Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 травня 2020, 12:00

Як обрати кращий інтернет-банкінг

Карантин закрив відділення банків і змусив їх клієнтів навчитися користуватися послугами онлайн. Процес, який в звичайній обстановці міг би розтягнутися на роки, стиснувся до декількох місяців і навіть тижнів.

Якщо раніше дистанційними каналами користувалася в основному молодь, то тепер їх освоюють і люди старшого віку, і навіть пенсіонери. Адже в умовах епідемії залишатися вдома — життєва необхідність.

Коли карантин закінчиться, звичка ходити в відділення вже не повернеться. Люди оцінили, як зручно мати під рукою банк 24/7. Отже, виграють фінустанови, які зможуть запропонувати найзручніші і функціональні веб- і мобільні банкінги.

«Мінфін» вирішив допомогти користувачам і створив каталог інтернет-банкінгів. В ньому ми зібрали всі найпопулярніші онлайн-сервіси, якими користуються банківські клієнти, та порівняли вартість послуг в різних установах. Завдяки каталогу кожен зможе визначити, який інтернет-банкінг найкращий особисто для нього.

Хто у списку

Станом на 1 квітня, за даними НБУ, в Україні було зареєстровано 75 банків. Навіть якщо деякі з них не мають інтернет-банкінгів, на детальне вивчення всіх пропозицій пішло б забагато часу. В умовах карантину ми його не мали.

Тому «Мінфін» вирішив застосувати вибірковий підхід і проаналізував пропозиції тих установ, які наразі є партнерами нашого сайту, а також всіх державних банків. В результаті до нашого каталогу ввійшли інтернет-банкінги 29 фінустанов. В тому числі — 17 із 20 найбільших українських банків за обсягом вкладів фізичних осіб. В майбутньому кількість учасників буде зростати.

Каталог – це не рейтинг банкінгів, тому ми не розподіляли місця і не називали переможців. Замість цього «Мінфін» визначив найважливіші сервіси, якими клієнти банків користуються найчастіше. В перелік увійшли сплата комуналки, перекази з карти на карту, відкриття депозитів онлайн та декілька інших послуг. В каталозі ви можете побачити, які банки надають можливість робити це дистанційно. Також можна порівняти вартість таких послуг в різних фінустановах.

Яка інформація є в каталозі

Реєстрація без візиту в відділення

Під час карантину більшість клієнтів хвилює питання – чи можливо стати клієнтом банку дистанційно, не відвідуючи відділення. Як показало дослідження, таку можливість надають далеко не всі установи. Головна проблема пов’язана з необхідністю дистанційної ідентифікації клієнтів.

Серед тих банків, які потрапили до нашого каталогу, така послуга є у 8. Щоб стати їх клієнтом, треба заповнити документи на сайті або в додатку банку. Ще один можливий варіант – підписати документи особисто, коли їх доставить кур’єр.

Всі банки обіцяють доставити картку новим клієнтам за адресою. Але перелік міст, для яких діє послуга, в більшості випадків обмежений. Наприклад, картки Альфа-Банку і Банку Форвард кур’єр доставить лише в обласні центри, O.Bank – здійснює доставку в 5 найбільших міст України, а Мегабанк – лише в Харкові.

Віртуальні картки для нових клієнтів наразі відкривають лише 2 установи з нашого каталогу — це monobank і А-Банк.

Перекази з картки на картку

Це одна з найпопулярніших функцій інтернет-банкінгу, тому нічого дивного, що із 28 установ її надають 27. Ключове значення для клієнтів має вартість послуги.

Звісно, тарифи залежать від програми і можуть відрізнятися для різних карт. Тому і в цьому, і в інших розділах ми вирішили брати тариф для масових дебетових карток, які доступні будь-яким клієнтам. Якщо ж за карткою може бути відкрита кредитна лінія, в каталозі враховувався тариф для використання власних коштів.

Читайте такожЗакон про фінмоніторинг: НБУ пояснив, чи будуть обмеження при переказі грошей

Як з’ясувалось, відразу 8 банків дозволяють переказувати гроші як на інші картки цього ж банку, так і на картки інших установ без жодної комісії. Тарифи ще 11 фінустанов передбачають можливість переказу без комісії в межах банку.

Але знайшлося 5 установ, які стягують гроші за переказ на власну картку. Комісія за це передбачена в Укргазбанку, А-Банку, Айбокс банку, Правексі і Укрексімбанку.

Відкриття депозиту онлайн

Оформити вклад в інтернет-банкінгу дозволяють 19 банків. Всі вони також дають клієнтам можливість дистанційно управляти депозитом – поповняти його або пролонгувати на новий термін.

15 банків заохочують клієнтів відкривати депозити онлайн за допомогою спеціальних пропозицій і пропонують їм підвищену ставку. Наприклад, в Ощадбанку відсоткова ставка зросте на 0,25%, в Альфа-Банку — на 0,5%, а в ПУМБ – на 1%.

Бажаєш відкрити депозит? Обирай надійний банк у каталозі від «Мінфіну»

Оформити вклад і через веб-версію, і через мобільний додаток, можна в 12 банках, що потрапили до нашого каталогу. Інші установи дозволяють це зробити лише одним з цих способів.

Оплата комунальних платежів

Після введення карантину оплата комунальних платежів для багатьох стала в прямому сенсі загрозою для життя. Адже не всі звикли платити дистанційно і за звичкою продовжували ходити у відділення і стояти в чергах.

За таких умов Ощадбанк закликав дітей та онуків навчити своїх старших родичів платити за комунальні послуги онлайн. А Приватбанк навіть запропонував клієнтам старшого покоління платити по телефону — за допомогою служби підтримки банку.

Ті, хто вже встиг розібратись, встиг оцінити, найзручніший спосіб платити за комунальні послуги – за допомогою інтернет-банкінгу. Такі послуги пропонують 23 установи із каталогу «Мінфіну».

У 6 банках можна сплачувати комунальні платежі без комісії. Це Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсиббанк, Альфа-Банк, Глобус, Форвард Банк. Ще у 9 комісія відсутня, якщо платіж здійснюється на рахунок організації, з якою у банку підписаний договір.

Для того, щоб кожного разу не вводити дані, можна створити шаблони платежу за комунальні послуги. Таку можливість надають майже всі банки зі списку за виключенням 6 установ.

Обмін валюти онлайн

Можливість купувати і продавати валюту онлайн з’явилась в українців у лютому 2019 року – після початку валютної лібералізації в країні. Ця послуга відразу ж стала популярною. Впродовж минулого року, за даними НБУ, українці обміняли онлайн валюту на загальну суму $2 млрд.

Особливо актуальна ця функція в період курсових коливань, коли для багатьох купівля-продаж валюти стала способом заробити на курсі.

Читайте такожЗакон про банки ухвалено. Як це вплине на курс долара й переговори з МВФ — аналітик

Наразі дистанційно купити долари чи євро можна у 15 банках із нашого каталогу. З них 9 дозволяють відкрити і віртуальну валютну картку.

Поповнення мобільного

Українці досить часто оплачують мобільний зв'язок онлайн. Поповнити мобільний рахунок можна в інтернет-банкінгах 22 установ. У 11 з них за такі операції не передбачено жодної комісії.

У тих банках, які встановили комісію, як правило потрібно сплатити від 1 до 3 грн. Максимальна фіксована сума, яку може стягувати банк за поповнення рахунку – 4 гривні. Таку комісію встановив Приватбанк за поповнення рахунку на суму від 150 до 200 грн.

Читайте такожЗакон про фінмоніторинг. У НБУ пояснили, у яких випадках можуть перевіряти власників мобільних гаманців

Декілька фінустанов стягують певний процент від суми поповнення: в банку Восток комісія складає 1,5%, в Ощаді та Укрбудінвестбанку – по 2%.

Онлайн-кредитування 

За даними Нацбанку, в перші місяці цього року українці стали брати менше споживчих кредитів. Мабуть дала про себе знати криза — люди не знають, як довго триматиме нестабільність і не хочуть залазити в борги. Та й банки не поспішають роздавати онлайн- кредити під час карантину.

Дистанційно надають позики клієнтам лише декілька фінустанов з нашого каталогу. В 5 із них можна оформити кредит готівкою і отримати гроші на картку, 6 – дозволяють замовити кредитку або відкрити кредитний ліміт на діючу карту. В 7 банках передбачена можливість збільшення кредитного ліміту онлайн на прохання клієнта.

Дистанційно погасити отриманий кредит дозволяють 8 банків.

SWIFT платежі

У клієнтів, яким потрібно швидко переказувати гроші за кордон, або отримувати кошти, вибір не надто великий. Можливість здійснювати SWIFT-платежі передбачена лише в 3 інтернет-банкінгах із нашого каталогу.

Найменша комісія за переказ коштів за кордон у Приватбанку – 0,5% від суми. В Укрсиббанку доведеться заплатити вже 2% (мінімум $20). А-Банк встановив фіксовану ставку — $20.

Читайте такожУкраїнці на карантині збільшили інвестиції за кордон втричі

Комісія за отримання SWIFT-платежів в Приваті і А-Банку становить 0,5%, а в Укрсибі – 1%.

BankID

Наразі система BankID функціонує в інтернет-банкінгах 13 фінустанов із нашого каталогу. Але швидше за все цей перелік буде розширюватись.

Додаткові можливості

Окремо в каталозі виділено розділ з додатковими функціями. Наприклад, можна подивитись, які банки дозволяють дистанційно змінити ліміти на операції без дзвінка оператору.

Хто безкоштовно інформує клієнтів про операції за рахунком за допомогою смс, через вайбер чи телеграм.

В інтернет-банкінгах яких установ є спеціальний розділ кешбек, в якому можна перевіряти, як нараховується кешбек чи бонуси та управляти ними.

Робочі моменти

Щоб інформація в каталозі залишалась актуальною, «Мінфін» оновлюватиме її щомісяця. Поступово розширюватиметься і перелік представлених банків.

Є й технічна особливість цього каталогу. Як правило, сторінки для всіх своїх проектів «Мінфін» розробляє самостійно – цим займаються дизайнери та служба технічної підтримки сайту.

Цього разу каталог було зверстано за допомогою сервісу Airtable. Ми зробили це для того, щоб прискорити його вихід, бо в умовах карантину цінність такої інформації важко переоцінити. Крім того, власні технічні розробки не тільки займають більше часу, але й коштують дорожче.

Читайте такожКарантин загнав в онлайн: «Мінфін» вивчив веб-банкінги українських банків

Нам цікава ваша думка, чи зручно користуватись каталогом, які інші функції потребують уваги, або що варто було б змінити. Про всі зауваження та побажання пишіть у коментарях, ми обіцяємо їх врахувати.

З повною версією каталогу можна ознайомитися тут.

Олексій Писарев

Коментарі - 27

+
+22
Anrey12
Anrey12
19 травня 2020, 12:47
#
По Таскомбанку, карта Пластинка, не погорячились ли про 0%? Пополнить внутри банка-0,5%, извне-1%.
+ вторая комиссия при р2р на сайте банка.
+
0
Minfin
Minfin
19 травня 2020, 14:30
#
В данном разделе указаны тарифы за переводы с указанной карты в интернет банкинге. Согласно тарифов банка, такие переводы не тарифицируются: https://prnt.sc/sjm468
+
+15
Італій .
Італій .
19 травня 2020, 14:37
#
Неудобно: нельзя натыкать галочек и отобрать банки по нескольким параметрам.
+
0
Minfin
Minfin
19 травня 2020, 15:30
#
Спасибо за фидбек. Мы продолжаем работу над улучшением каталога.
+
0
57886520
57886520
19 травня 2020, 18:44
#
По банкингу от ПУМБ у Вас допущена ошибка. По ВсеКарта перевод на карту другого банка без комиссии. На счёт в другой банк 0,5% минимум 3 грн
+
0
Minfin
Minfin
19 травня 2020, 19:10
#
Спасибо вам за бдительность, исправления уже внесены
+
+30
MaxTirpiz
MaxTirpiz
19 травня 2020, 15:15
#
Госбанки кроме  Привата - все  в топку
+
+62
Італій .
Італій .
19 травня 2020, 18:46
#
Судя по комиссиям Привата - его в топку в первую очередь.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
20 травня 2020, 8:57
#
Проверить  остаток на карте  другого  банка  в банкомате Привата  угадайте  сколько  стоит.
+
0
akapello
akapello
19 травня 2020, 21:17
#
Чудовий матеріал, дуже дякую за оперативність. Оцінку дати поки що не готовий, але у захваті від самого факту збору, систематизації і оприлюднення відомостей.
+
0
akapello
akapello
19 травня 2020, 21:40
#
1. По БіСу (Банку інвестицій і заощаджень): нулі в чарунках не показник, оскільки сам інтернет-банкінг на помісячній тарифікації. Суму оплати не пам'ятаю, але вона кругленька. Та навіть і смс-інформування у цього банку не просто платне, а одне з найдорожчих - 15 гривень на місяць. Отже, нулі у БіСа не відображають реальних затрат на операції.
2. По Форвард банку не зовсім коректно названа картка. Коко кард є і дебетова, і кредитна. Не зрозуміло, про яку саме йде мова.
3. В Укрексімбанку також дуже коштовний для клієнтів інтернет-банкінг (десь від 72 гривень у найдешевшій опції), а смс-інформування без підключення до інтернет-банкінгу взагалі не надається. Там навіть неможливо безкоштовно дистанційно дізнатися про залишок коштів по картці. Отже, на ті 2 гривні за конкретні операції набігає ще чимала сума з абонплати. Реальні витрати будуть набагато більшими.
+
0
Італій .
Італій .
19 травня 2020, 22:05
#
2. По Форвард банку не зовсім коректно названа картка. Коко кард є і дебетова, і кредитна. Не зрозуміло, про яку саме йде мова.

Если не ошибаюсь то тарифы на операции у них одинаковы. Разница собственно в наличии кредитного лимита и в величике кешбека (у кредитной больше). Но эти различия за рамками сравнения.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
19 травня 2020, 22:19
#
Приват24 - ТОП!
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
20 травня 2020, 9:35
#
Ага а сам  Приват  шлак
+
0
Serhii Pacific
Serhii Pacific
19 травня 2020, 23:05
#
Хорошая идея, спасибо. В дополнительные возможности можно было бы отнести еще и возможность получить квалифицированную электронную подпись.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 травня 2020, 11:09
#
Там пока всего три банка:
— Приват
— Ощад
— Укрсиб
+
+27
Spets
Spets
20 травня 2020, 9:53
#
Самый худший интернет банкинг у Укргазбанка. Максимум что можно сделать, это просмотреть остаток по карточным счётам и делать переводы с карты на карту. Ни переводы между счетами, ни онлайн обмена валют, ни открытия депозита там нет. Ситуация не меняется годами. Такой интернет банеинг у них уже 2 года.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
20 травня 2020, 11:54
#
В Альфе шаблоны платежей есть, но только в web-версии. В мобильной версии остались старые шаблоны без IBAN, которые конечно не работают.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
20 травня 2020, 12:17
#
Неа, пользуюсь  Альфой постоянно. Как  раз  в мобильной  версии автоматически  затягиваются обновленные  р/с  с  IBAN, а в десктопной - нет.
+
0
danza84
danza84
20 травня 2020, 16:33
#
К сожелению,попробывал открыть дистанционно карту\счет в А_Банке_без результатно:они этого не поддерживают.
+
+1
Qwerty1999
Qwerty1999
20 травня 2020, 16:38
#
Неужели даже виртуальную карту не смогли дистанционно оформить?
+
0
danza84
danza84
20 травня 2020, 16:47
#
Нет,ответ банка:«если в ап банка не предлогаем-значит недоступно».
+
0
greenozon
greenozon
22 травня 2020, 21:47
#
>>Комісія за отримання SWIFT-платежів в Приваті і А-Банку становить 0,5%,

з яких це пір?
0%
+
0
Minfin
Minfin
23 травня 2020, 10:26
#
Дякуємо вам за пильність, по А-Банку виправили, Що стосується Приватбанку — там розглядали картку для виплат, тому і вказана комісія 0,5% https://prnt.sc/s5ajdi Наразі внесли зміни, щоб передбачити усі варіанти.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 травня 2020, 22:46
#
"BankID
Сейчас система BankID функционирует в интернет-банкингах 13 финучреждений из нашего каталога."

Предлагаю в раздел каталога BankID добавить ещё минимум три банка:

— ОТП-банк
— Аккордбанк
— Асвио Банк


+
0
Minfin
Minfin
23 травня 2020, 10:27
#
Дякуємо вам за пропозицію. Наразі ми не розглядали функціонал інтернет-банкінгів цих банків, тому і не включили їх у цей розділ, але в подальшому ми плануємо розширювати список банків у каталозі.
+
0
mostyuk
mostyuk
29 грудня 2021, 22:36
#
Корисна стаття, дякую.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися