Несанкціонована заборгованість
Курс валют в Сенс Банк
9 числа є розрахунковою датою по картці. Кредитна заборгованість була повністю погашена 8 числа, а наступна покупка здійснена вже 10 числа, згідно з рекомендаціями менеджера банку. Однак, банк списав комісію у розмірі 5586 грн, внаслідок чого картку було штучно загнано у мінус, що спричинило нарахування відсотків за «несанкціоновану заборгованість».
Вважаю такі дії неправомірними, оскільки:
— у договорах та тарифах банку відсутня інформація, що зарахування коштів може тривати кілька днів;
— клієнт не має можливості бачити дату фактичного зарахування коштів у застосунку чи виписці;
— банк фактично самостійно змінює дати операцій, створюючи штучну заборгованість і нараховуючи додаткові відсотки.
У чаті підтримки відповіді я не отримала, натомість почали надходити автоматичні дзвінки з вимогою сплатити борг. Прошу терміново перевірити ситуацію, здійснити перерахунок і скасувати неправомірно нараховані відсотки та комісію. Також прошу надати письмове пояснення щодо причин виникнення цієї ситуації.
Справді, на розрахункову дату 9 вересня, вами була внесена уся сума заборгованості. Проте сума боргу складається не лише з тіла використаних вами кредитних коштів, а й з відсотків. Згідно з тарифами вашої картки, за користування кредитними коштами у пільговому періоді нараховується 0.01% річних. Відсотки за користування нараховуються щодня протягом всього терміну наявної заборгованості, а їх списання відбувається у розрахункову дату по картці, що і сталось у вашому випадку. Тобто, ви внесли суму кредитних коштів, які використали, але, на жаль, вами не були внесені %, які і були списані 9 жовтня 💳
У випадку, якщо на розрахункову дату по картці є заборгованість, то система формує суму для пільгового періоду та обов'язковий мінімальний платіж. Якщо ці кошти внести до наступної розрахункової дати — чудово, ви скористались коштами у пільговому періоді під 0.01% річних. У випадку, якщо ж вчасно не погасити суму для пільгового періоду — нарахуються стандартні відсотки за користування кредитними коштами згідно з тарифами картки.
Підсумовуючи все вищесказане, у вашому випадку сума заборгованості 10 жовтня була вам перерахована за стандартною відсотковою ставкою, у зв'язку з тим, що відсотки, які були списані 09.09, вийшли на прострочений борг. При утворенні простроченої заборгованості на загальну суму боргу за тарифами вашої картки нараховується 45% річних 😥
Стосовно термінів зарахування коштів, в більшості випадків воно відбувається у режимі онлайн 🤗
Проте є виключення, і в залежності від ресурсу, через який ви здійснюєте поповнення картки, кінцеві терміни зарахування можуть різнитись. Тому ми завжди радимо виконувати погашення за 2-3 робочі дні до розрахункової дати, щоб кошти встигли вчасно зарахуватись на погашення боргу ⏳
В разі безготівкового перерахування коштів з інших кредитних установ фінансові ризики, пов'язані з можливою затримкою в надходженні таких коштів на рахунок не з вини банку, несе клієнт — це вказано в Додатку 4. п. 3.4.18 ДБО.
Дату і час фактичного зарахування коштів на рахунок ви можете вільно бачити, сформувавши виписку за рахунком у застосунку 🙌
Сподіваюсь, що вдалось детально все роз'яснити, адже нам важливо, щоб наші клієнти мали чітке уявлення про умови нарахування відсотків та погашення заборгованості 💛
З повагою, Валерія 🐈⬛