш родючі землі.

В Україні дозволено вирощувати лише технічну коноплю, де вміст одного зі складників канабісу — тетрагідроканабінолу — становить менше 0,08%. Навіть за таких умов ця культура вважається високомаржинальною. Наприклад, вирощування конопляного насіння приносить $500-700 з гектару при рентабельності до 50%.

Читайте також: Гроші у зростання: як банки фінансують аграріїв

Збільшують свої доходи від легалізації і уряди країн. Приміром, у Канаді, коли ринок «трави» був поза законом, його оцінювали у $4 млрд. Держава від нього отримувала самі лише проблеми. Після легалізації ринок підріс до $6,5 млрд, з яких $675 млн уряд отримує у вигляді податків. Щоправда, такі цифри можливі, в першу чергу, завдяки любові канадців до марихуани. Хоча б раз на місяць її вживають 5 млн громадян країни, а це 15% населення. За цим показником Канада посідає третє місце в світі, поступаючись лише Ісландії та США.

На марихуані та підвищеному інтересі до неї намагаються заробляти і галузі, що, здавалося б, не мають прямого стосунку до наркотичних засобів. Приміром, ринок світлодіодного обладнання, яке використовується в теплицях, за оцінками консалтингової фірми Markets and Markets, у 2017 р. становив $2,1 млрд, а у 2023 році сягне $6,2 млрд. Причина в тому, що ці технології почали активно використовувати для вирощування «легального» канабісу.

Заощаджуєш гроші? Відкрий депозит в надійному банку та отримай бонус від «Мінфіну»

Отримує зиск і туристична сфера. Наприклад, після дозволу на рекреаційне вживання канабісу в американському штаті Колорадо, потік туристів до нього зріс на 16%. Загалом, інтерес до марихуани намагається використовувати величезна кількість компаній. Запущено виробництво продуктів харчування та косметики з екстрактом канабісу. Навіть Coca-Cola заявила, що планує виготовляти безалкогольний напій на основі марихуани. Щоправда, з одним із канабіоїдів, що не має психотропних властивостей.

Тютюнова та алкогольна індустрія

В останні роки інтерес до куріння падає. Якщо в 2000 році у світі нараховувалось 1,397 млрд курців, то на кінець цього року їх буде 1,327 млрд, — очікує Світова організація охорони здоров’я. До 2025 року їх кількість зменшиться ще на 27 млн.

За таких умов тютюнові корпорації намагаються отримати вигоду від «легалайзу». Так, американська тютюнова компанія Alliance One International придбала контрольний пакет акцій канадського виробника канабісу Goldleaf Pharm Inc. Частину акцій іншої канадської компанії Cronos Group купив ще один американський тютюновий гігант Altria.

Виробники ж алкоголю можуть не боятись розповсюдження «травки». Алкогольна торгівельна асоціація Distilled Spirits Council провела дослідження обсягу продажу міцних напоїв у кількох американських штатах після «легалайзу» і виявила, що продаж алкогольних напоїв жодним чином не змінився.

Читайте також: Сигарети й алкоголь істотно здорожчали за рік — Держстат

Натомість виробники алкогольних напоїв і самі не проти заробити на інтересі до марихуани. Так, пивна корпорація Corona викупила долю канадського виробника марихуани Canopy Growth Corp. Інший пивний гігант Molson Coors відкрив спільне підприємство з Quebec’s Hydropothecary для розробки напоїв із канабісу в Канаді.

Інвестиції для кожного

Українці можуть заробляти на канабісі незалежно від того, чи легалізують його в нашій країні. На американському фондовому ринку для інвесторів доступні акції цілої низки компаній, що займаються виробництвом та продажем канабісу. Більшість із них канадського походження. Капіталізація 5 таких компаній вже перевищила мільярд доларів.

Найбільшим легальним виробником канабісу є Canopy Growth Corp, що оцінюється у понад $7 млрд. Після легалізації марихуани в Канаді акції компанії стрімко пішли вгору і зараз торгуються майже вдесятеро дорожче, ніж 5 років тому. Історичних максимумів ціна акцій досягла відразу після «легалайзу» у 2018 році, коли виробники канабісу привернули величезну увагу інвесторів. Оскільки чимало інвесторів вже встигли зафіксувати прибуток, акції Canopy Growth за 2 роки подешевшали майже на 42%.

Так само втратили в ціні після піків 2018 року акції Cronos Group, що подешевшали на 36%, і ще одного конопляного гіганта Aphria – на 41,5%. Натомість ріст останнім часом демонструють Cresco Labs і Green Thumb Industries, які за рік подорожчали на 20,8% та 80,3% відповідно.

Представлені на фондовому ринку і ETF, що інвестують в конопляну галузь. Зокрема, ETFMG Alternative Harvest ETF вкладає в фармацевтичні компанії, які використовують канабіоїди, біотехнологічний сектор та власне виробників «трави». Щоправда, цей рік для сектору виявився не надто вдалим: за рік вартість фонду просіла на 42,5%.

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти

Ще один «конопельний» індексний фонд — Horizons Marijuana Life Sciences ETF — вкладає переважно в компанії, які вирощують канабіс. Він, як і більшість виробників «трави», сягнув піку у 2018 році і, порівняно з тим періодом, торгується майже вп’ятеро дешевше.

Експерти очікують, що наступний зліт акцій індустрії канабісу може відбутись у разі легалізації марихуани у США на федеральному рівні.

Та навіть без цього ринок і надалі розширюватиметься, а фармацевтика продовжуватиме досліджувати канабіоїди та розширюватиме їхнє застосування. Також інвестори очікують на злиття представників сфери та подальший викуп їхніх акцій тютюновими та алкогольними гігантами, що теж підштовхне ріст.

Як інвестувати

Оскільки компанії та ETF, що пов’язані з канабісом, торгуються на американському фондовому ринку, купувати їхні акції можна через будь-якого брокера, який дає доступ до ринку США. Це можуть бути як міжнародні брокери, на зразок Interactive Brokers та Exante, так і українські Фрідом Фінанс Україна чи Універ (субброкер Exante).

Правила інвестицій в «конопельні» компанії такі ж самі, як і в будь-які інші, жодних додаткових дозволів не треба.

Щоб відкрити рахунок у брокера, треба надати пакет документів, які підтверджують особу: копію закордонного паспорта та документу, який підтверджує адресу проживання, а також ідентифікаційний номер. Коли рахунок відкритий, на нього можна переказати гроші і починати купувати акції. Купівля та продаж відбуваються на сайті брокерів чи в мобільних додатках. Для проведення операції достатньо лише натиснути на відповідну кнопку.

Читайте також: Чи варто купувати акції українських компаній

Ключовий же ризик для інвесторів — загальна перегрітість сектору після 2018 року, коли перспективи розвитку були дуже переоцінені. І хоча часткова корекція вже відбулась, інвестиції в цей напрямок залишаються доволі ризикованими.

Олексій Писарев

Коментарі - 57

+
+129
AleksandrBank
AleksandrBank
27 жовтня 2020, 8:33
#
Спасибо за статью, о том что у нас выращивают техническую коноплю в т.ч. экспортируют ее, я даже 3-4 назад знал, малые обьемы но это высокомаржинальное дело, ничего там для курильщиков нету. У нас ключевая проблема теневая экономика, если бы как в Канаде, то эта отрасль принесла бы много денег экономике, опять же - я лично против этой дряни, возможно когда-то поменяю мнение.
+
+150
fduch
fduch
27 жовтня 2020, 9:05
#
Если не злоупотреблять, то помогает справляться с психологическими нагрузками и делает немного человечнее, в долгосрочной перспективе. Естественный антидепрессант все-таки. Это огромный плюс по сравнению с алкоголем.

А если злоупотреблять конечно ничего хорошего, но это так со всем.

Я вот подумал, если ве-таки легализуют и разрешат выращивать, может бросить все, переехать в Карпаты, купить земли и стать фермером :)
+
+53
ramarren
ramarren
27 жовтня 2020, 9:09
#
Карпаты - не лучшее место для выращивания конопли. Едьте в Глухов к Мишелю Терещенко =)
+
+50
V L
V L
27 жовтня 2020, 8:47
#
Лгбт и выращивание конопли - можно вешать на предвыборных плакатах
+
+126
Alex Noner
Alex Noner
27 жовтня 2020, 10:49
#
А Вам ближе скрепы и запреты?
+
+93
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 11:35
#
А от того что это все будет запрещено, оно куда-то денется?
+
+8
yurikiev
yurikiev
27 жовтня 2020, 8:48
#
Ключевая проблема в том, что «медицинская» марихуана нифига не вставляет. Поэтому ее никто из украинских любителей марихуаны покупать не будет. Бесперспективная инвестиция.
+
+15
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 10:58
#
Тут главное правильно начать разговор. Для облегчения боли у тяжелобольных. После этого легализация в рекреационных целях — вопрос времени.
+
0
yurikiev
yurikiev
27 жовтня 2020, 11:12
#
Ну, в реалиях Украины, когда на изменение отношения к любому табу требуются десятилетия, а-то и столетия, могу прованговать полный легалайз — «не дождемся»
+
+41
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 11:27
#
О чем вы :) Комбинация серьезных людей, которые хотят делать серьезные деньги и полезных идиотов, которые будут митинговать за право накуриться, творит чудеса. На крайний случай это прикроют фиговым листом медицинских целей.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 жовтня 2020, 11:31
#
Інвестиція в що? В таблєтки, які не вставляють? Тоді це не інвестиція. Так саио, як не є інвестицією купівля пляшки горілки. Інвестиція в компанію, яка виробляє ліки на канабісі досить ефективна, адже сотні тисяч людей щараз купують ці ж ліки контрабасом з дикими накрутками. Планокури не той сегмент. Але я би легалізував не лише канабіс. Легалізація це не лише продаж та податки, це також інформаційна кампанія, коли людям популярно розказують про плюси та мінуси...
+
0
R S
R S
29 жовтня 2020, 22:11
#
«Але я би легалізував не лише канабіс.»

Предлагаете легализовать и тяжёлую наркоту, чтобы спасти дырявый бюджет???
У вас с головой всё в порядке?
+
+34
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 9:49
#
А украинцы-то оказались не настолько дремучими, судя по опросу. Это не может не радовать.
+
+9
yurikiev
yurikiev
27 жовтня 2020, 11:14
#
Какая еще  дремучесть, когда  это давний  милицейский бизнес. Все  вокруг уже  давно травку   курят .
+
0
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 11:37
#
Большинство травку не курит. Но при этом большинство понимает необходимость ее легализации хотя бы в медицинских целях. Вот это радует.
+
0
R S
R S
29 жовтня 2020, 22:09
#
Большинство как раз и не понимает её легализации.
Не выдавайте желаемое за действительное.
+
+15
sadbuttrue
sadbuttrue
27 жовтня 2020, 10:25
#
Цікава стаття.
+
+48
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
27 жовтня 2020, 11:09
#
Жду следующую статью - «Как украинцы могут заработать на легализации проституции» Ну и комментарии - ...конечно правильно, и только в лечебных целях и бюджет наполнится.... Неужели кому то не понятно, что это «первый» шаг, а дальше все пойдет как обычно - на каждой улице будут и дилеры и «шопы»
+
+166
Doctor69
Doctor69
27 жовтня 2020, 11:19
#
А сейчас что проституции нет, травы тоже нигде нет?
+
0
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 11:35
#
Я бы все-таки не равнял проституцию и траву. Для «конечных потребителей» секс-услуг практически нет негативных эффектов, а для «персонала» легализация станет хоть каким-то намеком на защиту. От травы есть совершенно конкретные последствия, которые нельзя просто так игнорировать.
+
0
I. B.
I. B.
7 червня 2022, 18:45
#
Ну да, хочется что-то съесть и посмотреть что-то веселое. Такое точно нельзя игнорировать.
+
+69
marcher145
marcher145
27 жовтня 2020, 11:10
#
Есть несколько сфер в человеческой истории которые преподносились в пометкой «ЗАПРЕЩЕННО»... и это больше напоминает прятанье головы в песок... «мы запретили значит этого нет»...  «сухой закон» показал что запрещать бесполезно, запрет только усиливает теневой сегмент и криминалитет, а общество теряет контроль... поэтому можно надеяться что 21век, станет веком легализации, легких наркотиков, проституции и порно...
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
27 жовтня 2020, 11:12
#
Я очень извиняюсь - а в какой стране порно есть в свободном доступе?
+
0
marcher145
marcher145
27 жовтня 2020, 11:16
#
Я о производстве
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 жовтня 2020, 11:34
#
В Україні… та багатьох інших країнах. Доступне і законне то не одне і те саме. У нас і наркотики доступні, і проституція, і порно.
+
+38
profittec
profittec
28 жовтня 2020, 0:40
#
США, Польша, Румыния, Испания, Португалия, Швеция, Нидерланды, Мексика - разрешено все, производство, хранение и распростронение порно
+
+23
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 11:19
#
Есть совершенно конкретные, научные статьи о том, что трава - стартовый наркотик (gateway drug), который ведет к употреблению куда более интересных веществ. Вы предлагаете закрыть на все это глаза и разрешить это на каждом углу?
+
+35
marcher145
marcher145
27 жовтня 2020, 11:42
#
Я смотрю на реальную статистику, например Канада которая, легализировала коноплю для всех сферах(медицина + развлекалово), действительно в первый год(1-ый квартал) легализации отмечался  рост числа наркоманов, после начался откат и возврат к тем темпам прироста что были до легализации...

Реформы основывались на многолетнем опыте, свидетельствующем о том, что незаконный статус каннабиса не препятствовал росту потребления и был связан с рядом других рисков — от увеличения его мощности и психоактивности до усиления преступных группировок.
+
+77
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 жовтня 2020, 11:43
#
Свиня болото знайде. Так само можна і про пиво-вино-горілка-спирт сказати.В рейтингу небезпечності найвище героїн. Алкоголь пятий, тютюн на девятому місці, коноплі 11, екстазі на 18. Тому глупо забороняти те, що менш шкідливе. Ну і обкурені частіше ржуть, а бухі лізуть битися, або на тачках поганяти. Якби трава коштувала з 50% рентабельністю від собівартості, то це було б дешевше цигарок і наріки не йшли б на злочин, тому що косячок коштував би копійки. Ну і погодьтеся, накурений хіпі і бухий гопник якось по різному сприймаються з точки зору безпеки.
+
0
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 11:52
#
Если бы трава стоила дешевле сигарет и была доступна в каждом ларьке, ее курил бы каждый второй подросток. Переход с нее на более тяжелые наркотики - чистая статистика, потому что «решение проблем» косячком никуда не ушло, но косячок уже не вставляет. Именно об этом я и пишу, стартовый наркотик. Если треть из них пересядет на опиоиды это ведь уже будет проблемой, да? Помимо этого, удобно игнорируются такие вещи как рак легких, нарушение памяти итд.
+
+96
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 12:28
#
Вы даже не представляете насколько трава доступна сейчас при помощи Телеграма и закладок. И без всяких ларьков.
+
+23
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 12:51
#
Телеграм и закладки оставляют вполне ненулевой шанс
- остаться без денег и без травы
- остаться без денег и получить по морде
- нарваться на полицию, остаться без денег (и, при определенной удаче, получить по морде)
это, как ни странно, останавливает очень многих.
+
+15
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 15:49
#
Это в теории. А по-факту система работает как часы и почти все желающие получают необходимое.
+
+41
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 жовтня 2020, 12:28
#
І так курять. Заборонений плід солодший. Тут справа не в косяку, а в культурі суспільства. Мені і моїм дітям немає потреби понтуватися курінням та матюками. Але чим ближче конкретна людина до мавпи, тим більше вона потребує різних заборон та обмежень, щоб порушуючи окремі з них, видаватися крутішим, ніж яйця в смятку. Я не сідаю за руль пяним не тому, що штрафи великі, а тому що це небезпечно, в тому числі і для мене. Так само я не прийматиму наркотик, навіть, якщо під вікном кіоск з ними поставлять. І малого мого, якому 11 років добровільно на курево не посадиш, і на наркоту. Про старшого я вже і не кажу, в нього здорового глузду більше, ніж у багатьох. Тому в Німеччині можна сідати за руль при 0,8 проміле, але мало хто цим користується.
+
+24
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 13:00
#
Ну так а вы живете в какой-то другой Украине? Вы вокруг много видите культуры общества и ответственных людей? Мы сейчас нагляднейше, в прямом эфире, видим общество людей, которые не верят в коронавирус. Вы серьезно считаете, что этому обществу можно доверить наркотики и рассчитывтаь на ответственное употребление?
+
+50
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 жовтня 2020, 14:21
#
Зараз є заборона маріхуани і інших наркотиків. І як це допомагає? Всі будинки розмальовані рекламою каналів та закладок. Обдовбані в хлам підлітки...
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
27 жовтня 2020, 15:16
#
Так в чем проблема, в запрете или в работе полиции ( профилактика преступлений, ОБНОН и т п ) И тогда возникает вопрос, если пройдет процесс полной легализации наркотиков, малолетки не будут ходить под кайфом или перестанут «работать» дилеры ? Эта проблема преподносится совсем в другом свете - ...если мы не можем контролировать оборот наркотиков, мы должны его возглавить....
+
+8
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 жовтня 2020, 17:58
#
Основний контингент то 18+... якщо всі повнолітні матимуть змогу купити легально, на малолєтках чорна наркота не виїде. Їм простіше буде легалізуватися, а про малолєток подбають старші товариші. З іншої сторони, на середньому і близькому сході курили віками і наркоманів не було, так само як в Європі вино пили. Але вдалося зробити міцнішу траву, перегнати вино, брагу на спирт і почали обдовбуватися. Повторю, дурак знайде собі пригоди на пяту точку. Але основна маса пихне після роботи, розслабиться, погигає і все... а обдовбаних буде рівно стільки ж, як і тепер. Он в Канаді і Голандії можна курити. І що, рухнул вони? Пішли обдовбуватися в хлам? Наркоманія процвітає? Та ніфіга подобного, ходять собі з примруженими очима, улібаються.
+
+35
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 11:46
#
Langevin, есть также совершенно конкретные исследования о том, что каннабис помогает при целом ряде тяжелых заболеваний. Вы предлагаете закрыть на все это глаза и тупо все запретить?
+
0
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 11:58
#
Я не против использования в медицинских целях. Но я также понимаю, что никто бы это не затевал исключительно ради медицинских целей, в этом не те деньги.
+
+35
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 12:25
#
Чьи то мотивы не так уж важны. Использование в рекреационных целях наверняка будет обсуждаться. Но иметь под полным запретом каннабис в 2020 году в европейкой стране – это уже мракобесие. Надеюсь с ним наконец будет покончено.
+
0
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 12:57
#
Ну так разница между медицинским и рекреационным использованием примерно такая же, как оружие у полиции и оружие в свободном доступе...
+
+23
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 15:52
#
Рекреационное использование – предмет обсуждений в будущем.

Сейчас речь идет о медицинском использовании. А это крайне необходимо и чьи-то «неправильные мотивы» никак не могут быть серьезным аргументом против этого.

Против медицинского использования вообще нет серьезных аргументов, а только духовные скрепы и подобная галиматья.
+
0
marcher145
marcher145
27 жовтня 2020, 11:53
#
К тому же, как то наткнулся в даркнете на нарко-карту(наиболее активный участок - Москва), где пользователи отмечали вещи и события связанные с наркотой(закладки, патрули и т.д.) просто поражаюсь сколько ресурсов брошено на то что бы поймать и притянуть студентиков по уголовке, вместо реальной борьбы с преступниками...
+
0
Langevin
Langevin
27 жовтня 2020, 12:00
#
Может я излишне наивен (особенно что касается российских и наших полицейских) но все же задача полиции, в том числе, профилактика и предупреждение преступности. В том числе и скатывание студентика с травой до опиоидного торчка.
+
+79
Bischof
Bischof
27 жовтня 2020, 11:43
#
Как и табак с алкоголем, другие легкие наркотики, проституция, казино – все это не только будет существовать независимо от запретов, но и множить коррупцию и преступность. Поэтому нужно это легализовать, вывести из тени на свет, обложить налогами и акцизами, а дальше уже прививать культуру потребления. Именно так поступают цивилизованные страны.
+
0
Bischof
Bischof
28 жовтня 2020, 11:27
#
Для легализации медицинского каннабиса никакие опросы вообще не нужны, тем более такие. Достаточно спросить врачей и обратиться к медицинской практике развитых стран. 

Медицинский каннабис нужен меньшинству, которое никак не сможет тягаться с большинством в любых голосованиях и отстаивать свои интересы.

Слава богу, в этот раз повезло и большинство проголосовало правильно. А могло и не повезти.

Поэтому голосование как механизм считаю в корне неверным. Подобные решения нужно принимать вообще наплевав на мнение большинства, потому-то большинство никакого отношения к вопросу не имеет.
+
+15
Npcq
Npcq
28 жовтня 2020, 8:55
#
 употреблять наркотические средства:  Вы серёзно ? 
казино: Ужас.
Я против этого всего вообще. Лучше закон простив наркотиков . А то этих нариков развилось.  люди мы возращаемся в 80 года.
+
+30
SergS7
SergS7
28 жовтня 2020, 10:08
#
Заборона діє, але наріки розводяться. Яка тоді користь від заборони?
+
0
Npcq
Npcq
28 жовтня 2020, 15:47
#
А что бы была наверное. Но это не работает в Нашей Странне )
+
+30
Bischof
Bischof
28 жовтня 2020, 11:32
#
Лучше закон простив наркотиков. А то этих нариков развилось.

А вы, я смотрю, с логикой не очень дружите?

«Закон против наркотиков» как раз сейчас и действует. Но тут же вы пишете, что «развелось много нариков». Вы реально не замечаете противоречия?

Я уже не говорю о том, что речь вообще идет об использовании каннабиса в медицинских целях.
+
0
Npcq
Npcq
28 жовтня 2020, 15:47
#
«Закон против наркотиков» как раз сейчас и действует. 
Вижу как он  действует. 
логикой не очень дружите?
Вот логика ...  Типа споймали с наркотой и что ему ничего.. Просто изяли накоту и отпустили.. А он может пойти  еще раз купить и все равно ему ничего не будет.  И это нормально наверное?. и закон как раз работает Прекрастно. 
 Но тут же вы пишете, что «развелось много нариков».
Ну наверное я ошибся нариков нету ? 
Большество молодежи уже начали увлекаться наркотой. Я мого чего видел и знаю но думаю вы сами все прекрастно видите.
PS. Я не хочу что бы мои дети тоже курили и занимались такими вещами.
+
0
pov78
pov78
29 жовтня 2020, 16:39
#
А я не хочу, чтобы мои дети увлекались алкоголем и никотином тоже! Почему об этом молчат, хотя это тоже самое
+
+30
pov78
pov78
28 жовтня 2020, 16:13
#
Что за страна??? алкоголь с сигаретами можно, а марихуану нельзя, хотя последствия от алкоголя с сигаретами хуже чем от марихуаны :-
+
0
Npcq
Npcq
30 жовтня 2020, 0:45
#
Скороей всего это люди выноватые а не страна. Но в даном случее страна . Потому что все делаеться к лучшему, Но Классно можно будет траву курить и в казино играть Это Прекрасно. 
Вопрос:  Кому такое в голову пришло ???
+
0
ApamaT
ApamaT
29 жовтня 2020, 16:03
#
Много буков
+
0
RonaldRed
RonaldRed
1 листопада 2020, 12:40
#
Весело конечно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися